Fysiotherapie bij klachten door een ontsteking van het scheenbeenvlies

Fysiotherapie bij klachten door een ontsteking van het scheenbeenvlies

Een ontsteking in je scheenbeenvlies kan enorm vervelend zijn en voor flinke pijn zorgen. Hoe langer je met deze ontsteking rondloopt, hoe erger de klachten worden. Daarom is het van belang om tijdig actie te ondernemen. In dit artikel zullen we bespreken waar deze ontsteking vandaan kan komen en wat je hier het beste tegen kunt doen. Daarnaast zullen we uitleggen waarom fysiotherapie kan helpen bij het herstel van deze ontsteking.

Wat is een scheenbeenvliesontsteking?

Een scheenbeenvliesontsteking wordt ook wel een ‘shin splint‘ of het ‘mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS)‘ genoemd. Bij deze vliesontsteking heb je last van de spieren aan de voorkant en aan de zijkanten van het onderbeen.

Vaak begint de pijn geleidelijk. Eerst zal je alleen pijn ervaren bij het hielcontact met de grond tijdens het lopen of hardlopen. Later zal deze pijn toenemen en kan het zo zijn dat je constante pijn ervaart. De pijn kan soms doorstralen naar de knie of de enkel.

scheenbeenvlies

Wat is de oorzaak van je klachten?

De grootste oorzaak van een ontsteking in je scheenbeenvlies is overbelasting. Wanneer de hiel de grond raakt, trekken de scheenbeenspieren omhoog terwijl de sterkere kuitspieren omlaag trekken.

Dit kunnen de scheenbeenspieren niet altijd of voor lange tijd aan en hierdoor raken ze overbelast. Deze beweging maak je veel bij het wandelen, hardlopen of springen. Als je dit veel doet, is de kans op een ontsteking dus veel groter.

Wanneer raken de scheenbeenspieren overbelast?

Een overbelasting ontstaat sneller wanneer de stand van de voeten, benen of enkels niet goed is. Hierdoor komt er namelijk meer belasting op de spieren, waardoor ze sneller overbelast raken. Deze blessure komt voornamelijk voor bij wandelaars of hardlopers.

Daarnaast is de kans groter op een scheenbeenvliesontsteking bij;

  • Vrouwelijke sporters,
  • sporters die hun inspanning slecht opbouwen
  • het ontbreken van een warming-up of cooling-down,
  • te lang of te vaak sporten,
  • verkeerde hardloopschoenen,
  • lopen of rennen op een te harde ondergrond.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Bij een scheenbeenvliesontsteking is het belangrijk om veel rust te houden. Zo krijgt het weefsel de tijd om te herstellen. Als dit niet werkt of niet genoeg werkt, kun je contact opnemen met een fysiotherapeut.

Er zijn verschillende behandelmethoden die een fysiotherapeut voor deze klachten kan toepassen, denk aan massages, medical taping of specifieke oefeningen en spierversterkende bewegingen.

Bij goede oefeningen voor een scheenvliesontsteking moet je denken aan rek- en krachtsoefeningen. Het zijn oefeningen die bijdragen aan het versterken en rekken van de spieren rondom het scheenbeen. Hierdoor zal de belasting op het scheenbeen minder worden en zal het herstel voorspoediger gaan. Deze oefeningen zijn handig voor zowel tijdens de blessure als erna.

Wat kan een fysiotherapeut voor je betekenen?

Wanneer je contact met ons opneemt, zul je eerst een intakegesprek hebben. Hierin zullen we je klachten en het doel van je bezoek bespreken. Daarnaast zal de mogelijke oorzaak van de klachten worden bepaald. Vaak kan een fysiotherapeut al zonder lichamelijk onderzoek vaststellen dat het gaat om een scheenbeenvliesontsteking. Aan de hand van dit intakegesprek zal er een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Wanneer je doel behaald is, kan een fysiotherapeut nog handige tips geven om in de toekomst niet dezelfde blessure op te lopen.

Waarom fysiotherapie Zeeburg?

Fysiotherapie Zeeburg heeft meerdere praktijken in de buurt van Amsterdam Oost. Wij beschikken over moderne trainingsfaciliteiten en onze fitnessprogramma’s helpen om na de behandeling en revalidatie fit te blijven.

Een van onze specialisaties is orthopedische fysiotherapie. Bij deze specialisatie begeleiden we mensen met blessures om weer op hun oude niveau te komen, door het geblesseerde lichaamsdeel of gewricht weer sterk te maken.

Ook wordt daarbij gekeken naar het voorkomen van nieuwe blessures. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze praktijk en wil je een afspraak maken? Kijk dan snel op onze website.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar de mogelijkheden?

×