Zorg van uw fysio bij het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS)

Zorg van uw fysio bij het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS)

Heb je last van een langdurige zeurende pijn aan de binnenzijde van uw scheenbeen? U kunt dan last hebben van het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Het is erg vervelend en kan u erg beperken tijdens het wandelen of anders sporten.

In dit artikel zal worden uitgelegd wat het MTSS precies inhoudt, waar de aandoening vandaan komt en wat u hier het beste tegen kunt doen. Daarnaast zullen we u uitleggen waarom het verstandig is om contact op te nemen met een fysiotherapeut en waarom Fysiotherapie Zeeburg u hierbij kan helpen.

Wat is het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS)?

Het MTSS is een aandoening waarbij het onderbeen is overbelast. Bij deze aandoening speelt de achterste spier in het onderbeen, de musculus soleus, een grote rol. Bij MTSS trekt de m. soleus overmatig aan de binnen-achterzijde van het scheenbeen, hierdoor kunnen kleine botafwijkingen ontstaan op het scheenbeen. Dit kan pijn veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van MTSS?

Deze aandoening komt vaak voor bij mensen die sporten beoefenen waarbij veel gesprongen wordt, zoals hardlopers of veel andere soorten atleten. Dan moet de m. soleus zich namelijk frequent en kracht aanspannen waardoor deze overbelast kan raken. Verder zijn er verschillende specifieke oorzaken:

  • Een te snelle en te zware opbouw van de training;
  • Verkeerd schoeisel;
  • O-benen;
  • Een voet die inzakt naar binnen, hierdoor komt er meer rek te staan op de m. soleus;
  • Hardlopen op schuine ondergrond

Bij veel van deze oorzaken treedt er extra compensatie of belasting voor m. soleus op, waardoor deze geïrriteerd kan raken.

Mediaal Tibiaal Stress Syndroom MTSS klachten

Waar heeft u last van bij MTSS?

Vaak komen de klachten van het MTSS geleidelijk opspelen. U zult een zeurende pijn aan de binnenkant van het scheenbeen voelen. Deze pijn bevindt zich in de onderste twee derde van uw onderbeen.

De pijn voelt u voornamelijk wanneer u het onderbeen gebruikt, dus bijvoorbeeld tijdens het sporten. Soms neemt de pijn geleidelijk af op het moment dat u aan het sporten bent en zal het aan het eind van de training weer op beginnen te spelen. Vaak zal in volledige rust ook de pijn weer verminderen.

Wat kunt u doen tegen MTSS?

Het belangrijkste tegen MTSS is rust. In sommige gevallen zelfs zoveel rust dat het verstandig is om een tijd met krukken te lopen. Daarnaast is het ook belangrijk een verkeerde voetstand te herstellen, om de kans te beperken dat u hier in de toekomst niet nogmaals last van zal krijgen.

Om te bepalen wat voor uw geval het beste is, is het verstandig om een fysiotherapeut te bezoeken. Een fysiotherapeut kunt u helpen bij het begeleiden van het proces en weet wat er nodig is.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Als u contact opneemt met een fysiotherapeut volgt er eerst een intake-gesprek. Tijdens dit gesprek zal er worden besproken waar u precies last van heeft en welk doel u wilt bereiken met betrekking tot uw klachten.

Een fysiotherapeut zal aan de hand de van dit gesprek en een lichamelijk onderzoek een persoonlijk behandelplan opstellen. Dit behandelplan is erop gericht om zo snel en veilig mogelijk uw doel te bereiken.

Als uw doel is bereikt kan de fysiotherapeut u nog enkele tips geven over de toekomst en hoe u ervoor kunt zorgen niet nogmaals met deze klachten rond te hoeven lopen.

Waarom fysiotherapie Zeeburg?

Fysiotherapie Zeeburg is een praktijk die gericht is op Sportrevalidatie, Fysiofitness, Personal Training, Orthopedie & Kinderfysiotherapie.

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in deze soorten therapie en hebben hierin al jaren ervaring. Met vijf vestigingen in Amsterdam Oost kunt u bij ons altijd binnen 1 dag terecht.

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze praktijk en wilt u een afspraak maken? Dit kan op onze website.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×