Wat is orthopedische fysiotherapie?

Wat is orthopedische fysiotherapie?

Fysiotherapie is gericht op klachten van het bewegingsapparaat (alles wat in ons lichaam betrokken is bij het bewegen). Een fysiotherapeut kan kiezen om zich verder te verdiepen op het gebied van orthopedie. Een zogenaamde ‘orthopedische fysiotherapeut’ bestaat echter niet. Deze benaming klinkt logisch, maar bestaat in de praktijk eigenlijk  helemaal niet. We spreken in dit geval vrijwel altijd over een fysiotherapeut die meer orthopedische kennis heeft. ‘Orthopedische fysiotherapie’ als vakterm bestaat wel.

Een reguliere fysiotherapeut ziet diverse aandoeningen, waarbij een fysiotherapeut met de specialisatie orthopedie zich volledig richt op aandoeningen van botten, gewrichten en spieren.

Dit zorgt ervoor dat orthopedische fysiotherapie dicht tegen medische orthopedie aanzit. Fysiotherapeuten met orthopedische kennis zijn vaak de laatste halte voor een chirurgische ingreep. Ook kunnen deze een revalidatie na een operatie begeleiden.

Omdat orthopedische fysiotherapie één van de speerpunten van onze praktijk is, vertellen we u graag meer over de mogelijkheden die dit u biedt.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat is de achtergrond en opleiding van een fysiotherapeut met orthopedische kennis?

Een fysiotherapeut met orthopedische kennis heeft de vier jarige hbo-opleiding tot regulier fysiotherapeut met succes afgerond. Hierin is een stevige basis gelegd met veel anatomische kennis en allerlei behandelmogelijkheden.

Na deze opleiding heeft deze persoon nog een vervolgopleiding gedaan. Deze opleiding is een specialisatie, waarin het revalideren van orthopedische klachten centraal staat. Tijdens deze opleiding is er extra aandacht voor contact met orthopeden, kennis van operaties en herstel trajecten en nieuwe wetenschappelijke inzichten op het gebied van revalidatie.

Deze kennis en extra ervaring zorgen ervoor dat deze fysiotherapeut meer mogelijkheden heeft om u te begeleiden bij orthopedische klachten.

Met welke klachten kun u bij een fysiotherapeut met orthopedische kennis terecht?

Zoals we al zeiden, betreft het met name klachten van het bewegingsapparaat. Dit betekent dat u met heel veel verschillende klachten bij een fysiotherapeut met orthopedische kennis terecht kunt.
U kunt bijvoorbeeld denken aan veel voorkomende schouderklachten of problemen met uw knieën. Ook problemen van de wervelkolom, heup of andere gewrichten vallen binnen de categorie ‘orthopedische fysiotherapie’. 

Wij zijn ook vaak betrokken bij trajecten waarbij een operatie plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we u helpen bij het voorbereiden op een operatie zodat u deze zo fit mogelijk in gaat. Maar we helpen u ook bij het revalideren na een operatie waarbij u een prothese hebt gekregen of waarbij u bent geholpen aan een probleem aan uw knie.

Een orthopedische fysio is dus breed inzetbaar, bij allerlei klachten die te maken hebben met het bewegingsapparaat. Zowel in de gevallen dat er een operatie nodig is, als bij herstel waarbij dit niet nodig is.

Klachten orthopedische fysio

Hoe ziet een orthopedische fysiotherapie behandeling eruit?

De behandeling is geheel afhankelijk van uw klacht/aandoening en uw situatie. Iedere behandeling is namelijk maatwerk. Wij stellen dan ook een persoonlijk behandelplan op, gebaseerd op uw wensen en mogelijkheden.

In de meeste gevallen zullen we ons in het eerste deel van de behandeling richten op het scheppen van voorwaarden voor het verdere herstel. Dit betekent dat we ons richten op bijvoorbeeld de beweeglijkheid, stabiliteit en de belastbaarheid van uw aangedane ledemaat.

Door deze te verbeteren, krijgen we meer mogelijkheden om ook aan kracht te gaan werken. Door op deze manier de revalidatie op te bouwen, zorgen we ervoor dat er geen terugslag komt en dat u niet meer traint/doet dan u aankunt.

We beginnen rustig met het trainen zodat we in een later stadium zwaarder kunnen belasten, zodat u sterker terugkomt dan u voor de blessure was.

Orthopedische fysiotherapie bij Fysiotherapie Zeeburg

Wij hebben meerdere therapeuten binnen onze praktijk die extra opleidingen hebben gedaan op het gebied van orthopedische revalidatie. Doordat wij veel patiënten zien met deze klachten, hebben onze fysiotherapeuten ook bovengemiddeld veel ervaring met dit soort klachten.

Wij zijn dus bijzonder goed uitgerust om u te helpen bij klachten van gewrichten, botten, spieren of pezen. We komen dan ook graag met u in contact.

Wij zijn goed bereikbaar via de telefoon en via de mail. Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen we u meer vertellen over de mogelijkheden die onze praktijk u kan bieden.

Fysiotherapie bij fysiotherapie Zeeburg

Fysiotherapie Zeeburg is een praktijk met een brede expertise en ervaring. Zo bieden wij onder andere fysiotherapie en dry needling aan. Naast deze twee therapieën hebben wij ook nog andere specialisaties binnen onze praktijk. Onze hoogopgeleide fysiotherapeuten zullen er alles aan doen om uw klacht te ontdekken en te verhelpen. Maak hiervoor snel en gemakkelijk een afspraak via de website.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×