Fysiotherapie bij kniepijn na het hardlopen

Fysiotherapie bij kniepijn na het hardlopen

Hardlopen is een activiteit die flink belastend kan zijn voor de gewrichten in uw lichaam. Zo krijgen de knieën heel wat te verduren tijdens het hardlopen. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat hardlopen de sporttak is waarin de meeste blessures worden opgelopen.

Met name blessures aan de onderste extremiteiten komen veel voor. In dit artikel bespreken wij hoe het kniegewricht eruit ziet, wat de oorzaken kunnen zijn van kniepijn na het hardlopen en hoe fysiotherapie hierbij een oplossing kan bieden.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Het kniegewricht

Het kniegewricht is de verbinding tussen het bovenbeen en onderbeen. Deze wordt gevormd door vier verschillende botdelen: het bovenbeen (de femur), het scheenbeen (de tibia), de knieschijf (de paella) en het kuitbeen (de fibula).

De stabiliteit van de knie wordt gewaarborgd door verschillende ligamenten, pezen, banden en spieren. Zo heb je bijvoorbeeld de voorste- en achterste kruisbanden. Deze zorgen ervoor dat het bovenbeen niet te ver naar voren of achteren kan verschuiven ten opzichte van het onderbeen. Verder heb je de binnen- en buitenband die voor stabiliteit zorgen in de zijdelingse richting. Hierdoor blijft de knie stabiel en kunnen de structuren binnen de knie niet op manieren worden belast waar ze niet bestand tegen zijn.

Kniepijn hardlopen

Oorzaken van kniepijn na hardlopen

Er zijn enorm veel verschillende oorzaken van pijn in de knie na of tijdens het hardlopen. We zullen hieronder een aantal van de belangrijke oorzaken voor u op een rijtje zetten.

Knieartrose

Bij knieartrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht. Dit probleem komt met name voor bij 45-plussers. Dit komt dus gepaard met ouderdom voor. Slijtage van het kraakbeen zorgt ervoor dat de botdelen van het kniegewricht dichter op elkaar komen te liggen. Hierdoor wordt het kniegewricht minder soepel en zal er een ontstekingsreactie plaatsvinden. Deze ontstekingsreactie zorgt voor zwelling in de knie, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

De Lopersknie

Veel hardlopers zijn bekend met de lopersknie. Bij een lopersknie is er sprake van pijn aan de buitenste kniebobbel. Een lopersknie ontstaat veelal door overbelasting, waarbij de knie niet alleen pijn geeft tijdens het lopen maar ook in rust. De pijn wordt veroorzaakt door een geïrriteerde pees die over het kniebot loopt. Wanneer de intensiteit van het hardlopen te snel wordt opgevoerd, is de kans groot dat u een lopersknie ontwikkelt.

Verkeerde schoenen

Wanneer u het verkeerde schoeisel draagt tijdens het hardlopen kunt u hier klachten door gaan ondervinden. Schoenen met een goede zool hebben een dempende functie, waardoor de belasting op het kniegewricht minder is tijdens het hardlopen.

Zwakke spieren

Wanneer u last heeft van verzwakte bil- of bovenbeenspieren, kan dit een belangrijke oorzaak zijn van knieklachten. Bij een verzwakking van de genoemde spieren zakt u tijdens het hardlopen meer door uw heup, waardoor het bekken kantelt. Hierdoor zal de knie meer naar binnen draaien. Dit zorgt voor een grotere belasting op andere structuren in de knie, waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Overige oorzaken

Een harde ondergrond kan ook zorgen voor pijnklachten in het kniegewricht. Net als een verkeerde looptechniek of eventuele orthopedische afwijkingen zoals het hebben van X- of O-benen.

Fysiotherapie als oplossing voor kniepijn bij het hardlopen

Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Zeeburg zullen door te kijken naar uw looppatroon, trainingsopbouw, spierkracht en schoenen de oorzaak achterhalen voor uw knieklachten. Vervolgens zullen onze fysiotherapeuten samen met u kijken naar een passende behandeling.

U zult zeer waarschijnlijk oefeningen krijgen ter verbetering van de kracht en stabiliteit van de knie. Hierbij zal uiteindelijk de belastbaarheid van het kniegewricht worden vergroot, waardoor de knie een hogere belasting aankan. Verder kunnen onze fysiotherapeuten u meer informatie en advies geven over hoe u het beste met uw klachten om kunt gaan.

Herkent u knieklachten en wilt u een van onze fysiotherapeuten naar uw knie laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem nu contact met ons op! Bij Fysiotherapie Zeeburg helpen wij u graag bij het verminderen van uw klachten.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×