Fysiotherapie bij klachten door shin splints

Fysiotherapie bij klachten door shin splints

Shin splints is een veelvoorkomende aandoening die pijn en irritatie veroorzaakt aan de binnenkant van het scheenbeen. Het is een enorm vervelende blessure om te hebben. De blessure ontstaat in veel gevallen door sporten, waar dit o.a. een bekende blessure is bij fanatieke hardlopers. Overbelasting is hierbij een boosdoener.

In dit artikel leest u wat de klachten bij shin splints inhouden, hoe het wordt veroorzaakt en hoe Fysiotherapie Zeeburg u hierbij kan helpen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat zijn shin splints?

Shin splints wordt ook wel het mediaal tibiaal stresssyndroom genoemd. Dit is een overbelasting blessure van een pees die aan de voorkant van uw onderbeen zit. Deze pees zorgt ervoor dat u op uw tenen kan staan. Wanneer deze pees echter overbelast is door een herhaalde beweging of door een plotselinge verandering in de belasting, kan dat irritatie en pijn veroorzaken.

Shin splints wordt het vaakste gezien bij sporters die regelmatig hardlopen, springen of andere activiteiten doen waarbij benen veel belast worden, zoals basketbal, voetbal of tennis.

Naast overbelasting spelen ook andere risicofactoren een rol bij het ontstaan van shin splints. Denk hierbij aan slecht schoeisel, een verkeerde loophouding of looppatroon, O-benen, zwakke of strakke spieren in de benen, overgewicht, verandering in trainingsintensiteit of -duur, osteoporose of ander botziekten.

Klachten bij shin splints

De symptomen van shin splints zijn pijn, zwelling en gevoeligheid aan de binnenkant van het scheenbeen. De pijn kan mild tot ernstig zijn en wordt vaak beschreven als een stekende of brandende sensatie.

De pijn wordt vaak erger tijdens en na het sporten. Klachten kunnen het moeilijk maken om gewone activiteiten uit te voeren, zoals wandelen of traplopen.

Fysiotherapie bij Shin Splints

Wat kunt u zelf doen tegen shin splints?

Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het dragen van goede schoenen, het geleidelijk opbouwen van de trainingsintensiteit en het nemen van rustdagen tussen intensieve trainingen.

Minder sporten
Wanneer u echter al symptomen heeft van shin splints is het verstandig om minder lang en minder zwaar te sporten. Doe de bewegingen die pijn geven zo weinig mogelijk, dus niet springen of sprinten. Zorg voor een goede warming-up en neem vaker rust tussendoor. Daarnaast is het belangrijk om te stoppen met sporten als u veel pijn heeft.

Ook koelen met ijs na het sporten kan helpen tegen de pijn. Gebruik een ice-pack of een zakje met ijsklontjes. Wikkel het in een doek, zodat uw huid niet bevriest.

Andere sporten
Als u veel pijn heeft tijdens of na het sporten, kunt u beter een paar weken helemaal stoppen met uw sport. In de tussentijd kunt u wel andere sporten doen die geen pijn doen, denk aan zwemmen of fietsen. Zo zorgt u ervoor dat u fit blijft en uw spieren sterkt blijven.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor shin splints, en kan helpen om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen. De fysiotherapeut zal eerst met u in gesprek gaan over uw klachten en zal een aantal testen uitvoeren om een mogelijke diagnose te kunnen stellen.

Het doel van de behandeling is het ontlasten van de binnenzijde van het scheenbeen. Meestal zal dit worden bereikt door rekoefeningen en versterkende oefeningen om de spieren in uw benen te versterken en flexibiliteit te verbeteren. Het verbeteren van de houding en het looppatroon zijn vaak ook onderdelen van de behandeling om de druk op het scheenbeen te verminderen.

In sommige gevallen kan het dragen van een brace of tapen van het gebied worden aanbevolen om de pijn te verminderen.

Na twee of drie weken kunnen de activiteiten langzaam weer opgebouwd worden. Houdt er hierbij wel rekening mee dat u niet te snel opbouwt, want dan kunnen de klachten snel terugkeren.

De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden.

U bent welkom bij fysiotherapie Zeeburg

Het is belangrijk om bij shin splints snel aan de bel te trekken. Het negeren van de symptomen kan namelijk leiden tot ernstigere blessures en een langere herstelperiode. Bij fysiotherapie Zeeburg zijn we gespecialiseerd in sportrevalidatie, waardoor u direct in de juiste handen bent wanneer u last heeft van shin splints.

Wanneer u een afspraak wilt maken kunt u ons bellen, het contactformulier invullen op de website, mailen of kom langs!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×