Hoe herstelt mijn kind het beste van een gebroken scheenbeen?

Hoe herstelt mijn kind het beste van een gebroken scheenbeen?

Uit onderzoek is gebleken dat in 2021 de incidentie (het aantal nieuwe gevallen per jaar) van een gebroken scheenbeen 4,2 per 1000 mensen bedroeg. Een gebroken scheenbeen heeft een grote impact op het dagelijks leven van u en uw kind. In dit artikel bespreken wij mogelijke oorzaken van het breken van het scheenbeen, hoe de behandeling van een gebroken scheenbeen eruitziet en wordt uitgebreid de rol van de fysiotherapeut uitgelegd.

Mogelijke oorzaken van een gebroken scheenbeen

Een gebroken scheenbeen, ook wel een gebroken tibia genoemd, kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Trauma of letsel: Een directe klap of impact op het scheenbeen, zoals bij een val, een auto-ongeluk of een sportblessure, kan leiden tot een gebroken scheenbeen.
  • Overbelasting: Herhaaldelijke stress op het scheenbeen door activiteiten zoals rennen, springen of een intensieve training, kan leiden tot stressfracturen in het bot. Deze kunnen uiteindelijk resulteren in een volledige breuk.
  • Osteoporose: Bij mensen met osteoporose is het botweefsel verzwakt en brozer, waardoor het vatbaarder is voor breuken. Als gevolg hiervan kan zelfs een lichte belasting of een val leiden tot een gebroken scheenbeen.
  • Botinfectie: In sommige gevallen kan een infectie in het bot, bekend als osteomyelitis, de structuur van het bot aantasten en uiteindelijk zelfs leiden tot een breuk.
  • Onderliggende medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals botkanker of metabole botziekten, kunnen het risico op een gebroken scheenbeen verhogen.
Gebroken scheenbeen

De behandeling van een gebroken scheenbeen

Het behandelplan voor een gebroken scheenbeen kan variëren afhankelijk van de aard en ernst van de breuk, evenals andere factoren zoals leeftijd en algemene gezondheidstoestand.

Mogelijke onderdelen van het behandelplan zijn:

  1. Operatieve behandeling: Bij gecompliceerde breuken, open breuken of wanneer een goede uitlijning niet kan worden bereikt met niet-operatieve methoden, kan een chirurgische behandeling nodig zijn. Hierbij worden de gebroken delen van het scheenbeen weer op de juiste plaats te zetten en gefixeerd. Dit kan gebeuren met behulp van metalen platen, schroeven, pinnen of een intramedullaire spijker (een metalen staaf in het binnenste van het bot).
  2. Immobilisatie: Bij een gebroken scheenbeen is het vaak nodig om het been in een stabiele positie te houden om genezing te bevorderen. Dit kan worden bereikt door middel van gipsverband, een spalk of een brace. Het type immobilisatie hangt af van de locatie en de ernst van de breuk.
  3. Pijnbestrijding: Medicatie kan worden voorgeschreven om de pijn te verlichten tijdens het genezingsproces. Dit kunnen pijnstillers zijn, zoals paracetamol, of ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen.
  4. Fysiotherapie: Na het immobilisatieproces kan fysiotherapie worden aanbevolen om het herstel te bevorderen. Fysiotherapie kan helpen bij het herwinnen van de bewegingsvrijheid, het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van het looppatroon. Fysiotherapie speelt een belangrijke rol in de behandeling van een gebroken scheenbeen, waarin we in het volgende kopje meer informatie over zullen geven.

Fysiotherapie bij het herstel van een gebroken scheenbeen

In eerste instantie zal uw kind bij een (huis)arts terecht komen die de breuk zal beoordelen en de ernst hiervan zal vaststellen. De arts beslist dan of een operatie nodig is of niet. In beide gevallen speelt fysiotherapie een belangrijke rol in het revalidatieproces. De fysiotherapeut zal op basis van de breuk en de evaluatie een persoonlijk behandelplan opstellen.
Het is belangrijk op te merken dat de specifieke rol van de fysiotherapeut kan variëren afhankelijk van de individuele situatie. Samenwerking tussen de fysiotherapeut, orthopedisch chirurg en andere zorgverleners is essentieel om het beste behandelplan op te stellen en een succesvol herstel te bevorderen.

Enkele veelvoorkomende onderdelen van het behandelplan van de fysiotherapeut zijn:

Het verminderen van de pijn

De fysiotherapeuten verschillende technieken gebruiken om de pijn te verminderen, zoals massage, warmte- of koudetherapie, elektrotherapie en andere passende interventies.

Oefentherapie

De fysiotherapeut kan specifieke oefeningen geven om de spierkracht en mobiliteit rondom het scheenbeen te verbeteren, de stabiliteit te vergroten en het gezonde looppatroon te bevorderen. Daarnaast kan de therapeut advies geven over activiteiten die moeten worden vermeden om verdere schade te voorkomen.

De terugkeer naar dagelijkse activiteiten

Naarmate het herstel vordert, zal de fysiotherapeut uw kind begeleiden bij het uitvoeren van functionele activiteiten, zoals wandelen, traplopen en hardlopen. Zo is uw kind in staat om geleidelijk terug te keren naar normale dagelijkse en sportieve activiteiten, met specifieke aandacht voor het vermijden van overbelasting en het minimaliseren van het risico op herhaling van de blessure.

Fysiotherapie Zeeburg

Een gebroken scheenbeen kan uw kind enorm belemmeren in uw dagelijkse leven. Bij Fysiotherapie Zeeburg begrijpen wij dat iedereen een behandeling op maat nodig heeft. We zullen dan ook in overleg met u en uw kind een behandelplan opstellen dat volledig aan uw wensen voldoet. Onze fysiotherapeuten doen niets liever dan uw kind van zijn of haar klachten afhelpen. Twijfel dus niet langer en neem contact met ons op!

Waarom fysiotherapie Zeeburg?

Fysiotherapie Zeeburg is een praktijk die gericht is op Sportrevalidatie, Fysiofitness, Personal Training, Orthopedie & Kinderfysiotherapie.

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in deze soorten therapie en hebben hierin al jaren ervaring. Met vijf vestigingen in Amsterdam Oost kunt u bij ons altijd binnen 1 dag terecht.

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze praktijk en wilt u een afspraak maken? Dit kan op onze website.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×