Peesontsteking in de schouder

Peesontsteking in de schouder

Een peesontsteking is een veelvoorkomende schouderklacht. Het komt met name voor bij mensen tussen 40 en 60 jaar oud. Bij een peesontsteking is er sprake van een geïrriteerde pees.

Dit kan het gevolg zijn van overbelasting of beschadiging van de pees en kan u belemmeren in activiteiten in het dagelijks leven. Een fysiotherapeut kan u helpen het herstel te bevorderen, maar wat kan een fysiotherapeut bij fysiotherapie Zeeburg precies voor u betekenen?

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

De pezen in de schouder

De schouder is het beweeglijkste gewricht van ons lichaam. Het is zo geconstrueerd dat we onze armen makkelijk alle kanten op kunnen bewegen. Deze grote beweeglijkheid wordt onder andere mogelijk gemaakt door vier grote pezen in de schouder.

Deze pezen hechten aan op de schouderkop. Vooral aan de onderkant van de schouderdaken hebben deze pezen weinig ruimte, waardoor ze makkelijk geïrriteerd of ontstoken kunnen raken. Dit wordt een peesontsteking ofwel tendinitis genoemd.

Oorzaken van een peesontsteking

Een peesontsteking is vaak het gevolg van overbelasting. Vooral mensen die veel met de handen boven het hoofd werken of sporten, lopen meer risico op een peesontsteking. Er zijn verschillende factoren die de kans op een peesontsteking vergroten:

    • inklemming
    • vernauwing
    • trauma
    • slechte houding
    • slecht functionerende schouderspieren
    • kalkafzetting in de schouderpees
Oorzaken peesontsteking

Wat is inklemming en vernauwing?

Inklemming ontstaat door vaak bovenhandse bewegingen te herhalen. Op deze manier kunnen de schouderpezen beschadigen en uiteindelijk inscheuren. Bij vernauwing is er sprake van te weinig ruimte onder het schouderdak, doordat deze ruimte kleiner is dan normaal door een afwijkende vorm van het schouderdak.

Symptomen van een peesontsteking

De meest kenmerkende klacht van een peesontsteking in de schouder, is pijn bij het optillen van de arm. Andere symptomen zijn:

    • pijn bij het aan- en uitkleden;
    • moeite bij bewegingen boven de schouders;
    • een uitstralende pijn naar de bovenarm;
    • wakker worden met een pijnlijke schouder;
    • een zwelling in de schouder;
    • roodheid rond de schouder;
    • de schouder kan warm aanvoelen.
Symptomen Peesontsteking

De diagnose van een peesontsteking

Voor de diagnose van een peesontsteking in de schouder is lichamelijk onderzoek nodig. Niet iedere pijnklacht hoeft namelijk een ontsteking te zijn. Door middel van lichamelijk onderzoek kunnen de schouderspieren en -pezen getest worden op pijn en functie.

Met echografie kan de conditie van diverse weefselstructuren bekeken worden. De ontsteking veroorzaakt een zwelling die gemeten en beoordeeld kan worden. Bij 45% van de mensen kan deze zwelling namelijk de functie van de schouderpezen belemmeren. Ook kalkafzetting in de schouderpees is goed in beeld te brengen met echografie.

Behandeling van een peesontsteking

Het herstel kan enkele weken tot maanden duren. Doordat peesweefsel minder goed doorbloed is dan spierweefsel duurt het herstel langer. Een peesontsteking is meestal het gevolg van overbelasting. Rust en ontzien van de pees is dan erg belangrijk.

Het herstel van de peesontsteking kan langzaam verlopen, met name bij ouderen. Een fysiotherapeut kan u helpen de pijn te verminderen en door gecontroleerd weer te werken aan het herstel. Wanneer na 12 weken rust de pijn nog steeds aanhoudt, kan een injectie helpen die in de buurt van de ontsteking wordt toegediend. De injectie bevat een ontstekingsremmend medicijn.

Fysiotherapie bij een peesontsteking in de schouder

Afhankelijk van uw klachten zijn er verschillende behandelmogelijkheden zoals oefentherapie, shockwavetherapie, dry needling en massage. De fysiotherapeut kan een revalidatietraject voor u opzetten, om de klachten te doen verminderen. Hierbij is het versterken van de spieren rondom de schouder van belang en het op de juiste manier bewegen van de schouder. Dit kan middels oefentherapie.

Fysiotherapie bij fysiotherapie Zeeburg

Fysiotherapie Zeeburg is een praktijk met een brede expertise en ervaring. Zo bieden wij onder andere fysiotherapie en dry needling aan. Naast deze twee therapieën hebben wij ook nog andere specialisaties binnen onze praktijk. Onze hoogopgeleide fysiotherapeuten zullen er alles aan doen om uw klacht te ontdekken en te verhelpen. Maak hiervoor snel en gemakkelijk een afspraak via de website.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×