Waarom is Dry Needling zo Populair (en kan het mij ook helpen)

Waarom is Dry Needling zo Populair (en kan het mij ook helpen)

Opeens lijkt iedereen het te hebben over dry needling. Waar komt deze populariteit vandaan en is het wel terecht dat dry needling zo populair is?
(hint: vaak wel!)

Een jaar of tien geleden werd deze vorm van behandelen weinig tot niet toegepast, nu zetten heel veel fysiotherapeuten het in bij behandelingen. Wij lichten in dit artikel toe waarom wij denken dat er gegronde redenen zijn om dry needling in te zetten, maar dat het wel heel belangrijk is om te beseffen waar deze vorm van behandelen wel en niet van toepassing is.

Dus ja, er zijn goede redenen voor de populariteit maar deze populariteit moet er niet voor zorgen dat dry needling onnodig wordt toegepast. Wij willen dit graag wat beter uitleggen. We gaan heel kort in op hoe de behandeling in zijn werk gaat. U kunt in een ander artikel meer over lezen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

De werking van dry needling

We hebben al vaker op onze site geschreven dat dry needling op meerdere manieren werking heeft. Met deze behandeling kan bijvoorbeeld een gespannen spier, ontspannen worden. Door een spierknoop kort aan te prikken, krijgt deze de kans te ontspannen. Dit helpt dus direct bij stijve, pijnlijke spieren en ledematen. Maar dit ontspannen heeft nog een tweede effect dat een fysiotherapeut minstens zo belangrijk vindt. Door de ontspannen spier, kan de fysio zijn werk beter doen. Want gespannen spieren kunnen beweging belemmeren en daardoor kunnen oefenen minder goed worden uitgevoerd.

Hierdoor heeft de behandeling dus als effect dat een fysiotherapeut effectiever kan werken en dus meer effect kan hebben met zijn behandelingen. In dit geval is dus niet zozeer het directe gevolg van de dry needling de reden voor het toepassen. Met name de reden dat de fysiotherapeut hierdoor beter al zijn kennis en expertise kan inzetten, verklaard het gebruik.

De behandeling is in dit geval dus niet een op zichzelf staande behandeling maar veel meer een instrument dat de fysiotherapeut kan inzetten om het gehele traject beter te laten verlopen.

Naast deze hoofdreden om deze methode toe te passen, kunnen geoefende therapeuten een ander effect bewerkstelligen. Door de stimulatie van de spier, kan een heel lokale kleine lichamelijke biochemische reactie worden opgewekt. Waardoor het lichaam tijdelijk extra natuurlijke herstelstoffen aanmaakt. Dit kan een extra zetje geven tijdens het herstelproces.

Dry needling wel of niet toepassen

In het verlengde ligt dan natuurlijk de vraag of dry needling wel of niet toegepast kan worden. Het antwoord hangt dus sterk af van het behandelplan. Wanneer een therapeut merkt dat het herstel wordt vertraagd door een te hoge spierspanning of door stijve spieren/ledematen. Dan kan de therapeut inschatten of deze weerstand kan worden doorbroken met het toepassen van deze methode.

De behandeling heeft op deze manier dus geen toegevoegde waarde bij een traject waarbij de fysiotherapeut al zijn gehele pallet aan oefeningen en trainingen kan inzetten. Juist op dit momenten in de behandeling dat er een weerstand is die moet worden doorbroken, kan dry needling wel worden ingezet.

Werking dry needling

Dry needling bij Fysiotherapie Zeeburg

Onze therapeuten hebben al jaren dry needling als een extra instrument bij hun behandelingen. Dit geeft hen dus extra mogelijkheden bij trajecten die weerstand ondervinden. Wanneer u de indruk heeft dat uw gezondheid kan profiteren van deze behandeling, dan kunt u dit altijd bij onze fysiotherapeuten aangeven. In overleg kunnen we dan kiezen voor de beste behandelmethode.

Wij nodigen u dan ook graag uit om contact met ons op te nemen, zeker wanneer u al langdurig rondloopt met klachten die maar niet overgaan!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×