Met fysiotherapie herstellen van een meniscus blessure
Met fysiotherapie herstellen van een meniscus blessure
De meniscus is een halvemaanvormige kraakbeenschijf die als schokdemper dient in uw knieën. De meniscus bevindt zich tussen de botten van uw onder- en bovenbeen en is gemaakt van verend elastisch weefsel.
Beide knieën bevatten 2 menisci (de binnenmeniscus en de buitenmeniscus). Naast de schokdempende werking die de menisci hebben, zorgt de meniscus ook ervoor dat de knie soepel kan buigen en strekken. Wanneer de krachten op de menisci te groot worden kunnen deze beschadigen of scheuren.
Meniscusletsel kan vervelende klachten geven. In dit artikel kunt u meer informatie vinden over de oorzaken, de gevolgen en de behandeling van letsel aan de meniscus.
De oorzaken van meniscusletsel
Er kunnen twee verschillende typen meniscus letsel worden onderscheiden: degeneratief meniscusletsel en acuut meniscusletsel.
Bij degeneratief meniscusletsel vermindert de kwaliteit van de meniscus langzaam met de tijd. Na verloop van tijd is het meniscusweefsel van zodanig slechte kwaliteit en is de elasticiteit van het weefsel zo sterk afgenomen dat deze kan inscheuren of afbreken.
Bij acuut letsel ontstaat er schade aan de meniscus wanneer er in één keer veel kracht op de meniscus komt te staan. Vaak ontstaat deze schade bij bewegingen waarbij uw knie draait terwijl uw voet nog op de grond staat.
Het risico op deze vorm van letsel is hoger bij contactsporten en sporten waar u veel moet wenden en keren. Denkt u hierbij aan voetbal, basketbal, volleybal of hockey. Daarnaast kan acuut meniscusletsel in sommige gevallen gepaard gaan met beschadigingen aan de binnen en buitenste kniebanden en/of voorste kruisband.
De symptomen en gevolgen van meniscusletsel
Wanneer uw meniscus beschadigd is, gaat dit vaak gepaard met pijnklachten in de knie. In de meeste gevallen wordt er een stekende pijn gevoeld aan de zijkant van de knie. De pijn zit aan de binnenkant en/of buitenkant afhankelijk van welke meniscus beschadigd is.
De binnenste meniscus scheurt 4 tot 5 keer vaker dan de buitenste meniscus. De pijn wordt gevoeld of versterkt bij de activiteiten staan, lopen, traplopen en hurken.
Naast pijn kan de knie ook dik worden door opgehoopt vocht en kunnen er slotklachten optreden. Bij slotklachten kunt u de knie ineens niet meer goed strekken of buigen doordat een deel van de meniscus vast komt te zitten in het gewricht.
De behandeling van meniscusletsel
Voor de behandeling van meniscusletsel hoeft u zeker niet meteen te denken aan een operatie. Een conservatieve behandeling onder begeleiding van een fysiotherapeut kan uw klachten verlichten en verhelpen.
Fysiotherapeuten kunnen met behulp van een gesprek, een lichamelijk onderzoek en verschillende testen vaststellen wat uw letsel is. Hierna kan er met behulp van krachttraining en stabiliteitsoefeningen worden gewerkt aan uw herstel.
De oefeningen zorgen voor een stabiele knie en maken beroep op de natuurlijke herstelmechanismen van uw lichaam. Een conservatieve behandeling bij meniscusletsel is bewezen effectiever en het herstel vaak sneller dan een operatie.
Na het oplopen van meniscusletsel is het belangrijk dat u in beweging blijft. Dit bevordert het herstel van de meniscus. Beweeg uitsluitend binnen de pijngrens en zorg dat de knie niet dik wordt na het bewegen.
U wordt geadviseerd activiteiten te vermijden waarbij er veel druk op de knie komt te staan. Uw fysiotherapeut kan u bij dit proces adviseren en begeleiden.
Fysiotherapie Zeeburg als specialist bij sportletsel in Amsterdam Oost
Heeft u klachten in uw knie en vermoedt u naar aanleiding van het bovenstaande artikel dat u meniscusletsel heeft, neem dan snel contact met ons op.
Bij Fysiotherapie Zeeburg staat er een groot team van gespecialiseerde gediplomeerde fysiotherapeuten voor u klaar. Onze therapeuten hebben ervaring met het diagnosticeren en behandelen van een verscheidenheid aan knieklachten waaronder meniscusletsel.
U kunt contact met ons opnemen via onze website of bel naar 020-6652856. Wij helpen u dan graag verder. Een afspraak maken kan al binnen één werkdag!
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856