Fysiotherapie bij een knie die op slot zit

​Fysiotherapie bij een knie die op slot zit

Een slotknie is een blokkade in de knie waardoor u de knie niet helemaal meer kan strekken. Met de term slotknie bedoelen therapeuten en patiënten vaak niet altijd hetzelfde. Therapeuten bedoelen dat er iets in de knie zit dat de knie blokkeert waardoor je hem niet helemaal meer kan strekken.

Patiënten bedoelen dat de knie niet meer volledig kunnen buigen of strekken, maar dat ze hem nog wel voor een deel kunnen bewegen. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over mogelijke oorzaken en behandelmethoden van een knie die u in mindere mate kan buigen of strekken.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Anatomie van de knie

Het kniegewricht wordt gevormd door scharnierende botdelen. De bolvormige onderkant van het bot van het bovenbeen en de platte bovenkant van het onderbeen passen echter niet goed op elkaar.

In het kniegewricht bevindt zich daarom zowel aan de binnen- als buitenkant een kraakbeenschijf, de meniscus (meervoud menisci) genoemd. De meniscus zorgt voor schokdemping, gewrichtssmering en voor extra balans en stabiliteit in het kniegewricht.

Daarnaast bevinden zich in het kniegewricht kruisbanden. Deze zorgen voor extra stabiliteit van het kniegewricht. Aan de voorzijde van het kniegewricht bevindt zich de knieschijf. De knieschijf zorgt ervoor dat de pees van de bovenbeenspier makkelijk over de knie schuift.

Het ontstaan van slotklachten

Gescheurde meniscus
De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van slotklachten is het scheuren van de meniscus. Dit kan komen door het verdraaien of langdurig belasten van de knie. Meniscusklachten zijn veelvoorkomend bij sporten waarbij de knie veel belast wordt, zoals voetbal, volleybal en skiën. Het op slot schieten van de knie ontstaat doordat een loszittend deel van de meniscus in het gewricht terecht komt. Het loszittende deel blokkeert hierdoor beweging van de knie.

Gescheurde kruisband
Het scheuren van de kruisband kan voorkomen door verdraaiing van de knie of doordat de knie in een keer enorm belast wordt. De losse uiteinden van de gescheurde kruisband kunnen terecht komen tussen je onder- en bovenbeen waardoor de knie niet meer volledig kan worden bewogen.

knie die op slot zit

Gewrichtsmuis
Een gewrichtsmuis is een losliggend stukje kraakbeen of bot in het gewricht. Het loskomen van kraakbeen of bot kan vele verschillende oorzaken hebben, zoals trauma of slijtage. Ook dit kan zorgen voor klachten in de knie. Gewrichtsmuis kan na een tijdje uit zichzelf weer uit het gewricht losraken, maar kan ook slotklachten geven die een lange tijd aanhouden.

Knieschijf
Wanneer de knieschijf minder goed door het gootje van het bovenbeen glijdt of bij overbelasting van het knieschijfgewricht kan dit leiden tot klachten. De knie schiet dan zit echt op slot, maar dit kan wel leiden tot een knie die erg lastig te bewegen is.

Behandelmogelijkheden bij knie die op slot zit

Gewrichtskraakbeen en bindweefsel bevat nagenoeg geen bloedvoorziening waardoor beschadiging en slijtage ervan nagenoeg onomkeerbaar is. De structuren herstellen dus niet uit zichzelf waardoor uw slotklachten niet vanzelf zullen verdwijnen. De behandelmethode is afhankelijk van de voorkeur van de therapeut en de klachten die u ervaart. De behandelmethoden worden hieronder uitgelicht:

  • De invasieve behandelmethode bestaat doorgaans uit het uitvoeren van een kijkoperatie (arthroscopie). Tijdens de kijkoperatie kunnen gescheurde structuren in de knie worden gehecht worden of kunnen gescheurde delen worden verwijderd.
  • De conservatieve behandelmethode bestaat uit een behandeling van een fysiotherapeut. Deze behandeling is pas zinvol wanneer de blokkade is verwijderd of hersteld. De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij het herstel van kracht en mobiliteit in de knie na het uitvoeren van een (kijk)operatie.

Het behandelen van meniscusklachten bij Fysiotherapie Zeeburg

Heeft u last van een knie die op slot zit en bent u benieuwd naar de beste behandelmogelijkheden voor u? Wij helpen u graag bij het kiezen van een passende behandeling om uw klachten zo snel mogelijk te verminderen! Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen, bij Fysiotherapie Zeeburg bent u van harte welkom.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×