Hoe kan een kinderfysiotherapeut helpen wanneer uw kind makkelijk valt bij het rennen?

Hoe kan een kinderfysiotherapeut helpen wanneer uw kind makkelijk valt bij het rennen?

Veel jonge kinderen vallen tijdens het rennen. Er zijn verschillende factoren die hieraan bijdragen. Een bekende oorzaak is onvoldoende balans. Hierbij kan bijvoorbeeld het dragen van het juiste schoeisel een groot verschil maken.

Maar er zijn veel meer oorzaken voor het vallen tijdens het rennen, zoals medische aandoeningen en fysieke beperkingen, waarvoor een uitgebreidere behandeling nodig is. Onze gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten kunnen uw kinderen begeleiden wanneer zij relatief snel vallen. De oplossing ligt vaak in een betere coördinatie, spierkracht en motorische vaardigheden.

Oorzaken voor vallen tijdens het rennen

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat kinderen gemakkelijk vallen tijdens het rennen. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Slechte coördinatie: Kinderen die nog niet goed in staat zijn om hun bewegingen te coördineren hebben vaak moeite met het behouden van hun evenwicht tijdens het rennen.
  • Zwakke spieren: Zwakte in de benen kan de stabiliteit verminderen en het risico op vallen verhogen. 
  • Onvoldoende aandacht: Als kinderen afgeleid zijn tijdens het rennen, kunnen ze zich niet volledig concentreren op de activiteit. Waardoor de kans op struikelen of vallen hoger is.
  • Slechte ondergrond: Rennen op een ongelijke of oneffen ondergrond kan leiden tot struikelen en vallen. Vooral als kinderen niet gewend zijn aan de ondergrond of niet de juiste schoenen dragen. 
  • Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen hebben invloed op de motorische ontwikkeling van kinderen vanwege bijvoorbeeld coördinatieproblemen, spierzwakte of andere symptomen.
  • Ontwikkelingsachterstand: Kinderen die achterlopen in hun motorische ontwikkeling of die beperkingen hebben in hun bewegingsmogelijkheden, hebben meer moeite om hun evenwicht te bewaren tijdens het rennen.

Vertraagde motorische ontwikkeling als oorzaak voor valpartijen

Een vertraagde motorische ontwikkeling bij kinderen kan bijdragen aan het risico op vallen tijdens activiteiten zoals spelen en rennen. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een vertraagde motorische ontwikkeling. Deze kunnen variëren van een aangeboren afwijking tot aan onvoldoende oefening.

Kinderen met een vertraagde motorische ontwikkeling bereiken mijlpalen zoals omrollen, zitten, kruipen, staan en lopen vaak later dan hun leeftijdsgenoten. Ook hebben deze kinderen vaak problemen met balans en coördinatie, waardoor ze meer kans hebben om te vallen of te struikelen tijdens activiteiten zoals rennen.

Ook kunnen kinderen met een vertraagde motorische ontwikkeling kunnen zwakke spieren hebben, wat kan leiden tot moeilijkheden bij het uitvoeren van activiteiten waarbij veel spierkracht nodig is. Ze kunnen hierdoor onhandig lijken in het uitvoeren van hun bewegingen.

kind vallen

Waarom moet ik ingrijpen bij een vertraagde motorische ontwikkeling?

Het niet behandelen van kinderen waarbij sprake is van een vertraagde motorische ontwikkeling kan verschillende gevolgen hebben. Kinderen kunnen namelijk moeite hebben om deel te nemen aan fysieke activiteiten, zoals sporten en spelen met andere kinderen. 

Dit kan leiden tot een inactieve levensstijl en een hoger risico op overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Daarbij kunnen ze zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten en zich buitenstaanders voelen in sociale situaties.

Motorische vaardigheden zijn ook belangrijk voor de schoolprestaties van kinderen. Kinderen met een vertraagde motorische ontwikkeling kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met het schrijven en tekenen. 

Dit kan leiden tot academische achterstand en frustratie, met mogelijk ook consequenties in de ontwikkeling van taal en cognitie. Het is daarom belangrijk om een vertraagde motorische ontwikkeling bij kinderen te identificeren en te behandelen. 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een vertraagde motorische ontwikkeling?

Fysiotherapeutische behandelingen kunnen helpen om de motorische vaardigheden van het kind te verbeteren om zo de bovengenoemde gevolgen te voorkomen of te verminderen. Het kan ook helpen om het kind meer zelfvertrouwen te geven en de kwaliteit van leven te verbeteren.

De fysiotherapeut kan verschillende technieken en oefeningen gebruiken om de motorische vaardigheden van het kind te verbeteren. Dit gebeurt geheel afhankelijk van de individuele behoeften van het kind.

Enkele van de mogelijke behandelmethoden die de fysiotherapeut toe kan passen zijn:

  • Balanstraining: De fysiotherapeut kan oefeningen en activiteiten aanbieden om het evenwicht van het kind te verbeteren om het risico op vallen te verminderen .
  • Coördinatieoefeningen: De fysiotherapeut kan oefeningen aanbieden om de hand-oogcoördinatie, voet-oogcoördinatie en andere aspecten van coördinatie te verbeteren.
  • Krachttraining: Oefeningen die de spieren van het kind versterken, waardoor het kind meer stabiliteit en controle krijgt over zijn of haar bewegingen kunnen het valrisico van kinderen verminderen.
  • Mobilisatie: De fysiotherapeut kan technieken gebruiken om de gewrichten van het kind te mobiliseren en de bewegingsvrijheid te verbeteren.
  • Sensomotorische integratie: Oefeningen die erop gericht zijn om de informatieverwerking te verbeteren, helpen het kind om te reageren op de omgeving zonder dat dat ten koste gaat van het rennen.

Waarom kiezen voor Fysiotherapie Zeeburg?

Onze fysiotherapeuten stellen een behandelplan op dat specifiek is afgestemd op het niveau, de doelen en de behoeften van uw kind.

Fysiotherapie zal bijdragen aan het verbeteren van de motorische vaardigheden van uw kind en het verminderen van het risico op vallen. Ook hopen wij het zelfvertrouwen van uw kind te vergroten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Maak daarom direct een afspraak!

Waarom fysiotherapie Zeeburg?

Fysiotherapie Zeeburg is een praktijk die gericht is op Sportrevalidatie, Fysiofitness, Personal Training, Orthopedie & Kinderfysiotherapie.

Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in deze soorten therapie en hebben hierin al jaren ervaring. Met vijf vestigingen in Amsterdam Oost kunt u bij ons altijd binnen 1 dag terecht.

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze praktijk en wilt u een afspraak maken? Dit kan op onze website.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×