Kom met uw kind naar het motorisch onderzoek door onze kinderfysiotherapeut
Kom met uw kind naar het motorisch onderzoek door onze kinderfysiotherapeut
De motoriek van een kind is bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In dit artikel gaan wij dieper in op het belang van motoriek bij kinderen, het verbeteren van de motoriek bij kinderen, het motorisch onderzoek en de rol van een kinderfysiotherapeut.
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856
Het belang van een goede motoriek bij kinderen
Een goede motoriek is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen, zowel op fysiek als op mentaal gebied. Kinderen die moeite hebben met motorische vaardigheden kunnen beperkt worden in hun activiteiten en problemen ervaren bij het leren en bij sociale interacties.
Het is daarom belangrijk om vroeg in de ontwikkeling van kinderen te werken aan het verbeteren van hun motorische vaardigheden. Helaas lijkt de motorische ontwikkeling van kinderen op dit moment juist achteruit te gaan.
Studies hebben aangetoond dat een goede motoriek bij kinderen gekoppeld is aan betere academische prestaties, een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Daarnaast kan een goede motoriek kinderen helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het opbouwen van vriendschappen.
Het belang van een goede motoriek bij kinderen is door veel onderzoekers en experts erkend en benadrukt. Het is daarom belangrijk dat ouders, opvoeders en medische professionals zich bewust zijn van de invloed van motorische vaardigheden op de ontwikkeling van kinderen en dat ze zich inzetten om deze vaardigheden te verbeteren.
Het verbeteren van de motoriek bij kinderen
Sport- en bewegingsactiviteiten kunnen ingezet worden om kinderen te helpen bij het opbouwen van spierkracht en het verbeteren van de coördinatie. Ook zijn er speciale motorische programma’s op school die kunnen helpen bij het verbeteren van de motoriek.
Wat is een motorisch onderzoek?
Een motorisch onderzoek bij kinderen is een evaluatie van de motorische vaardigheden van een kind. Het doel van het onderzoek is om de motorische ontwikkeling van het kind te beoordelen en te identificeren of er eventuele problemen zijn in de motorische ontwikkeling. Het onderzoek kan helpen bij het vaststellen van een diagnose en het bepalen van een behandelplan.
Een motorisch onderzoek bij kinderen kan bestaan uit verschillende testen en observaties. Enkele van de gebieden die kunnen worden geëvalueerd zijn:
- Evenwicht en coördinatie: Het vermogen van het kind om het lichaam in balans te houden en coördinerende bewegingen uit te voeren.
- Fijne motoriek: Het vermogen van het kind om kleine bewegingen te maken met de handen, zoals schrijven, tekenen of knippen.
- Grove motoriek: Het vermogen van het kind om grote bewegingen te maken, zoals rennen, springen en gooien.
- Reactietijd en snelheid: Het vermogen van het kind om snel te reageren op visuele of auditieve signalen.
- Motorische planning en organisatie: Het vermogen van het kind om een reeks bewegingen te plannen en uit te voeren in de juiste volgorde.
- Sensomotorische integratie: Het vermogen van het kind om sensorische informatie te integreren en te verwerken om een motorische reactie te produceren. Sensorische informatieverwerking is het proces, waarbij we informatie uit ons lichaam en prikkels vanuit de buitenwereld waarnemen en op elkaar afstemmen. U kunt hierbij denken aan: zien, horen, tasten, evenwicht en signalen vanuit de spieren.
Tijdens het onderzoek zal de therapeut de vaardigheden van het kind beoordelen en indien nodig aanvullende testen uitvoeren om eventuele motorische problemen verder te onderzoeken.
Op basis van de resultaten van het onderzoek kan de therapeut een passend behandelplan opstellen om de motorische vaardigheden van het kind te verbeteren.
De rol van de kinderfysiotherapeut
Een kinderfysiotherapeut is een specialist op het gebied van de motorische ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar. De kinderfysiotherapeut richt zich op het ondersteunen en begeleiden van kinderen en op het verbeteren van hun motorische vaardigheden.
Verder houdt de kinderfysiotherapeut zich bezig met de begeleiding voor ouders, verzorgers en leraren over hoe ze het kind kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden tijdens dagelijkse activiteiten en het spelen.
Tot slot is het opstellen van individuele behandelplannen die zijn afgestemd op de behoeften, het niveau en de ontwikkeling van het kind een belangrijk onderdeel van het takenpakket van een kinderfysiotherapeut.
Hierbij hoort ook het bijhouden van de voortgang van het kind en het aanpassen van het behandelplan indien nodig.
Fysiotherapie Zeeburg voor hulp bij motorische klachten bij kinderen
Mocht u graag een afspraak maken voor een motorisch onderzoek voor uw kind? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op! Want bij Fysiotherapie Zeeburg helpen wij uw kind graag bij de ontwikkeling!