Fysiotherapie bij hardnekkige nekklachten

Fysiotherapie bij hardnekkige nekklachten

De nek wordt gevormd door de 7 cervicale wervels (nekwervels). Tussen deze nekwervels zitten tussenwervelschijven die schokdemping en beweeglijkheid van de nek mogelijk maken. De nek heeft de zware taak om het hoofd te ondersteunen. Dit lukt doordat de spieren en gewrichtsbanden rondom de nekwervels lopen. Deze spieren zorgen voor stabiliteit en mobiliteit. Hierdoor kan de nek dus ook bewegen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Verschillende soorten nekklachten

We kunnen nekklachten opdelen in 2 categorieën: aspecifieke- en specifieke nekklachten.

Aspecifieke nekklachten zijn klachten waarbij geen aanwijzingen kunnen worden gevonden voor beschadiging van specifieke anatomische structuren in de nek. Hierdoor is de oorzaak bij aspecifieke klachten dus onbekend.

Specifieke nekklachten zijn klachten die een medisch aantoonbare oorzaak hebben, denk aan een nekhernia, whiplash en artrose.

​Symptomen van nekklachten

Nekklachten komen ontzettend vaak voor. In 2019 waren er naar schatting ruim 2 miljoen mensen met de diagnose nek- en rugklachten bekend bij de huisarts. De pijn wordt vaak veroorzaakt door de bewegende delen van de nek: de spieren, banden en kleine gewrichten.

Er zijn een aantal veelvoorkomende symptomen als het gaat om nekklachten:

  • Zeurende pijn in de nek en/of de schouder(s);
  • Stijfheid in de nek;
  • Hoofdpijn vanuit de spieren in de nek;
  • Uitstralende pijn naar hoofd, schouders en armen;
  • Vermoeidheid en slapeloosheid;
  • Krachtverlies in de armen of hand;
  • Nekpijn vermoeilijkt dagelijkse activiteiten.

 

Fysiotherapie bij hardnekkige nekklachten

Hoe ontstaan nekklachten?

Nekklachten kunnen ervoor zorgen dat je beperkt wordt in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Er zijn verschillende oorzaken die het ontstaan van nekklachten kunnen verklaren.

Een van de meest voorkomende oorzaken van nekpijn die eigenlijk bij iedereen wel bekend is, is een langdurig verkeerde houding. Wanneer je regelmatig langdurig een verkeerde houding aanneemt kunnen bepaalde spieren overbelast worden en dit kan zich gaan uiten in pijn.

Een andere oorzaak voor nekklachten is een nekhernia. Bij een nekhernia drukt een tussenwervelschijf die tussen de nekwervels zit tegen een zenuwbaan die naar een arm loopt, er is dan sprake van een beknelde zenuw. Vaak zie je dat bij een nekhernia de pijn zich met name uit in de armen in plaats van de nek. Dit is meestal een scherpe pijn die gepaard gaat met tintelingen in de arm of hand.

Whiplash is ook een oorzaak van nekklachten. Een whiplash komt vaak door een auto-ongeluk waarbij het hoofd een plotselinge heftige beweging naar voren en achteren maakt. Doordat het hoofd relatief zwaar is, krijgt de halswervelkolom een heftige klap. De wervels, spieren en zenuwen kunnen bij een whiplash beschadigd raken wat voor nekklachten kan zorgen.

De laatste oorzaak die we gaan bespreken is artrose in de nek. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen van de tussenwervelschijven in de wervelkolom van de nek achteruit. Hierdoor ontstaat er bot- op bot contact wat voor de pijn in de nek kan zorgen. Artrose komt meestal voor bij ouderen vanaf ongeveer 50 jaar.

De behandeling van nekklachten

We zullen nu bij de eerder genoemde oorzaken een korte uitleg geven hoe de behandeling eruit kan komen te zien.

Verkeerde houding
Wanneer blijkt dat een verkeerde houding de oorzaak is van jou nekklachten zullen onze fysiotherapeuten samen met jou aan de slag gaan om een structurele oplossing te geven voor jouw klachten. Hierbij zullen ze je proberen bewust te maken van jouw houding en manier van bewegen zodat je leert om jezelf te corrigeren. Het is namelijk belangrijk om een goede balans te vinden tussen spanning en ontspanning van je spieren om je houding optimaal te houden.

Nekhernia
De behandeling van een nekhernia bestaat uit een combinatie van bewegen en het slikken van pijnstillers. Onze fysiotherapeuten kunnen jou helpen door met gerichte oefeningen de spierstabiliteit, -sterkte en houding van de nek te verbeteren.

Whiplash
Bij een whiplash is het allerbelangrijkste om de nek in beweging te houden binnen de pijngrenzen. Mensen hebben vaak last van toegenomen spierspanning in de nekregio. De behandeling is dan ook gericht op het voorkomen en verminderen van spanningsopbouw. Onze fysiotherapeuten zullen aan de hand van jou specifieke klachtenbeeld een oefenprogramma op maat opstellen.

Artrose
Omdat het kraakbeen niet opnieuw gegenereerd wordt zal de behandeling van artrose er vooral op gericht zijn om het kraakbeen dat nog over is zo goed mogelijk te houden. Hierdoor zullen dan ook de klachten verminderen. Onze fysiotherapeuten zullen dan ook samen met jou erachter komen wat de klachten verergerd en wat juist zorgt voor pijnvermindering. Wanneer bewegingsbeperkingen en stijfheid optreden in de nek kunnen onze fysiotherapeuten jou ondersteuning bieden door de aangedane gewrichten te mobiliseren wat zorgt voor pijnvermindering en bevordering van de beweeglijkheid.

Het allerbelangrijkste bij nekklachten is dat je er niet te lang mee moet door lopen. Hoe langer je wacht hoe hardnekkiger de klachten worden. Heb je klachten? Kom een keer bij onze praktijk langs of neem contact met ons op.

Een behandeling bij Fysiotherapie Zeeburg

Bij Fysiotherapie Zeeburg gaan wij samen met u op zoek naar de oorzaak van uw nekklachten. Wanneer dit duidelijk is kunnen we een persoonlijk behandelplan voor u opstellen. Heeft u last van hardnekkige nekklachten? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. U bent van harte welkom bij Fysiotherapie Zeeburg!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×