Fysiotherapie bij nekklachten door overbelasting

Fysiotherapie bij nekklachten

Nekpijn is wereldwijd de op drie na grootste klacht van het bewegingsapparaat. De meeste mensen (ongeveer 70%) ervaren in hun leven een vorm van nekpijn. Nekpijn kan voor dagelijks ongemak zorgen en daardoor kan het soms lastig zijn om de dagelijkse dingen normaal te kunnen doen. Bij Fysiotherapie Zeeburg helpen we u graag van deze klachten af.

In dit artikel kunt u lezen hoe overbelasting en nekklachten elkaar in stand kunnen houden, wat u zelf er aan kunt doen en wat een fysiotherapeut voor u hierin kan betekenen. We richten ons met name op nekklachten door overbelasting omdat een groot deel van nekklachten hierdoor ontstaat.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat merkt u bij nekklachten door overbelasting?

Vaak is de oorzaak te vinden in een combinatie van factoren, waaronder een verkeerde (werk)houding, spanningsklachten en/of onder- of overbelasting. Er is aangetoond dat voornamelijk abnormale houdingen, zwaar lichamelijk werk, repetitief werk, onvoldoende hersteltijd en onvoldoende bewegen risicofactoren zijn voor nekklachten.

De meeste nekklachten worden veroorzaakt door een overbelasting van de nekspieren. Dit is meestal wanneer u voor langere tijd een ongunstige nekhouding heeft. In deze verkeerde houding staan uw nekspieren steeds onder spanning en raken daardoor oververmoeid en overbelast. Een veelvoorkomende verkeerde nekhouding is wanneer het hoofd te ver voor het lichaam staat. Doordat het hoofd voor het lichaam staat, neemt de belasting op de spieren en gewrichten die het hoofd rechtop moeten houden toe. De nekspieren moeten dan veel harder werken. Wellicht zijn er aanpassingen mogelijk voor het inrichting van uw (dagelijkse) werkplek, zodat u makkelijker in de juiste houding kunt werken. Hier kan de fysiotherapeut u bij helpen.

Naast een ongunstige nekhouding moeten de nekspieren ook bij stress en spanningsklachten harder werken. Bij stress komt er namelijk op verschillende spieren in het lijf meer spanning te staan. Vaak lokaliseert zich dit in de nek, omdat veel mensen bij stress een hogere ademhaling hebben en met hun schouders omhoog lopen, waardoor de nekspieren worden overbelast. Wanneer u zichzelf hierin herkent, helpt het misschien om te leren hoe u beter met stress om kunt gaan.

Nekpijn kan plotseling ontstaan of meer geleidelijk. De pijn is hierbij hevig of zeurend. Bij hevige pijn kan het dagelijks functioneren flink verstoord worden. Naast pijn kunt u ook een stijf gevoel ervaren in de nek of zelfs uitstralende pijn hebben naar uw hoofd, schouder(s) en/of arm(en). Ook kan nekpijn zorgen voor duizeligheid. Normaal gezien wordt er namelijk via de spieren in de nek informatie voor het evenwichtsstelsel doorgegeven. Wanneer de nekspieren vermoeid zijn kan deze informatie worden verstoord wat voor duizeligheid kan zorgen.

Wat kunt u zelf doen?

Probeer, ongeacht de pijn, te blijven bewegen en uw dagelijkse bezigheden uit te voeren. Pijn bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is! Wanneer u zich zorgen maakt en stijver gaat bewegen kan dit juist het herstel vertragen. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de nekspieren te ontspannen en nekpijn te voorkomen. De fysiotherapeut kan hierbij ondersteunend zijn.

nekpijn overbelasting

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

Fysiotherapeuten spreken van een ‘normaal beloop’ als in de eerste zes weken de pijn en de mate van beperkingen afnemen. Wanneer dit langer dan zes weken duurt, of wanneer de klachten alleen maar toenemen, wordt er gesproken van een ‘afwijkend beloop’.  In beide gevallen kunnen wij u goed begeleiden om de oorzaak te achterhalen en weer klachtenvrij te worden.

Zowel een fysiotherapeut als een manuele therapeut (gespecialiseerd in de wervelkolom) kan u helpen bij nekklachten. De therapie bestaat voornamelijk uit het mobiliseren (het in beweging brengen) van de nek in combinatie met oefeningen om de nek te versterken. Daarnaast kunnen zij, samen met u, inzichtelijk maken welke factoren ten grondslag liggen aan uw nekklachten of welke factoren ervoor zorgen dat deze in stand blijven. Dit kan nuttig zijn voor de behandeling en de preventie van nekklachten in de toekomst.

Wilt u van uw klachten af? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact op met Fysiotherapie Zeeburg. Bij ons bent u in goede handen.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×