Fysiotherapie bij hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek

Fysiotherapie bij hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek

Hoofdpijn wat lijkt te komen vanuit uw nek, komt u dat bekend voor? Dan zou het zomaar kunnen dat u last heeft van cervicogene hoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd. Het gaat hierbij vaak om een zeurende hoofdpijn, aan 1 kant van het hoofd. Cervicogene hoofdpijn komt relatief vaak voor: in zo’n 20% van alle gevallen van hoofdpijn gaat het om cervicogene hoofdpijn. De oorzaken ervan lopen uiteen: van het hebben van een verkeerde (slaap)houding tot irritatie van de wervels. Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan snel verder.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Oorzaken van Cervicogene Hoofdpijn:

Cervicogene hoofdpijn ontstaat als een gevolg van een te hoge belasting op de weefsels door een verminderde ondersteuning. Dat klinkt als een eenduidig beeld, maar de oorzaken hiervan kunnen verschillend zijn.

Spierzwakte en hoofdpijn
Ten eerste kunnen de klachten ontstaan door spierzwakte van de diepgelegen hals en nekspieren. De functie van deze spieren is om de nek en het hoofd te ondersteunen. Door spierzwakte raken de spieren snel overbelast en kunnen ze niet de juiste ondersteuning geven van de nek en het hoofd, wat tot klachten leidt.

Irritatie wervels en de relatie met hoofdpijn
Verder kan de verhoogde belasting ook voortkomen uit irritaties van de bovenste 3 nekwervels. Deze irritatie kan komen door scheve wervels, maar dit kan ook voortkomen uit een verkeerde houding. Hierbij gaat het om een verkeerde zithouding, maar ook een verkeerde houding tijdens het slapen kan leiden tot irritatie van de wervels. Bij een verkeerde houding tijdens het slapen gaat het met name om de hoogte van het kussen. Ligt u vaak op uw buik tijdens het slapen? Dan kan dit de reden zijn voor de irritatie, doordat in deze positie het kussen relatief te hoog is en dus voor een verhoogde nekbelasting zorgt. Daarnaast zorgt deze verkeerde houding voor een onjuist gebruik van de spieren, wat weer tot overbelasting kan leiden.

​Wat kunnen wij voor u betekenen bij hoofdpijn?

Wij als fysiotherapie Zeeburg hebben experts op verschillende gebieden in huis, waardoor er altijd een oplossing te vinden is voor uw situatie. Hieronder een aantal voorbeelden hoe de behandeling eruit kan komen te zien.

Manuele therapie
Ten eerste kan gedacht worden aan manuele therapie. Deze therapie is gericht op het verbeteren van de functie van uw gewrichten door het corrigeren van uw houding. Hierbij worden de gewrichten, maar ook de omliggende weefsels zodanig behandeld dat de blokkades die voor de pijn zorgen worden opgeheven. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat uw (nek)wervels scheef staan, kan de manueel therapeut een passende behandeling geven. Het opheffen van de blokkades verhoogt de beweeglijkheid van het gewricht. Hierdoor wordt de druk op de weefsels verlaagd, wat zorgt voor een vermindering van de klachten. Verder zal de manueel therapeut adviezen geven over een goede houding en worden er tips gegeven voor het uitvoeren van (pijnlijke) bewegingen.

Verhogen van de Spierkracht
Zoals eerder vernoemd kan zwakte van de diepgelegen nek en halsspieren de oorzaak zijn van de hoofdpijnklachten. Door deze spieren te trainen in een programma wat specifiek toegepast is op uw lichaam en uw klachten, wordt de kracht van deze spieren vergroot. Met een verhoogde kracht en dus een verhoogd uithoudingsvermogen kunnen de spieren een betere ondersteuning geven en op deze manier de klachten verminderen.

Combinatie van onze therapieën
Een combinatie van manuele therapie en trainen van de diepgelegen nek en halsspieren levert goede resultaten op. Hierbij is de training gericht op het opheffen van de spierzwakte en de manuele therapie is gericht op het verhogen van de beweeglijkheid van het gewricht. Bij de training zult u oefeningen voorgeschreven en uitgelegd krijgen, aangepast op uw situatie, om deze vervolgens thuis uit te kunnen voeren.

Hulp van Fysiotherapie Zeeburg bij hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek

Onze praktijk biedt een uitgebreid programma waarbij wij u ondersteunen in het verhelpen van uw klachten en ervoor te zorgen dat deze niet meer terugkomen. Door de inzet van verschillende experts, kunnen wij uw klachten op meerdere manieren aanpakken.
Dit maakt de behandeling effectiever en zorgt ervoor dat wij meer zorg kunnen bieden dan veel andere fysiotherapiepraktijken.

Heeft u nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×