Waar kan een Manueel Therapeut bij helpen?

Waar kan een Manueel Therapeut bij helpen?

Naast fysiotherapie bieden wij bij Fysiotherapie Zeeburg ook manuele therapie aan. In dit artikel leest u wat de werkzaamheden van een manueel therapeut zijn en bij wat voor soort klachten een manuele behandeling positieve uitkomst kan bieden.

Wat houdt manuele therapie in?

Een manueel therapeut is eigenlijk een fysiotherapeut die een extra opleiding manuele therapie heeft gevolgd en richt zich op functionele stoornissen van het bewegingsapparaat. De focus ligt hierbij met name op pijnklachten rond de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

Een afwijking of stoornis in een van deze gewrichten kan zorgen voor pijnklachten. Door deze functiestoornis raakt het natuurlijke evenwicht van het lichaam verstoord en kunnen allerlei klachten ontstaan. Een manueel therapeut maakt gebruik van verschillende handmatige (=manuele) druktechnieken en probeert daarmee de balans van het lichaam weer te herstellen zodat klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Nu vraagt u zich wellicht af: met wat voor soort klachten kan ik dan terecht bij een manuele therapeut?

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

​Welke klachten worden behandeld bij manuele therapie?

Zoals eerder benoemd, behandelt een manueel therapeut vooral klachten met betrekking tot de wervelkolom en de gewrichten. U kunt dan denken aan hoofd-, nek-, of rugklachten. Specifiekere voorbeelden zijn klachten tussen de schouderbladen, last hebben van een hernia, whiplash, sportblessures, orthopedische klachten na een operatie, maar bijvoorbeeld ook heup of liesklachten door beginnende heupartrose.

Doordat we nu massaal thuiswerken vanwege de Coronacrisis, nemen hoofd-, nek-, en rugklachten steeds meer toe. De oorzaak van klachten rondom de wervelkolom is vaak te vinden in het aannemen van een verkeerde houding, bijvoorbeeld een gebogen werkhouding achter de laptop of computer. Dit resulteert dan in pijnklachten rond het nekgebied, de schouders en rug. In onze praktijk zien we steeds vaker mensen die dit soort klachtenbeelden hebben ontwikkeld. Gelukkig kunnen onze gespecialiseerde manueel therapeuten hierbij hulp bieden!

Manuele Therapie bij Fysiotherapie Zeeburg

Allereerst zal de manueel therapeut samen met u een gesprek houden om een compleet beeld te schetsen van uw persoonlijke klachten en de ernst van het probleem. Daarna zal uw lichaam uitgebreid onderzocht worden. Tijdens een manuele behandeling ligt de focus met name op de wervelkolom. De therapeut zal deze uitvoerig bestuderen en de bewegingen vanaf het hoofd naar de nek en schouders tot aan de onderrug bekijken. Op basis van de bevindingen van de therapeut, wordt een behandelplan opgesteld. Zo’n plan van aanpak zullen wij altijd in overleg met u opstellen, geheel op basis van uw individuele klachten. Het bieden van de juiste zorg staat bij ons dan ook centraal.

Een manueel therapeut maakt gebruik van verschillende manuele (handmatige) technieken zoals mobilisaties en manipulaties van gewrichten. Vervolgens zullen er oefeningen gedaan worden om de beweeglijkheid van de spieren rondom de gewrichten te verbeteren en versterken. De therapeut zal u instructies, begeleiding en advies geven. In de meeste gevallen krijgt u ook oefeningen mee die u thuis kunt uitvoeren.

Na een behandeling zijn de effecten vaak direct merkbaar. U kunt zich bijvoorbeeld beter bewegen, ervaart minder pijn en de functie van de gewrichten en uw houding verbetert. Het aantal behandelingen dat in totaal nodig zal zijn verschilt per individu en is afhankelijk van wat uw klachten precies zijn.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de positieve effecten van manuele therapie? Ervaart u zelf klachten omtrent uw wervelkolom en overweegt u een manuele behandeling bij ons? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Bij Fysiotherapie Zeeburg bent u van harte welkom voor een intakegesprek. Mocht u vragen hebben, beantwoorden wij deze graag!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×