Hoe bevorder ik het herstel van mijn kind na een botbreuk?

Hoe bevorder ik het herstel van mijn kind na een botbreuk?

Botbreuken bij kinderen komen regelmatig voor. Meestal is dit het gevolg van ongevallen bij het sporten, spelen en in het verkeer. Botbreuken komen op kinderleeftijd vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De kans op het oplopen van een botbreuk bij jongens tussen de 6 en 16 jaar oud is 40%, voor meisjes is dit 28%.

Wanneer een kind een bot breekt, gaat dit meestal om een breuk in de arm, een been of de pols. Vaak moet het gebroken ledemaat een tijd in het gips zitten, met soms een operatie daaraan voorafgaand. Wanneer het gips eraf mag, is het belangrijk om alle tijd en ruimte voor het verdere herstel te nemen.

We vertellen hier meer over, omdat we zien dat er soms te weinig aandacht voor dit herstel is. Dit kan gevolgen hebben voor de lange(re) termijn.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Het herstel van botbreuken bij kinderen

Vaak genezen botbreuken beter bij kinderen dan bij volwassenen. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Ten eerste hebben kinderen een beter herstellend vermogen. Hun cellen kunnen sneller reageren op een breuk. Hierdoor herstelt de breuk snel en volledig.

Kinderbotten breken minder snel, doordat ze een stuk flexibeler zijn. Deze flexibiliteit komt deels doordat kinderbotten een dik beenvlies hebben. Door dit dikke beenvlies herstellen kinderbotten ook vaak beter bij een breuk. Vaak breekt het bot alleen ter plaatse van dit beenvlies en breekt het bot dus niet helemaal door. Hierdoor ontstaan er dus minder snel standsafwijkingen, waardoor het niet nodig is om operatief in te grijpen.

Tot slot genezen kinderbotten ook beter doordat de botten in de lengte groeien. De botten zijn in staat vanzelf weer recht te groeien op het moment dat er een standsafwijking is. Ook dit maakt een operatie minder vaak noodzakelijk.

De grote nadelen van botbreuken bij kinderen

Er zijn ook nadelen verbonden aan breuken van kinderbotten ten opzichte van dat van volwassenen. Een voorbeeld is dat kinderbotten aan de uiteinden groeischijven hebben.

Wanneer er een breuk in een groeischijf ontstaat, kan er een verstoring van de botgroei optreden. In sommige gevallen ontwikkelt zich dit door naar bijvoorbeeld een beenlengte verschil.

Ook geldt bij botbreuken bij kinderen dat het vaak een grote impact maakt op het leven van een kind. Ze zijn vaak lange tijd niet in staat om te sporten, of bijvoorbeeld om in de pauze met de klasgenoten te spelen. Dit zorgt niet alleen voor een achteruitgang van de conditie van het gebroken bot, maar voor het gehele lichaam van een kind.

Na langdurig in het gips te hebben gezeten na een botbreuk, ervaren kinderen vaak zwakte van de spieren. Sommige kinderen ervaren een beperking in het bewegen door pijn of door krachtsverlies. Hierdoor kunnen kinderen ook bewegingsangst ontwikkelen.

In al deze gevallen is het belangrijk om met begeleiding weer meer te gaan bewegen. Hierin speelt de fysiotherapeut een cruciale rol.

Herstellen Botbreuk Kinderen

Het belang van een fysiotherapeutische behandeling na een breuk

Het doel van fysiotherapeutische behandeling is voornamelijk het bevorderen van het herstel en daarbij ook herstel van de functie van het aangedane lichaamsdeel. Dit doel wordt bewerkstelligd door stapsgewijs de belastbaarheid van het gebroken lichaamsdeel te verhogen.

Een fysiotherapeut kan verschillende oefeningen aanbieden, waarin de belasting op het bot voornamelijk aan het begin minimaal is. Hierdoor krijgt het kind de tijd om de spieren rondom het bot aan te sterken. Het gevolg hiervan is dat de spieren de klappen op het bot kunnen opvangen, en daarmee voorkomen dat het opnieuw breekt. De fysiotherapeut speelt het behandelplan daarbij toe op de doelen van het kind en de ouders en op de ernst van de breuk.

Kinderen met botbreuken hebben dus veel baat bij fysiotherapie. Onder fysiotherapeutische begeleiding kunnen kinderen op een veilige en verantwoorde manier hun eigen herstel bevorderen. Het resultaat is dat ze het lichaamsdeel met de botbreuk weer sneller volledig kunnen belasten, dat ze minder pijn ervaren en dat ze een nieuwe breuk in de toekomst kunnen voorkomen.

Waarom Fysiotherapie Zeeburg?

Bij Fysiotherapie Zeeburg zijn wij gespecialiseerd in de kinderfysiotherapie. Aan de hand van de hulpvraag van uw kind en van u als ouder wordt er een behandelplan opgesteld. Daarbij zullen wij uitgebreid onderzoek doen naar de motorische mogelijkheden van uw kind.

Wij houden rekening met de leeftijd, het type botbreuk, de leeftijd en alle omgevingsfactoren rondom uw kind. Als ouder blijft u uitgebreid betrokken in de behandeling van uw kind.

Maak daarom direct een afspraak bij ons!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×