Fysiotherapie voor kinderen met hypertonie
Fysiotherapie voor kinderen met hypertonie
Het menselijk lichaam bestaat uit meer dan 600 spieren. Al deze spieren hebben verschillende functies en kunnen zorgen voor allerlei bewegingen. Deze verschillende bewegingen worden meestal niet door één spier uitgevoerd, maar door een groepje spieren.
Tijdens hun ontwikkeling leren kinderen spieren en spiergroepen op de juiste manier gebruiken. Helaas kan het ook dat er iets niet goed gaat in de (spier) ontwikkeling. In die gevallen helpen wij uw kinderen graag.
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856
Wat bedoelen we precies met spierspanning?
Om te kunnen bewegen, moet u uw spieren in de juiste mate kunnen aangespannen. Deze juiste aanspanning zorgt ervoor dat u een eitje op kunt pakken met de benodigde kracht, zonder dat er zoveel spierkracht wordt gegenereerd als bij het optillen van een baksteen. Bij dit soort bewegingen wordt er actieve spierspanning gegenereerd.
Naast dat spieren actief worden aangespannen om bewegingen uit te voeren, is er in het lichaam een continue spierspanning aanwezig. Door deze passieve spierspanning is het mogelijk om rechtop te blijven staan en zitten.
De spierspanning, zowel actief als passief, wordt in de medische taal spiertonus genoemd. En een gezonde spiertonus is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Helaas kan het zo zijn dat de spiertonus niet in de juiste mate aanwezig is. Het kan hier gaan om zowel de actieve als de passieve spierspanning. De spierspanning kan te veel of te weinig zijn, wat respectievelijk gaat om hypo- en hypertonie. Hoewel het op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt, is ook hypertonie enorm functioneel beperkend.
Wat zijn de symptomen van hypertonie?
Te veel spierspanning kan verschillende symptomen hebben. Een voorbeeld hiervan is spasticiteit, waarbij de spier(en) oncontroleerbaar worden samengetrokken. Ook moeilijk bewegen en verkrampt gevoel kunnen horen bij hypertonie. Door de continue te hoge aanspanning van de spieren, worden deze verkort en stijf.
De spierspanning wordt gereguleerd door verschillende gebieden uit het zenuwstelsel. Oorzaken van hypertonie kan dan ook een ziekte of andere beschadiging aan de zenuwen of hersenen zijn. De beschadiging kan onder andere ontstaan door infecties of zuurstoftekort.
Naast de ziektes of beschadigingen, kan ook overbelasting van een desbetreffende spier de veroorzaker van hypertonie zijn.
Behandeling van hypertonie bij kinderen
Lijkt uw kind (te) stijve ledematen te hebben, dan is het belangrijk dat u contact opneemt met uw huisarts. Hij of zij kan de hypertonie vaststellen en eventueel letsel aan de hersenen of het zenuwstelsel uitsluiten. Indien er hypertonie is, kan uw huisarts met u bespreken wat mogelijke stappen zijn in het herstelproces.
Ongeacht de oorzaak van hypertonie kunnen de symptomen geminimaliseerd worden met behulp van fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan helpen de klachten te verminderen door de spieren te laten ontspannen. Daarnaast zullen met behulp van de fysiotherapeut de aangedane spieren worden gerekt en gestrekt. Rekken en strekken zorgt voor verlenging van de spierlengte, wat de verkorting behorend bij hypertonie tegengaat.
Welke fysiotherapie is geschikt voor uw kind?
Niet elke fysiotherapeut behandelt kinderen. Gelukkig zijn er gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten die behandelingen op de behoeftes van kinderen kunnen geven. In de behandelingen van zulke kinderfysiotherapeuten wordt gebruik gemaakt van spelmaterialen, zoals schommels en ballen, waardoor de fysiotherapie kindvriendelijk is. Daarnaast worden ook de ouders of begeleiders zoveel mogelijk betrokken in de behandeling.
Fysiotherapie Zeeburg heeft verschillende gespecialiseerde fysiotherapeuten, waaronder een kinderfysiotherapeut. De gespecialiseerde kinderfysiotherapeut geeft behandelingen in de praktijk of bij u thuis, afhankelijk van wat het herstel van uw kind het meest bevordert. Ook behandelt de kinderfysiotherapeut baby’s en peuters.
Welkom bij Fysiotherapie Zeeburg
Heeft uw kind last van hypertonie of van andere motorische problemen? Maak dan vooral een afspraak bij de kinderfysiotherapeut van fysiotherapie Zeeburg. Fysiotherapie Zeeburg zit op vijf verschillende locaties in Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer en u heeft binnen 24 uur een afspraak.
Neem daarom vooral telefonisch of via de website contact met ons op.