Fysiotherapie bij langdurige hielspoorklachten

​Fysiotherapie bij langdurige hielspoorklachten

Hielspoorklachten kunnen heel erg hevig zijn. De pijn kan ervoor zorgen dat lopen of staan geen pretje is. En dan is het ook nog eens zo dat de klachten heel lang kunnen aanhouden. Want hielspoor gaat meestal niet zomaar over.

Hielspoor is namelijk een verkalking van het hielbeen. Aan uw hielbeen zit een peesplaat die onder de gehele voetzool loopt. De verkalking bij hielspoor zit ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat aan het hielbeen. Hielspoor wordt vaak verward met overbelasting van de peesplaat onder de voet, oftewel fasciitis plantaris. In Nederland is de incidentie ongeveer 3.83 per 1000 patiënten per jaar voor plantaire hielpijn.

Vaak worden dus de termen hielspoor en fasciitis plantaris door elkaar gebruikt, om die reden richten we ons in dit artikel op beide klachten.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Hoe ontstaan hielspoor klachten?

De peesplaat is zeer belangrijk tijdens het lopen. Deze zorgt er namelijk voor dat u bij het zetten van een stap, uw voet afwikkelt van de hiel naar de tenen. Door overbelasting kan de peesplaat geïrriteerd raken.
Dit kan zelfs leiden tot een ontsteking. De pijnklachten die ontstaan worden dan ook meestal veroorzaakt door fasciitis plantaris en niet door hielspoor zelf.

Hielspoor kan ontstaan door overbelasting van de peesplaat onder de voet. Mensen die tijdens hun werk lang moeten staan of sporters die veel lopen of springen, hebben een grotere kans op overbelasting van de peesplaat. Overbelasting van de peesplaat kan ook ontstaan door een afwijkend looppatroon, waarbij er extra druk op het hielbeen en de peesplaat komt te staan.

Overgewicht verhoogt ook de kans op een hielspoor. Er wordt dan namelijk meer gewicht op de hiel uitgeoefend, waardoor er eerder sprake kan zijn van overbelasting.
Daarnaast verhoogt slecht schoeisel de kans op een hielspoor. Het is belangrijk dat u schoenen draagt met een stevige loopzool en dempende eigenschappen om klachten te voorkomen.

Verder zijn er nog vele andere oorzaken voor hielspoorklachten, waaronder verminderde stabiliteit van de enkel of voet, verkorte kuitspieren en een verkorte achillespees.

Wat zijn de klachten van hielspoor?

Hielspoor zelf geeft meestal geen pijnklachten. Het is de overbelasting van de peesplaat die voor pijn zorgt. Dit kan zorgen voor een scherpe pijn rondom de aanhechting van de peesplaat op de hiel. Deze pijnklachten uiten zich vaak bij bepaalde activiteiten. Mensen ervaren vaak een stekende pijn in de hiel van de voet bij langdurig staan of lopen. Ook pijn bij het opstaan in de ochtend of bijvoorbeeld het opstaan na langdurig zitten is een veelvoorkomende klacht.

Fysiotherapie als oplossing voor langdurige hielspoor klachten

Het is belangrijk om te weten dat hielspoor en de klachten die hierbij komen kijken, niet vanzelf overgaan. Bij hielspoor gaat het om overbelastingsklachten, dus het is belangrijk dat u in eerste instantie genoeg rust neemt.

Onze fysiotherapeuten zullen vaak voor een multidisciplinaire behandeling kiezen. Hierbij kan eventueel in overleg met een podotherapeut gekeken worden naar de beste behandeling voor u. Een podotherapeut kan bijvoorbeeld een speciale zool laten aanmeten die voor een verminderde belasting zorgt tijdens het lopen.

Zoals eerder benoemd kunnen hielspoorklachten worden veroorzaakt door een te korte kuitspier of achillespees. Onze fysiotherapeuten kunnen in dat geval bepaalde oefeningen meegeven die ervoor zorgen dat deze spieren worden opgerekt. Ook zullen onze fysiotherapeuten aan de slag gaan met de spierkracht en stabiliteit rondom de spieren van de voet.

Tot slot kunnen zij ook helpen bij het optimaliseren van uw looppatroon, waardoor de druk op het hielbeen en de peesplaat zo klein mogelijk wordt gehouden.

Adviezen bij een hielspoor

  • Sta of loop niet voor een te lange tijd achterelkaar, zodat uw voet voldoende rust krijgt om te herstellen.
  • Zorg dat uw schoenen heeft met een goede demping en vermijd het lopen op blote voeten.
  • Zorg dat u bij het sporten rustig opbouwt.
  • Bij veel pijn kan het slikken van paracetamol helpen.

Fysiotherapie Zeeburg

Mocht u bovengenoemde klachten herkennen of een keer een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten willen inplannen, wacht dan niet langer en neem contact met ons op!

Bij Fysiotherapie Zeeburg doen wij namelijk niets liever dan u van uw klachten afhelpen.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×