Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de heup
Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de heup
Als u last heeft van uw heup zou het kunnen dat u een slijmbeursontsteking heeft. De slijmbeurs is een soort stootkussen die ook te vinden is in andere gewrichten, zoals de schouders. Helaas kan het gebeuren dat de slijmbeurs ontstoken raakt. In dit geval kunnen er klachten ontstaan die u in het dagelijks leven kunnen belemmeren.
Met deze klachten kunt u bij de fysiotherapeut terecht. In dit artikel zal worden uitgelegd wat een slijmbeursontsteking in de heup inhoudt en hoe de fysiotherapeuten bij fysiotherapie Zeeburg u hierbij kunnen helpen.
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856
Wat is een slijmbeurs?
Aan de zijkant van het bovenbeen, ter hoogte van de bilplooi, bevindt zich een uitsteeksel van het bot in het bovenbeen. Dit uitsteeksel is een plek waar verschillende bilspieren op aanhechten. Door de positie van deze pezen is het mogelijk om vanaf deze plek het bovenbeen in allerlei richtingen te bewegen.
Rond de plek van de aanhechting van al die verschillende spieren is ook een slijmbeurs aanwezig. Dit blaasje, gevuld met vocht, zorgt ervoor dat de pezen soepel langs elkaar heen kunnen glijden en dat ze niet te veel frictie hebben met het uitstekende bot. Zonder de slijmbeurs in de heup zouden de pezen beschadigd kunnen raken, waardoor veel bewegingen pijnlijk zouden zijn.
Wat is een slijmbeursontsteking in de heup?
Wanneer er te veel druk op de slijmbeurs wordt uitgeoefend kan deze beschadigd en ontstoken raken. Een ontsteking van de slijmbeurs in de heup wordt ook wel bursitis trochanterica genoemd. De ontsteking zorgt ervoor dat de slijmbeurs wat dikker en extra gevoelig is.
Het gevolg van slijmbeursontsteking
Het gevolg is dat er pijnklachten ontstaan op de plek van de slijmbeurs. Deze pijn neemt toe wanneer er op de slijmbeurs geduwd wordt, maar kan ook toenemen wanneer de druk op de slijmbeurs wordt verhoogd door het aanspannen van de bilspieren. De druk wordt ook verhoogd door bepaalde houdingen, zoals met de benen over elkaar zitten, waardoor ook dan de pijn toe kan nemen. Deze bewegingen en houdingen zorgen voor extra irritatie op de gevoelige slijmbeurs.
Welke factoren kunnen een slijmbeursontsteking in de heup veroorzaken?
Het is niet altijd duidelijk hoe een slijmbeursontsteking ontstaat, maar het is onderzocht dat een aantal factoren de kans op een ontsteking kunnen vergroten. Hierbij kunt u denken aan artrose (slijtage) van de heup, een beenlengteverschil, een val op de heup, zwangerschap, overbelasting (bijvoorbeeld door extra sporten of nieuwe bewegingen) of overgewicht.
Al deze factoren zorgen voor een (plotseling) verhoogde druk op de slijmbeurs. Het weefsel is best ergens tegen bestand, maar als de belasting te hoog is of te lang aanhoudt kan het toch misgaan.
Hoe kan fysiotherapie helpen bij een slijmbeursontsteking?
Als u bij de fysiotherapeut langskomt met pijn aan uw heup is het niet altijd duidelijk of het om een slijmbeursontsteking gaat. Daarom zal er uitvoerig worden stilgestaan bij de klachten die u ervaart en zal de fysiotherapeut opletten of er geen ‘rode vlaggen’ aanwezig zijn: klachten die kunnen duiden op een onderliggende kwaal. Als deze specifieke klachten niet aanwezig zijn kan de behandeling van start gaan.
De behandeldoelen
Een belangrijk doel van de behandeling is natuurlijk om u van uw pijnklachten af te helpen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de oorzaak van de slijmbeursontsteking, zodat een ontsteking in de toekomst wellicht voorkomen kan worden. Naast deze twee belangrijke doelen kunt u zelf natuurlijk ook ideeën hebben over de uitkomst van de behandeling; bijvoorbeeld weer kunnen sporten, weer 10 km kunnen fietsen of uw (klein)kind weer op kunnen tillen.
De behandeling van een slijmbeursontsteking in de heup
De behandeling bij de fysiotherapeut is afhankelijk van uw klachten en de doelen die u samen met de therapeut heeft opgesteld. Hierdoor kan de precieze inhoud van de behandeling verschillen van persoon tot persoon. Onderdelen die tijdens de behandeling van een slijmbeursontsteking in de heup regelmatig aan bod komen zijn massage, mobilisatie, spierkracht oefeningen, dry needling en advies over houding en/of beweging.
Kunnen wij u verder helpen?
Als u last heeft van uw heup, hoeft u hier niet mee te blijven lopen. De fysiotherapeuten bij fysiotherapie Zeeburg hebben ervaring met slijmbeursontstekingen in de heup en helpen u graag van uw klachten af. Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft of maak direct een afspraak via deze pagina op onze website.