Triggerpoint Therapie, wat is dat precies en wanneer kan het helpen.

Triggerpoint Therapie, wat is dat precies en wanneer kan het helpen.

Tijdens het sporten of na lang stilzitten in een verkeerde houding, kunt u last krijgen van uw spieren. Een relatief nieuwe therapie genaamd “triggerpoint therapie”, focust op de kleine knoopjes in onze spieren die bewegen pijnlijk kunnen maken.

Hoe ontstaan deze knoopjes, ofwel triggerpoints, en nog belangrijker: hoe komt u er weer vanaf?

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Spierpijn of Spierknoopjes

Bij triggerpoint therapie wordt gesproken over pijnlijke spieren. Hierin moet wel een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen spierpijn en pijnlijke spieren. Spierpijn ontstaat door melkzuur wat vrijkomt tijdens langdurige activatie van de spier en wordt langzaam afgebroken, waardoor de spierpijn vanzelf weer verdwijnt.

Pijnlijke spieren kunnen ontstaan door spierknoopjes die de bewegingsvrijheid beperken. De laatste worden behandeld door middel van triggerpoint therapie.

Wat zijn triggerpoints en hoe ontstaan ze?

Spieren kunnen aanspannen en ontspannen, maar soms lukt dat laatste niet helemaal. Een spiervezel komt dan vast te zitten in een plaatselijke kramp die ook wel bekend staat als een spierknoopje. Meerdere spierknoopjes bij elkaar creëren een triggerpoint die de werking van de spier flink kan beperken.

Waarom deze triggerpoints ontstaan is niet bekend, maar er zijn wel heel veel oorzaken aan te wijzen. Hieronder wordt een aantal vaak voorkomende oorzaken genoemd:

• Lang stilzitten. Vooral in een houding waarin spieren aangespannen zijn, zoals opgetrokken schouders, een scheve rug of bekken.
• Tocht of een tekort aan water waardoor spieren verkrampen.
• Overbelasting zoals intensief sporten, herhaalde bewegingen, zwaar tillen of een plotselinge verkeerde beweging.
• Psychische klachten zoals stress of zenuwen waardoor spierspanning optreedt.

De gevolgen van triggerpoints

Een triggerpoint is dus een groepje spiervezels die verkrampt zijn. Deze verkramping beperkt de bloedtoevoer naar de spiercellen en de afvoer van afvalstoffen uit de spier. Hierdoor komt er te weinig zuurstof en te weinig calcium aan in de spiercellen en verkrampen er steeds meer vezels.

Triggerpoints kunnen de bewegingsvrijheid van spieren beperken, doordat het oprekken van deze spier erg pijnlijk kan zijn. Hierdoor worden bepaalde bewegingen die de spier oprekken ontweken. Deze compensatie kan leiden tot overcompensatie waardoor er in de omliggende spieren ook triggerpoints kunnen ontstaan. Een vicieuze cirkel dus.

Naast pijn in de spier zelf, zorgen triggerpoints ook vaak voor uitstralingspijn in andere spieren of gewrichten. Een triggerpoint in de schouder kan tot een verkrampte nek en hoofdpijn leiden. Hierdoor is het aanwijzen van de oorzaak van de pijn lastig, omdat elke triggerpoint zich anders uit. Gelukkig zijn er vaste patronen gevonden die een relatie laten zien tussen de locatie van de triggerpoint en de locaties van de uitstralingspijn.

Triggerpoint Therapie bij Fysio Zeeburg

Deze triggerpoints kunnen dus erg vervelend zijn en functies in het dagelijks leven beperken. Daarom is het belangrijk om er snel iets tegen te doen. Met triggerpoint therapie kan binnen een aantal sessies duidelijke verlichting van de klachten worden behaald. Hoe langer de triggerpoint er zit, hoe langer het duurt om deze te laten verdwijnen.

Er zijn verschillende methoden om de triggerpoint te behandelen. Voor welke methode wordt gekozen is afhankelijk van de voorkeur van de therapeut en de onderliggende oorzaak van de klacht. De bekendste behandelmethoden worden hieronder kort toegelicht:

• Bij dry needling wordt een kleine naald gestoken in het centrum van de triggerpoint. Hierdoor wordt de spierspanning opgeheven en kunnen de afvalstoffen weer afgevoerd worden. Dry needling betekent dat er een droge naald wordt gebruikt zonder medicatie. Er wordt dus niets ingespoten maar enkel een kleine stimulatie van een spier opgewekt. Door de dunne naald, is de therapie geheel pijnloos.
• Met een triggerpoint massage wordt flinke druk uitgeoefend op de triggerpoint. Bij elke drukbeweging wordt het bloed in de spiervezels gedrukt en bij het loslaten stroomt het er weer uit. De massage is een diepe bindweefselmassage en kan hierdoor gevoelig zijn. De behandelaar zal stevig moeten masseren om de diep gelegen triggerpoints te kunnen bereiken.

Een behandeling bij ons

Bij Fysio & Manuele Therapie Zeeburg werken ervaren therapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van orthopedische klachten, zoals gewrichtspijn. Triggerpoints kunnen hierin de oorzaak of het gevolg zijn en spelen dus een rol in de behandeling van orthopedische klachten. Voorafgaand aan de eerste behandeling vindt een lichamelijke analyse plaats om te bepalen waar de triggerpoint zit en wat de oorzaak kan zijn. Vervolgens wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld, zodat u zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt bewegen.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×