Sportfysiotherapie bij hamstringblessures

​Sportfysiotherapie bij hamstringblessures

Iedereen weet wel dat sporten gezond is en dat zowel lichaam als geest hiervan profiteren. Of het nu gaat om een rondje hardlopen, een uur in de sportschool of een wedstrijd op het veld: bewegen is goed voor ons!

Hier willen we wel de kanttekening bij maken, dat verantwoord bewegen goed voor ons is. Want in onze praktijk zien wij ook veel voorbeelden van de negatieve gevolgen van bewegen wanneer dit niet op de juiste manier wordt gedaan.

Gelukkig kunnen wij veel van deze mensen helpen bij hun herstel, liever nog voorkomen wij blessures.

Een bijzonder hardnekkige blessure die wij in onze praktijk zien, is de hamstring blessure. Zeker in de vreemde tijden waarin we nu leven (met onderbroken competities en trainingsschema’s) zien wij veel kwetsuren aan spieren zoals hamstrings. Mensen die ongetraind te veel inspanning vragen van hun hamstrings, kunnen nare blessures oplopen zoals verrekkingen en zelfs scheuringen.

Onze sportfysiotherapeuten hebben ruime ervaring in het begeleiden van sporters met hamstringklachten en we vertellen u dan ook graag meer over onze aanpak.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

De Hamstringblessure bij Sporters

Het meest kenmerkende klacht bij de hamstringblessure is felle pijn aan de achterkant van het bovenbeen. Deze pijn kan ineens optreden tijdens een sprintje, een duel of een sprong. Wanneer er tijdens een korte hevige inspanning deze felle pijn achterop het bovenbeen optreedt, dan is de kans groot dat dit een hamstring kwetsuur betreft.

Wanneer de blessure meevalt, dan is de hamstring alleen opgerekt. Maar in ergere gevallen kan de hamstring ook zijn ingescheurd. Een verrekking is pijnlijk en vervelend, maar hersteld relatief snel. Een gescheurde hamstring is een heel vervelende blessure die een lange hersteltijd kan hebben en die ook nog eens bekend staat als een blessure die gemakkelijk weer terug komt.

Wij zien beide gradaties van hamstringblessures regelmatig optreden en dan met name wanneer sporters niet voldoende zijn voorbereid op hevige inspanning.
Waar een blessure aan de kruisband bijvoorbeeld vaak optreedt in een duel of val, zien we de hamstringblessure vaak wanneer een sporter zelf een spring aangaat of een sprong doet. Wanneer sporters niet voldoende opwarmen of juist vermoeid raken, dan is de kans op een hamstringblessure extra groot.

Herstel na een Hamstringblessure

Onze zorg bij een hamstringblessure is sterk afhankelijk van de ernst van het letsel. Een eerstegraads hamstringblessure gaat vaak gepaard met weinig pijn en relatief weinig schade aan de spier. Dit betekent dat het mogelijk is om al snel spierversterkende oefeningen te doen.

Bij letsel van de tweede graad of derde graad, kan het zijn dat u zelfs met krukken moet lopen en er dus in het begin nog geen sprake kan zijn van oefeningen om de spier te versterken.
Bij het herstel richten we ons daarom allereerst op het verbeteren van de normale functie van de spier. Dit betekent dat we ons richten op verbetering van de coördinatie en het laten aansterken van de spier. Bij deze oefeningen vermijden we pijn omdat dit (zeker bij spierblessures!) een signaal is dat we niet willen negeren.
Nadat de spier weer in staat is om oefeningen uit de eerste fase pijnvrij en gecontroleerd te doen, kunnen we de belasting opvoeren.

Nu is het tijd voor dynamische oefeningen of rustig hardlopen/fietsen. De spier lijkt weer hersteld, maar deze is nog niet op het oude niveau! In de laatste fase richten we ons daarom op het volledig herstel en risicopreventie. We doen sportgerichte oefeningen die de spier weer voorbereiden op de volledige belasting.
Juist in deze laatste fase wordt een nieuwe blessure/terugval voorkomen. Het lijkt alsof de spier al weer eerder hersteld is, maar wij kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze laatste fase is.

Want het doel van een revalidatie is bij Fysiotherapie Praktijk Zeeburg altijd om sterker terug te komen dan dat u voor de blessure was. Wij komen daarom graag met u in contact wanneer u wilt revalideren van een hamstringblessure. Omdat wij iedere blessure als een individueel geval zien, komen wij graag met u in contact om samen een behandelplan op te stellen.

Fysiotherapeut

Margreet Hazewindus

BIG-code: 79033669504

Fysiotherapeut

Merel
van Wijnen

BIG-code: 99912716804

FYSIOTHERAPEUT

Julius
Gilissen

BIG-code: 79919658804

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×