Na een Kruisbandblessure weer volledig Hersteld op het Sportveld

Na een Kruisbandblessure weer volledig Hersteld op het Sportveld

De kruisbandblessure is misschien wel de meest gevreesde blessure voor een sporter. Of het nu gaat om voetbal of hockey, basketbal of rugby, sporters in al deze disciplines kennen wel een teamgenoot met een kruisbandblessure. En vergeet zeker de wintersporters niet!

Iedereen weet dan ook wel ongeveer wat er dan gaat gebeuren; vaak een operatieve ingreep, een lange periode van revalidatie en daarna is het nog maar de vraag wat het uiteindelijke herstel is.

In dit artikel vertellen wij u wat u te wachten staat wanneer u een ernstige kruisbandblessure heeft. Ook vertellen wij u hoe onze sportfysiotherapeuten u de grootste kans op een volledig herstel kunnen geven!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat houdt een Kruisbandblessure in?

Bij een kruisbandblessure gaat het in de meeste gevallen om een beschadiging van de voorste kruisband. De kruisbanden lopen zoals de naam al zegt, kruislings van voor naar achter door het kniegewricht. Wanneer u uw wijsvinger en middelvinger kruist en deze op uw knie legt, dan kunt u zien hoe de kruisbanden door uw knie lopen.

De kruisbanden zijn de belangrijkste ligamenten (banden) van het kniegewricht. Ze zorgen voor de stabiliteit en de stevigheid van het gewricht. Bij een ernstige kruisbandblessure is de voorste van de twee kruisbanden gescheurd of afgescheurd. Hierdoor wordt het gewricht minder goed bij elkaar gehouden en wordt de knie instabiel.

Een instabiele knie zorgt bij actief sporten voor gevaarlijke situaties want de knie is veel kwetsbaarder. Waardoor de kans op nog verdere beschadiging groot is. Om deze reden wordt er bij een zware blessure van de kruisband waarbij het ligament is afgescheurd, vaak via een operatie een nieuwe kruisband geplaatst.

Na deze operatie volgt er een lange en intensieve periode van revalidatie die begeleid wordt door een sportfysiotherapeut.

Het revalideren begint al voor de operatie

Om deze reden begint de fysiotherapie bij een kruisbandblessure vaak al voor de operatie. Om volledig te herstellen heeft de kruisband namelijk tijd en voedingsstoffen nodig. Wanneer de spieren rondom de knie worden opgetraind door gerichte sportfysiotherapie, dan vragen deze meer bloed. De kruisband in de knie profiteert hier ook van doordat hierdoor ook in de knie meer voedingsstoffen terecht komen. Wanneer er dus al voor de operatie met een sportfysiotherapeut wordt getraind, dan bevordert dit het herstel na de operatie.

kruisbandrevalidatie

Kruisbandrevalidatie bij Fysiotherapie Zeeburg

We beginnen de revalidatie altijd met een behandelplan. Op basis van uw doel, uw lichamelijke conditie en uw mogelijkheden (tijd en energie die u kunt investeren) stellen we een persoonlijk schema op. Vervolgens doorloopt u samen met onze gespecialiseerde therapeuten de fases van het herstel.

1. Herstel van beweeglijkheid

Hoe beweeglijker de knie is, hoe gerichter we kunnen trainen en oefenen. Om deze reden beginnen we met het herstellen van die beweeglijkheid.

Hierdoor krijgen we meer mogelijkheden voor verdere therapie.

2. Stabilisatie en kracht

We richten ons vervolgens op de stabiliteit van de knie en het versterken van de spieren rondom de knie. Een sterke en stabiele knie zorgt ervoor dat de knie meer belast kan worden. Zeker voor mensen die terug willen keren op het sportveld, is dit investeren in kracht heel erg belangrijk! Deze toename in kracht is niet alleen voor de knie van belang maar ook voor de hamstring waar meestal het stukje pees is weggehaald dat is gebruikt voor het maken van de nieuwe kruisband.

3. Terugkeer naar de sport

Deze laatste fase staat in het teken van terugkeer naar de sport. Op dit moment lijkt het namelijk of u alles met de knie alweer kunt. Er is echter een groot verschil tussen een knie die goed reageert op oefeningen en trainen en een knie die bestand is tegen echte fysieke sport met duels en onverwachte bewegingen. Tijdens deze laatste fase werken we dus ook sterk aan het verminderen op nieuwe blessures aan uw knie.

Ons doel bij revalideren is altijd om minimaal gelijkwaardig aan uw niveau voor de revalidatie weer terug te keren in uw sport.

We onderzoeken graag met u wat voor u de beste manier is om weer snel te kunnen sporten. Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen we starten met uw gerichte revalidatie!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Nelleke van Zijverden

BIG-code: 49910848704

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Marina van
Bree

BIG-code: 69922949704

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×