Hoe revalideert u van een voorste kruisband operatie?

Hoe revalideert u van een voorste kruisband operatie?

Knieblessures komen veel voor en kunnen een flinke impact hebben op activiteiten van het dagelijks leven. Een veelvoorkomende knieblessure, is een scheuring van de voorste kruisband.

De voorste kruisband zorgt voor stabiliteit van de knie in voor- en achterwaartse richting en bij draaibewegingen. Wanneer er een scheur ontstaat in de voorste kruisband zorgt dit voor instabiliteit van de knie wat vervelende klachten kan geven.

Wanneer de klachten zodanig zijn dat normaal functioneren niet meer mogelijk is, volgt een operatie met daarna een langdurige revalidatie.

In dit artikel wordt besproken wat een voorste kruisbandletsel is en waaruit een operatieve ingreep bestaat. Daarnaast wordt uitgelegd wat fysiotherapie voor u kan betekenen bij het revalideren na een voorste kruisband operatie.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat houdt een voorste kruisbandletsel in?

De knie heeft twee kruisbanden, de voorste en achterste kruisband. Deze kruisbanden zorgen voor een verbinding van het bovenbeen met het onderbeen en geven stabiliteit aan het kniegewricht. Wanneer het onderbeen te ver naar buiten draait of plotseling heel hard naar voren wordt gedrukt, dan kan de voorste kruisband scheuren.

Meestal gebeurt dit tijdens het sporten, maar dit kan ook gebeuren door een ongeval. Met name bij sporten met draai- en sprongbewegingen, zoals voetbal of basketbal, komen voorste kruisbandletsels veel voor.

Een scheuring van de voorste kruisband wordt gekenmerkt door een knappende sensatie in combinatie met een acute, hevige pijn in de knie waardoor het been niet langer belast kan worden. Ook wordt de knie vaak dik en blauw. Meestal verdwijnen de zwelling en pijnklachten na enkele weken, maar houden de instabiliteitsklachten aan.

Dit kan een enorme impact hebben op het dagelijks functioneren. Het is daarom van belang dat een voorste kruisbandletsel tijdig wordt herkend, zodat er snel gestart kan worden met de behandeling.

De operatie bij een voorste kruisbandletsel

De operatieve ingreep bij een gescheurde voorste kruisband bestaat uit een voorste kruisbandreconstructie. Bij een voorste kruisbandreconstructie maakt de orthopedisch chirurg met behulp van een gedeelte van uw hamstringpees of kniepees een voorste kruisband na. Ook kan een donorpees worden gebruikt, maar meestal wordt dit pas gedaan bij het herhaaldelijk terugkeren van een scheuring van de voorste kruisband.

Na de operatie kan de knie goed bewegen, maar is de kracht en coördinatie van de spieren rondom de knie verminderd. De fysiotherapeut kan helpen de knie weer goed te leren bewegen en de spieren rondom het kniegewricht te versterken.

Dit is een langdurig en intensief proces waardoor de totale revalidatie zo’n negen tot twaalf maanden in beslag neemt.

Er wordt daarom aangeraden om voor een optimaal herstel zo snel mogelijk na de operatie contact op te nemen met een fysiotherapeut.

Operatie Voorste Kruisband

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen na een voorste kruisband operatie?

Tijdens het eerste consult zal de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen dat goed aansluit bij uw persoonlijke wensen en doelen. Hierbij worden ook uw algehele lichamelijke functioneren en de tijd en energie die u kunt investeren in de revalidatie meegenomen, zodat het een realistisch plan wordt. Wanneer het behandelplan is opgesteld, kan het echte herstel beginnen.

De behandeling na een voorste kruisband operatie

De behandeling na een voorste kruisband operatie richt zich voornamelijk op het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie en het versterken van de spieren rondom het kniegewricht. Dit gebeurt middels gerichte therapie, zoals massages en mobilisaties, in combinatie met specifieke oefeningen.

Wanneer de bewegingsvrijheid van de knie is toegenomen, is het belangrijk om aan de stabiliteit van het kniegewricht te werken. De fysiotherapeut zal u daarom specifieke oefeningen aanleren, die u zelfstandig thuis kunt uitvoeren.

Deze oefeningen zullen zich met name richten op het versterken van de spieren rondom het kniegewricht en het verder onderhouden en verbeteren van de mobiliteit en coördinatie. De algehele belastbaarheid van de knie neemt hierdoor toe. Daarnaast zal de fysiotherapeut u ook adviezen geven over het juist belasten van de knie.

Fysiotherapie bij Fysiotherapie Zeeburg

Heeft u binnenkort een operatie aan uw voorste kruisband of heeft u recentelijk een operatie gehad? Bij Fysiotherapie Zeeburg bent u aan het juiste adres. Onze fysiotherapeuten helpen u graag met revalideren, zodat u snel weer pijnvrij kunt bewegen.

Bent u benieuwd wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen betekenen of wilt u een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 020-6652856 of maak een afspraak via de website.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×