Meer mobiliteit met fysiotherapie bij etalagebenen

Meer mobiliteit met fysiotherapie bij etalagebenen

Etalagebenen: een verdoofd of krampachtig gevoel in de benen na of tijdens inspanning. Zo’n 3% van de mensen boven de 55 jaar en zo’n 14% van de mensen boven de 70 jaar in Nederland hebben er last van, waarbij de grootste risicofactoren roken en diabetes zijn. De officiële naam voor deze aandoening is Claudicatio Intermittens. De term etalagebenen geeft eigenlijk al een goed beeld van de ziekte: wanneer u tijdens het lopen last heeft van een krampachtig gevoel in de benen en u even stil gaat staan (alsof u in de etalage kijkt), verdwijnt het gevoel.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Ziektebeeld van Etalagebenen

Bij Claudiatio Intermittens is een slagader in de buik, het bekken of de benen vernauwd, waardoor er niet voldoende bloed naar de spieren in het been kan en er dus onvoldoende zuurstof geleverd kan worden. Deze vernauwing komt door verkalking van de aderen (atherosclerose). Verkalking ontstaat door een ophoping van cholesterol, ontstekingscellen en kalk in de wand van de aderen, waardoor de vaatwand steeds dikker en minder elastisch wordt. Dit gebeurt niet van de een op de andere dag, het is een langzaam proces.

Symptomen van Etalagebenen:

Wanneer u last heeft van etalagebenen, heeft u tijdens of na inspanning (bijvoorbeeld wandelen) last van een verdoofd of krampachtig gevoel in de benen. Wanneer u stil staat, verdwijnen de klachten.
Daarnaast zijn er een aantal andere symptomen waar u last van kunt hebben, zoals koude voeten en een verminderd gevoel in uw benen. Echter kan het ook zo zijn dat het uiteindelijk verergert waarbij u ook in rust last blijft houden van deze klachten. Hierbij is de zuurstofvoorziening van de benen dermate verslechterd, dat het zo kan zijn dat u ’s nachts wakker wordt van de pijn. Het is dus van belang om de klachten aan te pakken om een eventuele verergering te voorkomen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij als fysiotherapie Zeeburg hebben verschillende methoden om de klachten van Claudicatio Intermittens te behandelen. Deze zijn met name gericht op het verhogen van de bewegingsmogelijkheden en het verbeteren van uw gezondheid.

Voorheen was dotteren vaak de eerst gekozen behandeling, maar tegenwoordig wordt er meer ingezet op zorg op maat. Het is namelijk niet voor alle patiënten nodig om gedotterd te worden, fysiotherapie kan vaak al voldoende zijn. Vandaar dat vandaag de dag patiënten eerst verwezen naar een fysiotherapeut voor de behandeling van de klachten.

Looptraining bij Claudicatio Intermittens

Tijdens de looptraining wordt met een trainingsprogramma aangepast op uw niveau zowel de conditie als de beenspierkracht vergroot. Door deze training wordt de doorbloeding van de kleinere bloedvaten gestimuleerd, waardoor de verminderde doorbloeding van de verkalkte slagader (gedeeltelijk) gecompenseerd kan worden. Hierdoor kan er tijdens inspanning gedurende een langere tijd (zuurstofrijk) bloed naar de benen vervoerd worden, waardoor de klachten minder snel op zullen treden. Simpelweg omdat de spieren het langer volhouden.

Het is belangrijk dat deze looptraining met regelmaat gedaan wordt, waardoor wij deze behandeling onder begeleiding aanbieden. Op deze manier is de controle het hoogst, en daarnaast kan het programma waar nodig direct aangepast worden op uw situatie.

Etalagebenen

Leefstijladviezen

Aangezien de twee grootste risicofactoren roken en diabetes zijn, zal er naast een fysieke training ook aandacht zijn voor eventuele leefstijlaanpassingen. Naast het eventueel aanpassen van het voedingspatroon kunt u hierbij ook denken aan het verhogen van de dagelijkse activiteit. Onder begeleiding van de specialist wordt u geholpen om op deze manier betere keuzes voor uw lichaam te maken. Dit zorgt niet alleen voor een verbetering van de klachten van uw benen, maar voor een verbetering van uw algehele gezondheid.

Hulp van Fysiotherapie Zeeburg bij Etalagebenen

Onze praktijk biedt een uitgebreid programma waarbij wij u ondersteunen in het verhelpen van uw klachten. Bij een behandeling met looptraining en eventuele leefstijladviezen zult u beweeglijker zijn dan eerst, houdt u het langer vol tijdens het lopen en zult u er een energieker gevoel aan over houden. Door de inzet van verschillende experts, kunnen wij uw klachten op meerdere manieren aanpakken. Dit maakt de behandeling effectiever en zorgt ervoor dat wij meer zorg kunnen bieden dan veel andere fysiotherapiepraktijken.

Heeft u nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen, we helpen u graag.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×