Kom naar onze praktijk bij artrose klachten in uw heup
In dit artikel wordt uitgelegd wat artrose is, hoe het ontstaat en hoe fysiotherapie u kan helpen.
Wat is artrose?
Artrose is een veelvoorkomende vorm van reuma, waarbij de kwaliteit van kraakbeen in gewrichten vermindert. Naast artrose bestaat er ook artritis, waarmee ontstekingen in de gewrichten worden bedoeld. Artritis kan tot artrose leiden, waarbij in beide gevallen sprake is van slijtage van het gewricht.
Door de afname van kraakbeen in de heup ontstaan vaak klachten als pijn en stijfheid in de lies, boven been en bil. Soms kan de pijn zelfs voelbaar zijn tot in de knie. Met name wanneer u gaat bewegen na rust, is het stijve gevoel vaak het ergst. Dit wordt ook wel startpijn of ochtendstijfheid genoemd.
Ook wanneer u veel gelopen heeft kan de pijn erger zijn en kan deze pijn wel dagen aanhouden. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen, omdat dit het heupgewricht soepel houdt en de omliggende spieren sterk houdt.
De functie van kraakbeen
Tevens zorgt het voor een verdeling van belasting, waardoor overmatige stress op bepaalde delen van het gewricht wordt voorkomen. Tot slot draagt het bij aan de stabiliteit van gewrichten door de gewrichtsonderdelen, zoals de botten, op de juiste plek te houden.
Het ontstaan van artrose
De exacte oorzaak van artrose is nog niet volledig duidelijk, maar wordt vaak geassocieerd met:
Veroudering: naarmate iemand ouder wordt is te zien dat het herstel van kraakbeen langzamer gaat, waardoor er artrose klachten kunnen ontstaan.
Genetische factoren: opvallend is dat in sommige families artrose vaker voorkomt, waardoor er een vermoeden is van een erfelijke aanleg.
Overgewicht: wanneer iemand overgewicht heeft, komt er meer belasting op de gewrichten en kan er eerder slijtage ontstaan, waardoor artrose eerder kan plaatsvinden.
Letsel aan gewrichten: eerder letsel, zoals een breuk, kan het kraakbeen vroegtijdig beschadigen en het risico op artrose doen verhogen.
Overmatige belasting: er is een link gevonden tussen overmatige belasting en artrose, waarschijnlijk heeft het lichaam bij overmatige belasting te weinig kans gehad om te herstellen en is de schade aan de gewrichten eerder blijvend.
Andere medische aandoeningen: bijvoorbeeld bij reuma zijn er al ontstekingen in het lichaam aanwezig en zijn gewrichten al verzwakt en kunnen ze daardoor minder hebben.
Artrose is een aandoening die vaak voorkomt bij oudere volwassenen (meerderheid is ouder dan 65 jaar), maar kan ook optreden bij jongere mensen. Er is geen genezing voor artrose mogelijk, maar behandelingen zoals medicatie en fysiotherapie kunnen zeker helpen om de symptomen te verlichten en de functie van het gewricht te verbeteren.
Hoe kan Fysiotherapie Zeeburg u helpen?
Hierbij zult u zowel bij ons in de praktijk als thuis aan de slag gaan met spierversterkende oefeningen. Dit is belangrijk zodat de omliggende spieren sterker worden en een deel van de belasting overnemen van het heupgewricht.
Omdat er voor artrose geen genezing mogelijk is, is het belangrijk om te blijven trainen en de omliggende spieren sterk te houden. Gelukkig kan de fysiotherapeut oefeningen bedenken die bij uw zorgbehoefte passen en gemakkelijk thuis uit te voeren zijn.
Op deze manier zorgt de fysiotherapeut voor een op maat gemaakt behandelplan, waardoor het makkelijker te implementeren zal zijn in uw dagelijks leven.
U bent welkom bij Fysiotherapie Zeeburg!
Met onze vijf locaties in Amsterdam Oost is er vast één bij u in de buurt. Ons team bestaat uit gespecialiseerde fysiotherapeuten, zodat u altijd de juiste en beste zorg ontvangt. Iedereen is bij ons welkom en we werken graag samen aan herstel.
Fit worden en fit blijven is daarom ook de kern van onze zorg. We zien u graag in onze praktijk!
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856