Fysiotherapie na een schouder die uit de kom is gegaan
Fysiotherapie na een schouder die uit de kom is gegaan
Is uw schouder uit de kom gegaan en bent u benieuwd wat een fysiotherapeut voor u kan doen? In dit artikel zal hier meer uitleg over gegeven worden.
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856
De anatomie van de schouder
De schouder is een combinatie van drie verschillende gewrichten. Een gewricht is een verbinding tussen twee botten. De schouder wordt gevormd door een gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderblad, een gewricht tussen de bovenarm en het schouderblad en een gewricht tussen het schouderblad en de romp. Wanneer we het hebben over een schouder die uit de kom is gegaan, gaat dit over het gewricht dat wordt gevormd tussen de bovenarm en het schouderblad.
Het schouderblad en het bot van de bovenarm worden met elkaar verbonden door een kogelgewricht. Een kogelgewricht is een gewricht dat bestaat uit een ronde kop en een holle kom. In dit geval ligt het uiteinde van de bovenarm in de kom van het schouderblad.
Dit gewricht geeft veel bewegingsmogelijkheden en normaliter blijft de kop netjes in de kom van het schouderblad zitten. Toch komen klachten van de schouders veel voor.
Waardoor gaat de schouder uit de kom?
In sommige gevallen schiet de schouder helaas uit de kom. Dit wordt ook wel een schouderluxatie genoemd. Het uit de kom gaan van de schouder wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een val of een ongeluk.
Rondom de schouder bevinden zich veel spieren en pezen die een belangrijke rol spelen in het bieden van stabiliteit aan het schoudergewricht.
Door een val of een ongeluk komen er te hoge krachten op het gewricht, waardoor de spieren en pezen oprekken en niet sterk genoeg meer zijn om de ronde kop in de holle kom van het schoudergewricht te houden.
Wat voelt u als uw schouder uit de kom is?
Een schouder uit de kom wordt gekenmerkt door een abnormale stand van de botten van de schouder en het onvermogen om het gewricht te bewegen. Daarnaast zijn pijn, zwelling en krachtsverlies kenmerkend voor een schouderluxatie. Een schouderluxatie geeft vaak ook schade aan omliggende structuren. Door de abnormale stand van de botten, kunnen omliggende structuren worden opgerekt of juist bekneld raken. Dit kan schade en pijn veroorzaken.
Fysiotherapie bij een schouder uit de kom
Nadat u een schouder uit de kom heeft gehad, zal het bewegen van uw schouder lastiger gaan dan voorheen. Een behandelplan van de fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Het doel van de behandeling van de fysiotherapeut is het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder en de gebieden rondom de schouder. Daarnaast heeft de therapeut als doel om de kracht en coördinatie van de spieren rondom de schouder te verbeteren.
Het bevorderen van de kracht en coördinatie van spieren rondom de schouder speelt een belangrijke rol in het voorkomen van een tweede schouderluxatie. Wanneer de spieren en pezen rondom de schouder sterker zijn, kunnen zij meer stevigheid bieden aan de schouder, waardoor deze minder snel nog een keer uit de kom gaat.
De tijd die u nodig heeft om te herstellen is afhankelijk van de mate van klachten en de oorzaak van de schouderluxatie. Wanneer uw klachten niet overgaan, kan een operatie worden overwogen. Ook na een operatie is een behandeling van de fysiotherapeut van belang voor een goed revalidatieproces.
Een behandeling bij fysiotherapie Zeeburg
Is uw schouder uit de kom gegaan of heeft u net een operatie achter de rug als gevolg van uw schouderluxatie? Bij fysiotherapie Zeeburg bent u aan het juiste adres! Onze professionals helpen u graag bij het zo snel en zo goed mogelijk revalideren na een schouderluxatie.