Fysiotherapie bij een verstuikte enkel

​Fysiotherapie bij een verstuikte enkel

Door een misstap klapt uw enkel plotseling om en voelt u direct een hevige pijn in uw enkel. Het kan zijn dat u te maken heeft met een verstuiking van de enkel (enkeldistorsie). Het verstuiken van de enkel is het meest voorkomende acute letsel aan het bewegingsapparaat. Per jaar zijn er in Nederland zo’n 680 000 mensen met een enkeldistorsie. In dit artikel wordt toegelicht wat een verstuikte enkel precies is en hoe een fysiotherapeut u hierbij kan helpen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

​Wat is een verstuikte enkel?

Rondom het enkelgewricht zitten gewrichtsbanden (ligamenten). Deze gewrichtsbanden zorgen ervoor dat de botten in een gewricht netjes bij elkaar blijven. Daarnaast zorgen ligamenten voor stabiliteit en helpen ze bij het bewegen van een gewricht.

Bij een enkeldistorsie maakt uw enkelgewricht een beweging die verder gaat dan het gewricht in een normale situatie zou toelaten. De enkel klapt dan ofwel te ver naar buiten, ofwel te ver naar binnen toe. Wanneer dit gebeurt, rekken de gewrichtsbanden aan de andere zijde van de enkel op. Hierdoor komt er spanning te staan op de ligamenten. Als de spanning te groot is kunnen er kleine scheurtjes in de gewrichtsbanden ontstaan. In zeer ernstige gevallen kan een gewrichtsband zelfs volledig scheuren.

​Wat zijn de oorzaken van een verstuikte enkel?

Een verstuiking van de enkel ontstaat meestal door het verstappen van de voet, waardoor deze kantelt. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld het stappen in een kuil, het misstappen van de voet na een stevig duel in een sportwedstrijd of het verkeerd landen na een sprong.

Risicofactoren voor het verstuiken van de enkel zijn:

  • bewegen op een ongelijke grond
  • sporten op stroeve vloeren
  • sporten waarbij veel fysiek contact gemaakt wordt of waarbij veel draaibewegingen worden gemaakt, zoals bij voetbal
  • eerder een enkeldistorsie gehad hebben
  • een slecht evenwicht hebben
 Fysiotherapie bij een verstuikte enkel

Symptomen bij een verstuikte enkel​

  • plotselinge scherpe pijn, de pijn wordt langzaam minder en vaak kunt u al redelijk snel weer een klein stukje lopen
  • zwelling
  • het ontstaan van een blauwe plek
  • bewegingsbeperkingen
  • een gevoel van instabiliteit
  • verstoorde coördinatie
  • in sommige gevallen wordt een knap gevoeld of gehoord

Herstellen van een enkeldistorsie​

Direct na een enkeldistorsie
Na een enkeldistorsie is het allereerst belangrijk om maatregelen te treffen tegen de zwelling. Hiervoor kunt u uw enkel koelen. Na het koelen kunt u een elastisch drukverband aanbrengen, welke stevigheid biedt aan de enkel en een opeenvolgende enkeldistorsie voorkomt. Bij ernstige klachten kan een fysiotherapeut uw enkelgewricht vastzetten met tape, een brace of een spalk in plaats van een elastisch drukverband.

Herstellen beweeglijkheid en spierkracht
Als gevolg van een enkeldistorsie kunt u uw enkel de eerste dagen niet veel bewegen, waardoor u veel zit of ligt. Desondanks is het erg belangrijk dat u uw enkel blijft bewegen. Het bewegen van de enkel zorgt er namelijk voor dat het gewricht niet stijf wordt. De fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven die u helpen bij het herstellen van de beweeglijkheid van de enkel en de spierkracht rondom de enkel.

Vaak is het een paar dagen na een enkeldistorsie alweer mogelijk om uw enkel licht te belasten en na twee weken is de enkel doorgaans volledig hersteld. Het herstelproces kan echter korter of langer duren afhankelijk van de mate van beschadiging van de gewrichtsbanden. In sommige gevallen geeft de enkel na een aantal weken nog steeds klachten. In dat geval zal uw fysiotherapeut samen met u verder onderzoek moeten gaan doen naar de oorzaak van de langdurige klachten.

Behandeling bij Fysiotherapie Zeeburg

Heeft u last van klachten die lijken op die van een enkeldistorsie of hebt u eerder te maken gehad met een verstuiking van de enkel en verdwijnen de klachten maar niet? Wij bij Fysiotherapie Zeeburg helpen u graag bij het vinden van de juiste behandeling!

Fysiotherapeut

Merel
Van Wijnen

BIG-code: 99912716804

Fysiotherapeut

Esther Gerard

BIG-code: 09048541704

FYSIOTHERAPEUT

Julius
Gilissen

BIG-code: 79919658804

Fysiotherapeut

Marina van
Bree

BIG-code: 69922949704

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×