Fysiotherapie bij herstel na een enkeloperatie

Fysiotherapie bij herstel na een enkeloperatie

De enkel is een gewricht dat veel wordt belast tijdens uw dagelijkse activiteiten. Een goed herstel na een operatie hieraan is daarom erg belangrijk.

Een behandeling van de fysiotherapeut kan u helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en kracht in uw enkelgewricht. Bent u benieuwd hoe de fysiotherapeut te werk gaat en wat fysiotherapie voor u kan betekenen?

In dit artikel leest u hier meer over!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

De anatomie van de enkel

De enkel is één van de vele gewrichten in het lichaam. Een gewricht is een plek waar twee (of meer) botstukken met elkaar verbonden zijn. Het enkelgewricht verbindt het sprongbeen – een bot in de voet – met de twee botten van het onderbeen. Dit zijn het scheenbeen en het kuitbeen. Het scheenbeen is een dik bot. Deze is voelbaar aan de voorkant van uw onderbeen. Het kuitbeen is een wat dunner bot en bevindt zich aan de buitenkant van het onderbeen.

Aan de binnen- en buitenkant van de botten in de enkel bevinden zich enkelbanden. Dit zijn stugge banden die zorgen voor stevigheid. De spieren rondom de enkel maken beweging van de voet mogelijk. Deze spieren zijn aan de botten verbonden door middel van pezen.

Het ontstaan van schade rondom de enkel

De enkel wordt dagelijks flink belast. Bij elke stap komen er namelijk veel krachten op je enkel te staan. Doordat de enkel veelvuldig wordt belast, heeft de enkel ook een hoge belastbaarheid.

Het kan echter zo zijn dat er plotseling teveel kracht op de enkel komt te staan. Wanneer deze kracht groter is dan dat de botten, spieren, pezen of banden kunnen verdragen, zal er schade ontstaan.

Zo kan één van de botten in uw enkel breken, maar het kan ook zo zijn dat de enkelband scheurt. Dit kan gebeuren doordat er te veel rek op komt. In de meeste gevallen ontstaat de schade door een ongeluk of een val. Ook kan de schade ontstaan door een ernstige verzwikking van de enkel bij bijvoorbeeld een misstap. In dat geval draait de voet te veel naar binnen of naar buiten.

Schade aan het lichaam gaat vaak gepaard met klachten zoals pijn, zwelling en stijfheid. Het lichaam reageert zo om meer schade te voorkomen. De spieren zullen bijvoorbeeld extra gaan aanspannen om het enkelgewricht te beschermen. Dit heeft echter ook stijfheid tot gevolg.

Knie operatie fysiotherapie

De gevolgen van een enkeloperatie

Een operatie vindt in de meeste gevallen niet direct na het ontstaan van de schade plaats. Zoals eerder benoemd ontstaat er vaak zwelling in en rondom het enkelgewricht na een val of ongeluk. Door de gezwollen weefsels is de kans op een slechte genezing van de wond of bijkomende infecties groot. Daarom bestaat de behandeling bij ernstige schade aan de enkel in eerste instantie uit het stabiliseren van het gewricht, zodat de enkel minder wordt belast. Op deze manier krijgen de structuren in het gewricht de kans om te helen.

In sommige gevallen – zoals bij het breken van een bot op meerdere plekken – zal een operatie nodig zijn om de ontstane schade te herstellen. Structuren als banden en pezen zijn slecht doorbloed, waardoor ze ook slecht herstellen. Daarom kan ook bij een gescheurde enkelband of spierpees een operatie nodig zijn.

Door de verhoogde spierspanning na het ontstaan van de schade en het weinig bewegen van de enkel zult u na de operatie last hebben van stijfheid rondom de enkel. Ook kan het bewegen van de enkel nog pijnlijk zijn. Tijdens de operatie kan het zijn dat bepaalde structuren opgerekt moesten worden om goed bij de te opereren plek te kunnen. Dit kan leiden tot spierzwakte en instabiliteit rondom de enkel.

Fysiotherapie kan u helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en belastbaarheid van de enkel na een operatie!

Fysiotherapie na een enkeloperatie

De enkel wordt veel belast tijdens dagelijkse activiteiten. Daarom is een goed herstel na een enkeloperatie erg belangrijk om klachten in de toekomst te voorkomen. Fysiotherapie kan u hierbij helpen!

De behandeling bij de fysiotherapeut zal starten met een intakegesprek waarin uw situatie wordt besproken. Zo zal de fysiotherapeut meer te weten willen komen over de reden van de operatie die is uitgevoerd. Ook zal de therapeut een lichamelijk onderzoek doen en u vragen stellen over uw algehele gezondheid. Met al deze informatie kan de therapeut een persoonlijk en passend behandelplan opstellen.

Een veelgebruikte behandelmethode binnen de fysiotherapie is oefentherapie. Bij deze behandelmethode zal de fysiotherapeut u oefeningen geven die ervoor zorgen dat de belastbaarheid en mobiliteit van de enkel weer toenemen. Een voorbeeld van een dergelijke oefening is het zitten op de grond met gestrekte benen waarbij u de tenen herhaaldelijk naar u toe trekt. Ook zullen de oefeningen helpen bij het verbeteren van de spierkracht.

Daarnaast kan de fysiotherapeut u advies geven over de juiste balans tussen rust en de belasting van de enkel. U wilt niet dat de enkel teveel belast wordt. Een te lage belasting kan echter weer klachten zoals stijfheid en traag herstel als gevolg hebben. Daarom is de balans tussen rust en belasting van de enkel erg belangrijk.

Fysiotherapie Zeeburg

Heeft u net een enkeloperatie gehad en wilt u werken aan uw herstel? De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg staan voor u klaar! Wij zijn een praktijk met een brede expertise en ervaring en wij kunnen u goede zorg bieden!

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Wij hopen u snel te kunnen helpen in onze praktijk.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×