Fysiotherapeutische zorg bij COPD

Fysiotherapeutische zorg bij COPD

Fysiotherapeutische behandeling is de belangrijkste therapie bij COPD. Met fysiotherapie wordt gewerkt aan het verbeteren van de conditie en de algehele gezondheid. COPD patiënten hebben hier veel belang bij. Zij kunnen angstig zijn dat hun klachten verergeren als zij gaan bewegen. Echter leidt niet of te weinig bewegen tot conditieverlies. Conditieverlies geldt als een gezondheidsrisico, zeker voor COPD patiënten. In Nederland zijn ruim 600.000 mensen gediagnosticeerd met deze ziekte dus we kunnen ook spreken van een groot maatschappelijk probleem.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een chronische longziekte waarbij ademen moeilijker gaat doordat de longen beschadigd zijn. Klachten die voorkomen bij COPD zijn bijvoorbeeld benauwdheid, slijm ophoesten, kortademigheid, vermoeidheid en weinig spierkracht.

Als gevolg van deze klachten, treedt afname in spierkracht en conditie op. Het lichaamsgewicht neemt vaak af. Soms neemt het juist toe door ongezonder eten omdat patiënten te moe zijn om te koken. Dit resulteert in beperkingen in algemeen dagelijkse handelingen en afname in kwaliteit van leven.

COPD staat op de vierde plaatst in de top tien van ziekten die de grootste ziektelast met zich meebrengen. Mensen met COPD hebben ook een verhoogd risico op ziekenhuisopname. Deze opname komt voornamelijk door longaanvallen (exacerbaties). COPD heeft ook sociale en emotionele gevolgen en gevolgen voor de mate van arbeid die iemand nog kan verrichten. Op dit moment bezoekt slechts 5% van de patiënten die een milde tot hoge ziektelast ervaren jaarlijks een fysiotherapeut, terwijl deze juist heel erg kan helpen. COPD staat op de lijst met chronische ziektes die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Vanaf GOLD II of hoger worden behandelingen van een fysiotherapeut vergoed. Het aantal behandelingen waar u recht op heeft is afhankelijk van de zwaarte van de ziekte.

​Hoe kan begeleiding van een fysiotherapeut helpen bij COPD?

Een fysiotherapeut kan u helpen bij het verbeteren van uw conditie, de kwaliteit van leven en de algemeen dagelijkse handelingen. Het is bewezen dat geprotocolleerde fysiotherapie een betere kwaliteit van leven oplevert wanneer een hoog intensief inspanningstraining is gevolgd. Dit leidt tot minder vaak, minder ernstige en korter durende longaanvallen doordat de aanvallen worden voorkomen of uitgesteld. Hierdoor wordt een rem gezet op het achteruitgaan van de longen.

Patiënten zijn vaak benauwd, kortademig en/of hoesten frequent. Wanneer een patiënt snel benauwd of kortademig is, kan het beangstigend zijn om meer te gaan bewegen. Bij COPD zit er vaak veel slijm in de longen. Om deze weg te krijgen, gaat u hoesten. Er zijn speciale hoesttechnieken om slijm los te maken en op te hoesten. Deze techniek wordt ook wel huffen genoemd. Een fysiotherapeut kan u helpen deze techniek te leren.

Aan meer bewegen zitten veel voordelen: uw conditie wordt beter, u krijgt meer energie, u wordt minder snel benauwd, u slaapt beter en zo zijn er nog veel meer voordelen.

Hoe ziet de fysiotherapeutische zorg eruit bij COPD?

Wanneer u voor de eerste keer bij ons komt, vindt er een intakegesprek plaats. In dit gesprek bespreken wij uw klachten en verwachtingen van de behandeling. Wanneer dit duidelijk is, wordt een behandelplan opgesteld. Drie aspecten staan centraal in de behandeling: fysieke activiteit, fysieke capaciteit en het adembewegingsapparaat, dit zijn de borstkas, onderbuik en ademhalingsspieren.

De behandeling bestaat uit een verandering in de fysieke activiteit, dus meer gaan bewegen. De fysieke capaciteit kan getraind worden door gestructureerde fysieke inspanning. Deze inspanning bestaat uit duur- of intervaltraining en/of spierkrachttraining. De klachten omtrent het adembewegingsapparaat worden verbeterd door interventies als ademspiertraining, ademhalingsoefeningen of het eerdergenoemde huffen en daarna gecontroleerd hoesten.

Na het intensieve deel van de behandeling, vindt een overgang plaats naar activiteiten met sport en beweging die zelfstandig toe te passen zijn in het dagelijks leven. Een bewegingsprogramma kan u hierbij helpen. De conditie op peil houden is erg belangrijk. Dit draagt bij aan de vermindering van gezondheidsrisico’s. U hebt ook recht op onderhoudsbehandelingen. Wij raden u aan om terug te komen voor periodieke controles waarin wij kijken of de therapie mogelijk hervat moet worden. Dit voorkomt terugvallen.

Fysiotherapie Zeeburg vindt het belangrijk dat uw conditie na de intensieve behandelfase verbeterd is, u uw dagelijkse activiteiten beter kunt uitvoeren en dat u vindt dat uw kwaliteit van leven verbeterd is. Heeft u nog vragen? Wij komen graag in contact met u over hoe wij u kunnen helpen.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×