Onze fysiotherapeuten willen helpen bij klachten door een bekkentorsie

Onze fysiotherapeuten willen helpen bij klachten door een bekkentorsie

Het bekken is een complexe en stevige structuur die de verbinding vormt tussen het bovenlichaam en de benen. Het bekken speelt een essentiële rol bij de houding, stabiliteit en beweging.

Hiernaast heeft het een beschermende functie voor de organen in de bekkenholte. Zoals onder andere de blaas en darmen en afhankelijk van het geslacht de baarmoeder, eileiders en eierstokken of de prostaat. Wanneer het bekken uit balans raakt, kan dit leiden tot een bekkentorsie.

Wat dit precies is en hoe fysiotherapie kan helpen bij de behandeling ervan lees je hier!

Wat is een bekkentorsie?

Er is sprake van een bekkentorsie wanneer de heupbotten in tegengestelde richting gedraaid zijn ten opzichte van de horizontale as. Hierdoor staat het bekken als het ware scheef. Dit kan problemen veroorzaken met de houding, stabiliteit en beweging van je lichaam.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een bekkentorsie, waar de behandeling van afhankelijk is. Daarom is het van belang om de oorzaak na te gaan, alvorens we aan de behandeling kunnen beginnen.

Bekkentorsie

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een bekkentorsie?

Ten eerste spelen de spieren rondom het bekken een belangrijke rol bij het stabiliseren ervan. Wanneer de trekkracht van deze spieren niet in balans is, kan het bekken als het ware scheef worden getrokken. Dit kan vervolgens leiden tot een bekkentorsie. De disbalans in de trekkracht van de spieren kan veroorzaakt worden door verzwakte spieren door een verkeerde houding.

Ook letsel door een val, ongeluk of sportblessure kan leiden tot structurele veranderingen in het bekken. Hiernaast kan een zwangerschap tijdelijke veranderingen in de positie van het bekken veroorzaken.

Ten slotte kunnen overbelasting, bijvoorbeeld door veel zwaar te tillen, en problemen met de gewrichten in het bekkengebied leiden tot een verkeerde uitlijning van het bekken en uiteindelijk tot een bekkentorsie.

Wat zijn de symptomen van een bekkentorsie?

Allereerst is pijn een typerende klacht van een bekkentorsie. De pijn bevindt zich vooral in de onderrug, heup en lies, maar kan uitstralen naar de nek, schouders en benen. Hiernaast kan je last hebben van stijfheid in het bekkengebied en een onevenwichtige lichaamshouding.

Fysiotherapie bij een bekkentorsie

Aangezien de oorzaak van een bekkentorsie vaak te maken heeft met de verdeling van de spierkrachten rondom het bekken, kan fysiotherapie je goed helpen bij de behandeling ervan. Allereerst zullen we nagaan wat de scheefstand van je bekken precies veroorzaakt. Op basis hiervan gaan we aan de slag met je herstel.

Om de balans in spierkrachten rondom het bekken terug te krijgen, zullen we aan de slag gaan met spierversterkende oefeningen. Hiernaast kunnen we gebruik maken van rekoefeningen om aan de flexibiliteit rond je bekken te werken en eventueel stijve spieren te laten ontspannen.

Mocht uit ons onderzoek naar voren komen dat je geen juiste houding hebt, dan gaan we hier ook mee aan de slag. Op deze manier voorkomen we dat je nog eens last zult krijgen van een bekkentorsie na je herstel.

Ten slotte kan manuele therapie effectief zijn ter behandeling van een bekkentorsie, vooral wanneer er sprake is van gewrichtsproblemen. In dit geval kunnen we manipulaties en mobilisaties toepassen om de gewrichten in het bekkengebied weer in hun normale positie te brengen.

Herstel van een bekkentorsie bij Fysiotherapie Zeeburg

Herken je je in de klachten en denk je te maken te hebben met een bekkentorsie? Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Zeeburg begeleiden je graag bij je herstel! Na het vaststellen van de achterliggende oorzaak van je klachten, zullen we een persoonlijk behandelplan opzetten.

Hier zullen we je vervolgens bij begeleiden, zodat je herstel zo efficiënt mogelijk verloopt. Heb je nog vragen of wil je beginnen met je herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×