Fysiotherapie bij een chronische pijn in de onderrug/lage rug

​Fysiotherapie bij een chronische pijn in de onderrug/lage rug

Iedereen heeft wel wel eens last van pijn in de onderrug. De pijn kan plotseling zijn ontstaan na bijvoorbeeld het maken van een verkeerde beweging of na een dagje tuinieren of klussen. In dit geval spreken we van acute rugpijn. Deze abrupt ontstane pijn verdwijnt in de meeste gevallen na een aantal dagen. Wanneer dit niet het geval is en de pijn langer dan drie maanden aan blijft houden, spreken we van chronische pijn.

Bij chronische rugpijn is behandeling vrijwel onvermijdelijk. De pijnklachten in de lage rug kunnen namelijk voor veel ongemak en zelfs beperkingen in het dagelijks leven zorgen. Gelukkig kan fysiotherapie een oplossing bieden en u van uw pijn afhelpen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Oorzaken voor chronische lage rugpijn

In bijna alle gevallen gaat acute rugpijn vooraf aan het ontstaan van chronische rugpijn. Het is daarom belangrijk dat acute rugpijn serieus genomen wordt en er op tijd wordt ingegrepen op het moment dat acute rugpijn onvoldoende uit zichzelf lijkt te herstellen en dreigt te veranderen in chronische pijn.

Chronische lage rugpijn wordt ook wel lumbago genoemd. Bij lumbago bevindt de pijn zich ter hoogte van de lendenwervels in de onderrug. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de pijnklachten, doordat verscheidene factoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van rugpijn. Voorbeelden hiervan zijn onder andere stress, overbelasting, gebrek aan lichaamsbeweging, het aanhouden van een verkeerde houding of het onvolledig herstellen van een rugblessure.

Wanneer chronische rugpijn voor een lange tijd aanhoudt, kan de pijn onafhankelijk van de oorzaak aanhouden. De ervaren stress of rugblessure die de pijn in het verleden heeft veroorzaakt kan in dat geval al lang verholpen zijn, maar de pijn blijft vrij van zijn oorsprong aanhouden. Dit noemen we pijngeheugen en in dit geval is behandeling vrijwel de enige oplossing voor het verhelpen van de rugklachten.

Behandeling chronische rugpijn

Bij hardnekkige pijn onderrug wordt vaak het gebruik van pijnstillers aangeraden. Hierbij is het van belang dat u zich er bewust van bent dat de oorzaak hiermee niet is weggenomen. Pijnstillers zijn een goede manier om de pijn tijdelijk te onderdrukken, maar om echt voorgoed van de klachten af te komen, is het starten van een behandeling vereist.

Fysiotherapie bij chronische pijn onderrug

Fysiotherapie bij chronische lage rugklachten

Deze behandeling kan bestaan uit verschillende methoden. Op extreme gevallen na wordt het altijd aangeraden dat u voldoende blijft bewegen. Hiermee voorkomt u dat de rug stijf wordt en zich meer klachten zullen voordoen. Als aanvulling hierop kan een fysiotherapeut u helpen bij het uitkiezen van oefeningen om de spierspanning in uw rug te behouden of te herstellen. Voldoende spierspanning kan er namelijk voor zorgen dat de pijnklachten verminderen en minder snel terugkeren.

Daarnaast kunnen massages helpen bij het ontspannen van de spieren in de rug, waardoor de huidige pijnklachten niet alleen worden verholpen, maar ook kunnen worden voorkomen in de toekomst.

Ten slotte kan behandeling ook erg nuttig zijn voor mensen die nog geen last hebben van lage rugklachten. Mensen met een zittend beroep kunnen namelijk veel baat hebben bij oefeningen voor het aanleren van de juiste zithouding. Tegelijkertijd kunnen mensen met een fysiek zwaar beroep profiteren van een behandeling door het aanleren van de juiste tiltechniek. Op deze manier kan fysiotherapie voor iedereen iets betekenen.

Fysiotherapie Zeeburg

Of je nou jong of oud bent, topsporter of niet-sporter; iedereen heeft wel eens een fysiotherapeut nodig. Bij Fysiotherapie Zeeburg geloven we dat elke patiënt een eigen behandeling verdient. Daarom stellen wij voor elke patiënt een persoonlijk behandelplan op.

Daarnaast beschikken wij over een groot netwerk met vele locaties, waardoor er altijd wel een specialist is die samen met u een oplossing kan vinden voor uw klachten. Mede doordat wij geen wachtlijsten hebben, is onze praktijk toegankelijk voor iedereen. Mocht u vragen hebben of eens langs willen komen voor een vrijblijvend intakegesprek, neem dan gerust contact met ons op!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×