Kinderfysiotherapie bij een Osgood Schlatter knie

Kinderfysiotherapie bij een Osgood Schlatter knie

Heeft uw kind pijn aan het gebied onder de knie, aan de voorkant van het been? Als uw kind zich in de leeftijd van acht tot vijftien jaar bevindt, kan het zijn dat uw kind last heeft van een Osgood Schlatter knie.

Deze aandoening kan geen kwaad, maar uw kind kan er wel erg last van hebben. Fysiotherapie kan helpen om de klachten van uw kind te verminderen of zelfs te verhelpen. Bij Fysiotherapie Zeeburg bent u zeer welkom en helpen we uw kind graag!

In dit artikel krijgt u informatie over wat een Osgood Schlatter knie is en wat de oorzaken en symptomen zijn. Ook leest u hoe onze kinderfysiotherapeuten een oplossing voor de pijnklachten van uw kind kunnen bieden.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat is een Osgood Schlatter knie?

Een Osgood-Schlatter knie is een aandoening die voorkomt bij kinderen. Vooral kinderen die snel groeien en veel sporten, hebben een kans op het ontwikkelen van deze aandoening. Meisjes krijgen het vooral tussen de leeftijd van acht tot twaalf jaar en jongens vooral tussen de leeftijd van tien tot vijftien jaar.

Een Osgood-Schlatter knie wordt gekenmerkt door pijn en zwelling net onder de knie, waar de pees van de knieschijf aanhecht op het scheenbeen.

Welke structuren zijn betrokken bij Osgood Schlatter?

Om de Osgood Schlatter knie beter te begrijpen, is het handig om te weten wat er zich anatomisch gezien afspeelt in de knie. De knie is het grootste gewricht in het menselijk lichaam en wordt gevormd door het bovenste deel van het scheenbeen, het onderste deel van het dijbeen en de knieschijf.

De pees van de knieschijf is betrokken bij een Osgood Schlatter knie. De pees hecht normaal gesproken aan op een uitsteeksel van het scheenbeen. Dit is een zwakke plek in het bot omdat het nog niet volledig is uitgehard bij kinderen. Deze zwakke plek kan geïrriteerd raken en ontsteken, wat leidt tot de pijn en zwelling.

Osgood Schlatter Knie Kinderen

Wat kan de oorzaak zijn van een Osgood Schlatter knie?

Een Osgood Schlatter knie ontstaat meestal als gevolg van overmatige trekkracht op de kniepees bij de aanhechting op het scheenbeen. Vooral tijdens perioden van snelle groei en intense lichamelijke activiteit, zoals sporten die veel springen en hardlopen vereisen, is deze overbelasting aanwezig. Voorbeelden van zulke sporten zijn voetbal, atletiek en turnen.

De overbelasting kan leiden tot ontsteking en irritatie van de groeischijf in het scheenbeen, wat resulteert in pijn en zwelling.

De symptomen van een Osgood Schlatter knie zijn pijn en gevoeligheid net onder de knie, vooral tijdens lichamelijke activiteit en bij het buigen van de knie. Daarnaast komt zwelling en roodheid op diezelfde plek vaak voor. Ook stijfheid van de knie na periodes van rust komt voor.

Over het algemeen beginnen de klachten wat vaag en worden deze in de loop van de tijd erger. De klachten zijn vaak wisselend aanwezig en treden vooral op tijdens en na sporten waarin veel gerend of gesprongen wordt.

Hoe kan fysiotherapie mijn kind helpen?

Een kinderfysiotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die kinderen belemmeren in hun bewegen. Fysiotherapie kan helpen om de kracht en flexibiliteit van de spieren rondom de knie te verbeteren en zo het herstel te bevorderen.

Een fysiotherapeut kan verschillende oefeningen en technieken gebruiken om de knie van uw kind te behandelen. Enkele voorbeelden zijn rek- en strekoefeningen. Deze oefeningen kunnen helpen om de spieren rondom de knie te versterken en te versoepelen, waardoor de druk op de pees en het bot wordt verminderd.

Massage en manuele therapie kunnen worden gebruikt om de bloedtoevoer naar het gebied te verbeteren, de pijn te verminderen en de spieren rondom de knie te ontspannen.

Wij helpen uw kind graag

Heeft uw kind last van klachten die passen bij een Osgood Schlatter knie en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze kinderfysiotherapeuten? Bij Fysiotherapie Zeeburg bent u van harte welkom!

Als u een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen hebt, mag u gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×