Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij pijn aan de buitenkant van de knie?

Veel mensen hebben weleens last van hun knie. Er zitten veel verschillende gewrichtsbanden in het kniegewricht die voor stabiliteit en krachtoverdracht moeten zorgen, waardoor de kans op een blessure bij een verkeerde belasting groot is.

Daarnaast moeten de knieën elke dag het gewicht van het hele bovenlichaam dragen. Het is dus erg belangrijk om snel hulp te vragen van een fysiotherapeut als u klachten aan uw knieën heeft. Als u lang blijft rondlopen met klachten, kunnen deze snel verergeren door de druk op de knieën. Hoe langer u met klachten blijft rondlopen, hoe langer het ook duurt om er weer vanaf te komen.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat er aan de hand kan zijn als u last heeft van pijn aan de buitenkant van de knie, hoe deze klachten verminderd kunnen worden en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

Hoe ziet het kniegewricht eruit?

Het kniegewricht bestaat uit vier verschillende botten; het bovenbeen, het scheenbeen, de knieschijf en het kuitbeen. Het kuitbeen is het aanhechtingspunt van de buitenste knieband. De botten worden door de binnenband, de buitenband en de voorste en achterste kruisbanden bij elkaar gehouden.

De meniscus schijven zitten tussen de botten om het gewricht goed te kunnen laten bewegen. De buitenband van de knie zorgt ervoor dat de bewegingen die de knie kan maken binnen bepaalde grenzen blijft en de knie dus niet te ver naar buiten kan draaien.

Knie Buitenkant Pijn

Hoe kan pijn aan de buitenkant van de knie ontstaan?

Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken voor pijn aan de buitenkant van de knie. Een veelvoorkomende oorzaak is overbelasting van de knie, waardoor de buitenband geïrriteerd raakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een te snelle opbouw in trainingsbelasting bij een sport waarbij de knieën belast worden, zoals bij hardlopen.

Ook kan overbelasting komen door een verkeerde belasting door bijvoorbeeld beenlengteverschil. Hierdoor wordt de druk op de buitenband of aan de aanhechting op het bot te groot en dit kan klachten geven.

Een andere oorzaak van klachten aan de buitenkant van de knie kan duiden op een lopersknie. De pijn komt dan door de pees die over de zijkant van het bovenbeen loopt en vastzit aan het onderbeen. Het komt vaak voor bij hardlopers, wielrenners en wandelaars, omdat de pees dan veel belast wordt door het overbrengen van spierkracht en energie.

Daarnaast is een veelvoorkomende oorzaak verrekking van de buitenband door draai- en/of sprong bewegingen. Ook een scheur in de meniscus of artrose kan pijn aan de buitenkant van de knie geven.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij pijn aan de buitenkant van de knie?

Een fysiotherapeut kan u helpen om het functioneren van het kniegewricht en de omliggende spieren en weefsels te verbeteren en de pijn te verlichten. Eerst zal de fysiotherapeut onderzoeken wat de oorzaak is van de klachten aan de buitenband. Als dit duidelijk is kan de fysiotherapeut oefeningen met u doen om bijvoorbeeld de spieren om het gewricht heen te versterken om zo de druk op de buitenkant van de knie te verminderen.

Verder kunnen rekoefeningen geadviseerd worden om zo spanning op bepaalde spieren te verminderen. Ook dit kan de druk van de gewrichtsbanden halen en zo de irritatie verminderen.

Fysiotherapie bij een zeurende pijn in de knie bij Fysiotherapie Zeeburg

Heeft u last van pijn aan de buitenkant van uw knie en weet u niet goed waardoor dit komt en hoe u er weer vanaf kan komen? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen onderzoeken wat de oorzaak is om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Eerst zullen zij een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarna er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld kan worden. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Fysiotherapie Zeeburg

Herken je bovenstaande klachten en weet je niet goed hoe je van deze klachten af moet komen? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek proberen om erachter te komen waar de klachten precies vandaan komen.

Zo weten we hoe we je het beste kunnen helpen om deze klachten te verminderen en om het functioneren weer te verbeteren. Als er een duidelijk beeld is van jouw klachten zullen we een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk van jouw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×