Zorg van de fysiotherapeut bij klachten door knieartrose

Zorg van de fysiotherapeut bij klachten door knieartrose

Ervaart u pijn, stijfheid en bewegingsbeperking in uw knie? Dan kan er sprake zijn van knieartrose.

In dit artikel leest u wat knieartrose is, wat de eventuele oorzaken hiervoor kunnen zijn en hoe Fysiotherapie Zeeburg u kan helpen wanneer u last heeft van knieartrose.

Wat is knieartrose?

Knieartrose is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in het kniegewricht geleidelijk afneemt. Kraakbeen is het gladde, rubberachtige weefsel dat de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt en beschermt. Het zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar kunnen bewegen en het absorbeert schokken tijdens bewegingen.

Wanneer het kraakbeen in het kniegewricht begint te slijten treedt er na verloop van klachten op. Bij de meeste mensen gaat dit om klachten als pijn, stijfheid, een verminderde bewegingsvrijheid en zwelling van de aangedane knie.

Met name ochtendstijfheid of startstijfheid is kenmerkend voor artrose.

Fysiotherapie knieartrose

Mogelijke oorzaken van knieartrose

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van knieartrose

  • Leeftijd: Het risico op artrose neemt toe naarmate men ouder wordt vanwege de natuurlijke slijtage van gewrichten.
  • Overbelasting: Herhaalde overbelasting van het kniegewricht, door bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk of intensieve sportbeoefening, kan het kraakbeen beschadigen.
  • Overgewicht: Overgewicht legt extra druk op de gewrichten, inclusief de knieën, wat het risico op artrose vergroot.
  • Geslacht: Vrouwen hebben over het algemeen een hoger risico op het ontwikkelen van knieartrose dan mannen.
  • Erfelijkheid: Er lijkt een genetische component te zijn die de vatbaarheid voor het ontwikkelen van artrose beïnvloedt.
  • Eerdere knieblessures: Mensen die eerder een blessure aan de knie hebben gehad, zoals een gescheurde meniscus of kruisbandletsel, lopen mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van artrose in dat gewricht.

Wat kan een fysiotherapeut voor u doen?

Alvorens de behandeling wordt gestart, zal de fysiotherapeut aan de hand van een vraaggesprek uw klachten in kaart brengen. Hierna volgt een inspectie van de knie en kan de fysiotherapeut u vragen om verschillende bewegingen te maken met de knie.

Wanneer de klacht volledig in beeld is, kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen.

De behandel-mogelijkheden bij knieartrose

De artrose is blijvend. Dat betekent dat de schade niet meer ongedaan gemaakt kan worden. We kunnen wel allerlei dingen doen om ervoor te zorgen dat u minder last heeft van de schade.

Een belangrijk doel van fysiotherapie bij knieartrose is het verminderen van pijn. Dit kan worden bereikt door middel van diverse interventies. Onder andere massage kan de pijn verminderen doordat het de spierspanning verlaagt en de doorbloeding verbetert.

Oefentherapie is een kerncomponent van fysiotherapie bij knieartrose. Het omvat het aanleren van specifieke oefeningen om de spierkracht, flexibiliteit en stabiliteit van het kniegewricht te verbeteren. Hoe sterker de spieren rondom de knie, hoe minder het kniegewricht wordt belast.

Naast fysieke interventies speelt educatie een cruciale rol in het omgaan met knieartrose. De fysiotherapeut geeft u voorlichting over hoe u uw dagelijkse activiteiten kan aanpassen om overbelasting van het gewricht te voorkomen.

Daarnaast kan een fysiotherapeut u advies geven over het gebruik van hulpmiddelen, zoals wandelstokken, om de belasting op het kniegewricht te verminderen.

Kwestie van maatwerk

Het is belangrijk om op te merken dat fysiotherapie voor knieartrose maatwerk is. Wat voor de een werkt, kan voor de ander wellicht minder effectief zijn. Een fysiotherapeut evalueert regelmatig uw voortgang en past het behandelplan wanneer nodig.

Fysiotherapie kan ook gecombineerd worden met pijnmedicatie of ontstekingsremmers, braces of een knieondersteuning. In sommige gevallen bieden chirurgische ingrepen een oplossing, bijvoorbeeld in het geval een knievervanging wenselijk is.

U bent welkom bij Fysiotherapie Zeeburg!

Bij Fysiotherapie Zeeburg werken onze specialisten samen om u te helpen bij uw herstel. We zijn een praktijk met een brede expertise en ervaring. Wij hebben verschillende specialisaties in huis, waardoor u meteen op de juiste plek bent met de juiste zorg. 

Maak vandaag nog een afspraak via de website, door te bellen of door bij ons langs te komen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×