Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Is uw schouder pijnlijk en is het bewegen van uw schouder lastig? Het kan zijn dat u te maken heeft met een slijmbeursontsteking. In dit artikel wordt toegelicht wat een slijmbeursontsteking is en hoe een fysiotherapeut u hierbij kan helpen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Anatomie van de schouder

De schouder is erg complex en wordt gevormd door drie gewrichten. Een gewricht tussen het sleutelbeen en de bovenkant van het schouderblad, een gewricht tussen de bovenarm en de zijkant van het schouderblad en een gewricht tussen het schouderblad en de romp. Rondom het schoudergewricht bevinden zich vele spieren en pezen. Deze spieren zorgen ervoor dat we onze schouder kunnen bewegen en zijn ook belangrijk voor de stabiliteit van de schouder.

Wanneer je je schouder beweegt, glijden al deze structuren over elkaar. Om ervoor te zorgen dat dit soepel gebeurt, zitten er op meerdere plekken in de schouder een slijmbeurs (bursa) tussen deze structuren. Een bursa (meervoud: bursae) is gevuld met vloeistof en helpt dus bij het voorkomen van wrijving. Een andere functie van slijmbeurs is het dempen van schokken bij het stoten of vallen.

Wat is een slijmbeursontsteking en wat zijn de oorzaken ervan?

Wanneer het slijmbeurs ontstoken raakt spreken we van een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd. Het ontstoken raken van een bursa kan in een paar dagen ontstaan (acuut) of heel langzaam ontstaan (chronisch). Door de complexiteit van het schoudergewricht kunnen er veel verschillende oorzaken zijn van de slijmbeursontsteking in de schouder. Deze oorzaken zijn grofweg in te delen in drie hoofdoorzaken:

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Trainingsbelasting

In de meeste gevallen is een slijmbeursontsteking het gevolg van te veel belasting of van een plotselinge verandering in belasting. Bij overbelasting wordt de schouder te veel en/of te zwaar belast. Mensen die met hun schouder veel herhaalde bewegingen maken, bijvoorbeeld schilders, lopen dan ook een groter risico op het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking. Bursitis kan ook ontstaan als gevolg van het plotseling veel uitvoeren van nieuwe bewegingen.

Waarbij kan Dry Needling worden toegepast?

Dry needling is effectief bij meerdere klachten. Met name dus bij trajecten waarbij de reguliere behandeling niet ontstoord kan plaatsvinden.
Dry needling wordt bijvoorbeeld toegepast bij langdurige stijfheid. Ook een frozen shoulder of hamstringblessure kan baat hebben bij dry needling doordat weerstand kan worden overwonnen.
Met name blessures/klachten/revalidaties die al langer aanwezig zijn, kunnen baat hebben bij het aanpakken van de triggerpoints. Denk hierbij aan spierblessures of revalidaties die weinig progressie boeken.
Uw therapeut kan u adviseren of een behandeling met dry needling bij uw klacht effectief kan zijn.

Ongeluk

Een hele hoge druk op de schouder, door bijvoorbeeld een val of een harde stoot, kan ook een slijmbeursontsteking veroorzaken.

Overige oorzaken

Naast de genoemde oorzaken kan bursitis ook het gevolg zijn van een tal andere zaken. Denk hierbij aan een bacteriële infectie, gewrichtsaandoeningen of auto-immuunziekten, zoals reumatische aandoeningen.

Symptomen van een slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking kunt u de volgende klachten ervaren:

  • Pijn in de schouder
  • Uitstralende pijn naar de bovenarm
  • Het bewegen van de schouder is pijnlijk en gaat lastig
  • De huid rondom de schouder wordt rood, voelt warm aan en zwelt op
  • Slaapproblemen; door de pijn in de schouder heeft men vaak moeite om een comfortabele slaaphouding te vinden
  • Mocht een bacteriële infectie de oorzaak zijn van de bursitis is er meestal ook sprake van koorts

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking

Bij een slijmbeursontsteking is het belangrijk dat uw schouder niet te veel, maar ook niet te weinig wordt belast. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het bevorderen en begeleiden van de genezing van uw schouder. Wanneer de pijn het toelaat kan uw fysiotherapeut u bewegingsoefeningen voorschrijven. Met deze oefeningen wordt de ruimte in de schouder vergroot en wordt op deze manier geprobeerd om het volledige bewegingsbereik te herstellen.

In sommige gevallen wordt er, in overleg met uw arts, gekozen voor een ontstekingsremmende injectie. Pas wanneer rust, therapie en een injectie geen resultaat hebben, kan een operatie overwogen worden.

Een behandeling bij Fysiotherapie Zeeburg

Bij Fysiotherapie Zeeburg gaan wij samen met u op zoek naar de oorzaak van uw slijmbeursontsteking. Wanneer dit duidelijk is kunnen we een persoonlijk behandelplan voor u opstellen. Heeft u last van klachten die lijken op die van een slijmbeursontsteking? Schroom niet om contact met ons op te nemen. U bent van harte welkom bij Fysiotherapie Zeeburg!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×