Fysiotherapie bij een acute knieblessure
Fysiotherapie bij een acute knieblessure
Heb je last van een acute knieblessure? Een fysiotherapeut kan je hier uitstekend bij helpen. Op deze pagina lees je er meer over.
Hoe zit de knie in elkaar?
De knie is een complex gewricht dat bestaat uit drie botten, namelijk het dijbeen (bot van het bovenbeen), het scheenbeen (bot van het onderbeen) en de knieschijf.
Strikt genomen bestaat het kniegewricht uit twee verschillende gewrichten: het patellofemoraal gewricht dat het dijbeen en de knieschijf met elkaar verbindt en het tibiofemorale gewricht dat tussen het dijbeen en het scheenbeen zit.
Rondom het kniegewricht zitten de kniebanden en kruisbanden die zorgen voor stabiliteit. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan schuiven ten opzichte van het dijbeen. De achterste kruisband zorgt er juist voor dat het onderbeen niet naar achteren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen.
Tussen het dijbeen en het scheenbeen zitten de menisci. Door de menisci sluiten de botten goed op elkaar aan en daarnaast dienen ze als schokdemper.
Het kniegewricht kan bewegen doordat er verschillende spieren rondom de knie zitten. Zo maken de hamstrings kniebuiging mogelijk en strekken de quadriceps de knie. Deze beide spiergroepen bevinden zich in het bovenbeen.
Wat is een acute knieblessure?
De knie bestaat uit vele verschillende structuren. Daarom komen er veel soorten acute knieblessures voor. Zo kan er sprake zijn van gescheurde kniebanden, een kapotte meniscus of een botbreuk.
Het is belangrijk om erachter te komen wat er precies aan de hand is, zodat de behandeling daar op afgestemd kan worden.
Wat zijn de symptomen van een acute knieblessure?
Vaak zorgen deze symptomen ervoor dat het lastig is om te (trap)lopen. Ook kun je het gevoel hebben dat je knie op slot gaat of dat je door je knie zakt. Meestal is het niet mogelijk om verder te gaan met datgene wat je aan het doen was, bijvoorbeeld het uitoefenen van je sport.
Wat kunnen de oorzaken zijn van een acute knieblessure?
Zoals eerder benoemd, kunnen er veel verschillende structuren het probleem vormen bij een acute knieblessure. Daarom moet er eerst een diagnose worden gesteld. Heb je zoveel pijn dat je helemaal niet meer op je been kan staan, maak dan een afspraak bij je huisarts (of bij de huisartsenpost).
In de andere gevallen kun je een afspraak maken met een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan jou helpen bij het stellen van de juiste diagnose en bij het behandelen van de knieblessure.
Fysiotherapie bij een acute knieblessure
Dit doet een fysiotherapeut door de juiste kracht- en balansoefeningen aan te bieden, maar ook door adviezen te geven om de veilige terugkeer naar de dagelijkse activiteit te bevorderen.
Fysiotherapie Zeeburg
Heb je last van acute knieklachten? Dit kan ertoe leiden dat je je zorgen maakt en kan belemmerend werken in dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten.
De fysiotherapeuten van fysiotherapie Zeeburg behandelen je klachten graag, zodat jij zo snel mogelijk weer zonder zorgen het leven door kan. Maak daarvoor snel een afspraak bij fysiotherapie Zeeburg!
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856