Fysiotherapie bij aanhoudende ischias klachten

Fysiotherapie bij aanhoudende ischias klachten

Iedereen heeft wel eens last van pijn in de onderrug. Soms straalt deze pijn uit naar de billen en benen. We spreken in dat geval van een ischias. De pijnklachten die ontstaan door een ischias kunnen erg vervelend zijn wanneer ze langdurig aanhouden en/of regelmatig terugkeren. Daarnaast kunnen deze klachten u flink belemmeren bij het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Gelukkig kan fysiotherapie een goede uitkomst bieden bij aanhoudende ischias klachten.

In dit artikel kunt u lezen waaraan u een ischias herkent, wat veelvoorkomende oorzaken zijn en leggen we uit wat een fysiotherapeut bij aanhoudende ischias klachten voor u kan betekenen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat is een ischias?

Een ischias is een zenuwpijn die veroorzaakt wordt door irritatie van de grote beenzenuw, de nervus ischiadicus. De nervus ischiadicus is de langste zenuw van het lichaam en loopt vanaf de onderrug, via de bil en de achterkant van het been, naar de voet. Wanneer de nervus ischiadicus geïrriteerd of beschadigd is, kan dit pijnklachten geven in de onderrug, billen en benen. Bij een ischias is er voornamelijk sprake van pijn in de onderrug, met uitstraling naar de achterzijde van één been. Deze pijn kan zowel zeurend als stekend van aard zijn.

d.

Naast de pijnklachten kunnen er ook spierkrampen of tintelingen in één bil of been ontstaan. Verder ervaren sommige mensen een gevoel van spierzwakte in de benen of stijfheid in de rug. Hoewel de duur en aard van de symptomen bij een ischias verschillen per persoon, zijn ze vaak zeer belemmerend voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Door de pijnklachten wordt bewegen moeilijker of zelfs onmogelijk, waardoor activiteiten als werk en huishoudelijke taken lastig worden.

Hoe ontstaat een ischias?

De onderliggende oorzaak van een ischias is een beschadigde of geïrriteerde nervus ischiadicus als gevolg van druk op de zenuw. Er zijn verschillende verklaringen voor het ontstaan van druk op de nervus ischiadicus. Zo kan het komen door een zwangerschap of bevalling, overgewicht, zwaar tillen of stress. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de lichaamshouding verandert en de belasting van de rug toeneemt. Daarnaast kunnen aandoeningen als een hernia, artrose van de wervelkolom en spit ook leiden tot een ischias.

d.

Indien ischias klachten langdurig aanwezig zijn en er geen zorg wordt ontvangen, kunnen de pijnklachten verergeren en zich verder uitbreiden. Om meer last te voorkomen en te zorgen voor een snel en optimaal herstel, is het daarom raadzaam tijdig een fysiotherapeut te benaderen.

Macacha Guemes 351

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij aanhoudende ischias klachten?

Bij de fysiotherapeut worden uw klachten uitgebreid in beeld gebracht, zodat het duidelijk wordt wat de oorzaak is van uw klachten en er een passend behandelplan kan worden opgesteld. Hiertoe zal de fysiotherapeut met u in gesprek gaan en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Op basis van de resultaten van het onderzoek, de oorzaak van de klachten en uw persoonlijke wensen en doelen, zal de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk behandelplan opstellen.

De behandeling bij een ischias

De behandeling bij een ischias zal zich richten op het verminderen van de druk op de nervus ischiadicus, zodat de pijnklachten verminderen. In de meeste gevallen gebeurt dit middels gerichte therapie en oefeningen. Bij gerichte therapie kunt u onder andere denken aan massages, die u helpen de spieren in de rug te ontspannen. Ook manuele mobilisatie technieken, voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de gewrichten, kunnen worden ingezet. Beide behandelvormen kunnen zorgen voor een vermindering van de ischias klachten.

d.

Naast de behandeling in de praktijk zal de fysiotherapeut u ook specifieke oefeningen aanleren, die u zelfstandig thuis kunt doen. De oefeningen richten zich veelal op het versterken van de rugspieren en het aannemen van een juiste lichaamshouding. Sterke rugspieren en een juiste lichaamshouding zijn belangrijk om irritatie van de nervus ischiadicus te voorkomen. Hierdoor zullen de pijnklachten verder afnemen waardoor u niet langer belemmerd wordt in het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden.

Fysiotherapie Zeeburg

Heeft u last van een zeurende of stekende pijn in uw onderrug of aan de achterkant van één been? Herkent u de bovengenoemde symptomen? Blijf hier dan niet langer mee rondlopen. De fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Zeeburg helpen u graag van deze klachten af. Bent u benieuwd wat Fysiotherapie Zeeburg voor u kan betekenen of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met de praktijk via het nummer 020-6652856 of via het contactformulier. Ook voor het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×