Fysiotherapie bij een beknelde zenuw met uitstraling naar het been
Fysiotherapie bij een beknelde zenuw met uitstraling naar het been
Tintelende, prikkelende, branderige pijn, komt dat u bekend voor? Dat is vaak het gevoel wat gepaard gaat met een ingeklemde zenuw. Het zijn vaak onbegrepen klachten aangezien het onduidelijk kan zijn waar het vandaan komt en wat het precies heeft veroorzaakt. Herkent u zich in deze klachten en bent u benieuwd wat het precies inhoudt en wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan vooral verder, in dit artikel vertellen wij u hier graag iets meer over.
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856
Wat is een beknelde zenuw?
Een beknelde zenuw, ook wel een zenuwcompressie genoemd, is het afknellen van een zenuw door omliggende weefsels. Aangezien een zenuw vrij lang kan zijn, met een variatie in lengte van een millimeter tot meer dan een meter, kan het zo zijn dat op de locatie van de knelling niet overeenkomt met de locatie van de klachten.
Welke zenuw kan bij beknelling leiden tot uitstraling naar het been?
Wanneer er sprake is van uitstralende pijn naar het been kunnen hier een aantal zenuwen voor verantwoordelijk zijn. Ten eerste kan het een afknelling zijn van de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt vanuit de bil via de achterkant van het been richting de voet en is verantwoordelijk voor de innervatie van dit gebied.
Verder kan beknelde zenuw rug uitstraling been ook veroorzaakt worden door een rughernia. Hierbij is er een uitstulping van de tussenwervelschijf wat drukt op de zenuw gelegen in de wervelkolom. Bij een rughernia is er vaak pijn in de rug, waarbij ook uitstralende pijn naar het been mogelijk is.
Wat is de oorzaak van een beknelde zenuw?
Een beknelde zenuw kan meerdere oorzaken hebben. In het algemeen geldt dat er een verhoogde druk is op de zenuw door omliggende weefsels. Dit kan zowel een interne als externe oorzaak hebben. Bij een interne oorzaak kunt u denken aan een ontsteking, wat een zwelling van de weefsels tot gevolg heeft. Daarnaast kan het ook het gevolg zijn van extra botgroei door bijvoorbeeld het aanhouden van een verkeerde houding voor een langere tijd.
Als het gaat om een externe oorzaak zijn er alleen tijdelijke klachten. De klachten zijn er dan alleen wanneer er bijvoorbeeld een bepaalde houding wordt aangehouden. Op dat moment drukt het omliggende weefsel op de zenuw, wat de klachten veroorzaakt. Dit is echter vaak een tijdelijk probleem, aangezien een verandering van houding zorgt voor het wegtrekken van de klachten.
Wat kan er gedaan worden?
Behandeling van een ingeklemde zenuw begint vaak met het vinden van bewegingen of gebeurtenissen die gezorgd hebben voor de inklemming. Hierdoor kan het behandelplan zo goed mogelijk op uw situatie worden aangepast om te zorgen voor een optimaal resultaat. Daarnaast kan er advies worden gegeven voor het vermijden van bepaalde bewegingen om de druk op de zenuw te minimaliseren.
Manuele therapie
Bij manuele therapie wordt er gebruik gemaakt van kleine manipulaties die toegediend worden op omliggende weefsels. Het doel hiervan is om de bewegingsvrijheid van gewrichten te optimaliseren en op deze manier ook het afknellen van de zenuw te verhelpen.
Spierversterking
Verder kan het voorschrijven van spierversterkende oefeningen ook een onderdeel zijn van de behandeling. Het idee hierachter is dat wanneer de omliggende spieren sterker zijn, ze ook de druk beter op kunnen vangen om op deze manier de zenuw te beschermen. Hierbij stelt de fysiotherapeut een oefenprogramma op die afgestemd is op uw situatie om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van overbelasting.
Fysiotherapie Zeeburg in Amsterdam
Onze therapeuten hebben elk hun eigen specialisatie, waardoor we altijd zorg op maat kunnen leveren. Bij ons staat een persoonlijke aanpak en goede begeleiding centraal om u zo goed mogelijk van uw klachten af te helpen. Heeft u nog verdere vragen of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Schroom dan niet en neem vooral contact met ons op, en wie weet tot snel in onze praktijk!