Fysiotherapie tegen klachten door een beknelde zenuw in de lies

Fysiotherapie tegen klachten door een beknelde zenuw in de lies

De lies is de overgang van het bovenlichaam naar het been. Door de lies lopen meerdere zenuwen, spieren en bloedvaten. Door de vele structuren die hier lopen, kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, die bij langdurige aanwezigheid het dagelijks leven kunnen belemmeren. Daarom is het belangrijk om deze klachten tijdig te herkennen en te verhelpen.

In dit artikel worden de oorzaken, klachten en de behandeling besproken van een beknelde zenuw in de lies.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

De oorzaken van een beknelde zenuw in de lies

Een beknelde zenuw in de lies kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een zenuw bekneld raken door toegenomen druk in de lies. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld: overgewicht, zwangerschap, letsel aan de heup en het dragen van te strakke kleding of zware gereedschapsriemen.

Naast een toegenomen druk in de lies, kan een zenuw in de lies ook bekneld raken door ziekte, zoals diabetes. Of door herhaalde beenbewegingen, zoals fietsen of lopen. Een operatie rond de heup of liesstreek en direct trauma bij de zenuw kunnen ook een beknelling als gevolg hebben.

Klachten die kenmerkend zijn voor een beknelde zenuw in de lies

Aangezien er meerdere zenuwen in de lies lopen en dus bekneld kunnen raken, kunnen de klachten variëren. Vaak zorgt de beknelde zenuw voor een brandende of tintelende plek aan de voorzijde, binnenzijde of zijkant van het bovenbeen, die soms kan steken.

De klachten kunnen erger worden bij het staan of het lopen. Een andere klacht, die niet altijd wordt ervaren, is zwakte in de spieren die rond de heup buigen en bij de knie strekken. Rugpijn en zwakte van andere spieren horen niet bij een beknelde zenuw in de lies.

Beknelde zenuw lies

Behandelmethodes om de klachten te verminderen

De manier waarop klachten verminderd kunnen worden, hangt af van de oorzaak van de klachten. Zo kan het limiteren van factoren die zorgen voor compressie rond de lies al klachten verminderen of laten verdwijnen. Een voorbeeld hiervan is het verminderen van het dragen van strakke kleding.

Om de pijn te verminderen kunnen ook injecties een uitkomst bieden. Hierbij wordt een verdovingsmiddel rond de zenuw gespoten om de pijn te verminderen. Daarnaast kunnen ook medicijnen gebruikt worden om de pijn te verminderen rond de zenuw. In beide gevallen zal dit echter niet de oorzaak van de pijn weghalen, de pijn wordt enkel onderdrukt.

De pijn kan wel weggehaald worden door een operatie, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de zenuw niet meer bekneld is. Deze operatie geeft echter geen zekerheid dat de pijn volledig verdwijnt en kan complicaties met zich meebrengen. Voordat u voor een operatie kiest kan daarom fysiotherapie een verstandige stap zijn, omdat de hierbij minder kans is op complicaties.

Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de lies

Een fysiotherapeut kan verschillende behandelmethodes gebruiken om klachten te verminderen, ongeacht welke zenuw bekneld is geraakt in de lies. Ook kan fysiotherapie in sommige gevallen de beknelling van de zenuw op heffen.

Wanneer er krachtsverlies is ontstaan door de beknelde zenuw, kan een fysiotherapeut met behulp van krachtoefeningen de kracht te verbeteren, zodat de druk rond de lies verminderd kan worden. Daarnaast kan de fysiotherapeut helpen om bewegingen op de juiste manier uit te voeren, zodat beknelling tijdens herhaaldelijke bewegingen voorkomen kan worden.

Fysiotherapie Zeeburg helpt graag

Een beknelling van een zenuw in de lies kan voor veel vervelende klachten zorgen, waar het dagelijks functioneren mee beperkt wordt. De fysiotherapeuten van fysiotherapie Zeeburg kunnen u helpen om weer zonder pijn uw dag door te komen.

Als u een afspraak wilt maken of meer vragen heeft, kunt u contact opnemen met de praktijk via het nummer 020-6652856 of via het contactformulier: Wilt u een afspraak maken? Neem Contact met ons op!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×