Wat betekent het wanneer u uitstralende pijn heeft aan uw schouder?

Uitstralende pijn aan de schouder kan uitgroeien tot een vervelende en belemmerende pijn. Gelukkig kan fysiotherapie de klachten in veel gevallen verhelpen.

In dit artikel leest u over de mogelijke oorzaken van uitstralende pijn aan de schouder en hoe de behandeling met fysiotherapie in de meeste gevallen eruitziet.

Mogelijke oorzaken uitstralende pijn aan de schouder

Uitstralende pijn aan de schouder kan vele verschillende oorzaken hebben. Ongeacht de oorzaak, kan uitstralende pijn zeer vervelend zijn en tot dagelijks ongemak leiden.

Een mogelijke oorzaak van uitstralende pijn in de schouder, is een verrekking of een scheurtje van een pees of spier in het schoudergewricht. Maar ook slijtage van het kraakbeen in het schoudergewricht, zoals bij artrose, kan leiden tot pijn die uitstraalt naar nabijgelegen gebieden. Ook kan de slijmbeurs in de schouder ontstoken zijn, of is er een probleem in de nek en straalt die pijn uit naar de schouder en arm.

In sommige gevallen komt de uitstralende pijn door een zenuwirritatie of zenuwcompressie. Dit kan optreden wanneer zenuwen die uit de nek naar de schouder en arm lopen, bekneld raken of geïrriteerd zijn. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben, waarbij de fysiotherapeut kan helpen om deze te achterhalen.

schouderpijn

Meest voorkomende oorzaak bij uitstralende pijn in de schouder

De meest voorkomende oorzaak van uitstralende pijn in de schouder zijn triggerpoints. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in spieren die vaak gepaard gaan met gevoeligheid, pijn en uitstralende symptomen. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door verschillende factoren, waaronder overbelasting, spanning, letsel of een slechte houding.

Triggerpoints in verschillende spieren in de schouder kunnen uitstralende pijn veroorzaken naar de nek, bovenarm, elleboog of zelfs de hand.

Het beloop van veel schouderklachten

Afhankelijk van de oorzaak kan de pijn acuut ontstaan en is er vaak een duidelijke oorzaak, zoals een val of sportblessure. Maar in vele gevallen is er meer een sluipend begin en is de oorzaak minder duidelijk.

Een sluipend begin houdt in dat de klachten over een langere tijdsperiode langzaam erger zijn geworden, zonder duidelijk begin moment. De pijn is vaak eerst bij bepaalde bewegingen of activiteiten aanwezig en verdwijnt snel wanneer er rust is.

Wanneer in deze fase niet tijdig de oorzaak wordt achterhaald en een behandeling wordt gestart, kan deze pijn zich snel uitbreiden. U heeft dan niet alleen pijn tijdens een activiteit of beweging, maar ook pijn in rust.

Pijn in schouder

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij schouderpijn die uitstraalt?

Een fysiotherapeut zal allereerst een evaluatie uitvoeren om de bron van de pijn vast te stellen. Door middel van een vraaggesprek en door het uitvoeren van verschillende tests kan de oorzaak worden achterhaald. Hierna volgt het opstellen van een behandelplan dat is afgestemd op de behoeften en doelen van de patiënt.

In de meeste gevallen bevat het behandelplan aspecten van manuele therapie waarbij de fysiotherapeut mobilisatie en massagetechnieken toepast om de mobiliteit te verbeteren, pijn te verminderen en de doorbloeding te bevorderen.

Daarnaast bestaat het behandelplan vaak voor een groot deel uit oefentherapie. Dit zijn specifieke oefeningen om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de schouder te verbeteren. Deze oefeningen worden ook voor thuis geadviseerd om het herstel te versnellen.

Ook voor advies en educatie bent u bij de fysio aan het juiste adres. Een fysiotherapeut kan advies geven over houding, ergonomie en activiteiten die de pijn kunnen verlichten. Wij kunnen u ook gericht advies geven ter preventie om eventuele terugval te voorkomen.

Fysiotherapie Zeeburg

Herken je bovenstaande klachten en weet je niet goed hoe je van deze klachten af moet komen?

Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek proberen om erachter te komen waar de klachten precies vandaan komen.

Zo weten we hoe we je het beste kunnen helpen om deze klachten te verminderen en om het functioneren weer te verbeteren.

Als er een duidelijk beeld is van jouw klachten zullen we een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk van jouw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×