Uw schouder is versleten, kan een fysio iets doen?

Het schoudergewricht is een complex gewricht, waar veel mensen op een gegeven moment last van krijgen. Het is een gewricht dat vaak belast wordt, waardoor er veel verschillende klachten aan de schouder kunnen ontstaan.

Slijtage is een veelvoorkomende klacht. Wanneer u hier lang mee blijft rondlopen, kunnen de klachten erger worden en kan het zijn dat u met andere delen van het lichaam gaat

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat een versleten schouder is, wat mogelijke oorzaken hiervoor zijn, welke symptomen hierbij kunnen horen en wat de rol van een fysiotherapeut kan zijn om deze klachten te verminderen.

Hoe ziet het schoudergewricht eruit?

Het schoudergewricht bestaat uit drie botten, namelijk het schouderblad, het bovenarmbeen en het sleutelbeen. Het bovenarmbeen zit met de kop in de kom van het schouderblad.

Verschillende ligamenten en het gewrichtskapsel houden de botten bij elkaar en zorgen voor stabiliteit in het gewricht. Ook de verschillende spieren die om het schoudergewricht heen zitten zorgen voor stabiliteit in het gewricht.

Daarnaast zorgen de spieren ervoor dat de schouder in verschillende richtingen kan bewegen.

Het schoudergewricht

Wat is een versleten schouder?

Tussen de kop van het bovenarmbeen en de kom van het schouderblad zit een laagje kraakbeen, zodat de kop en kom soepel over elkaar heen kunnen bewegen. Bij een versleten schouder is dit laagje kraakbeen dunner en is de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gegaan.

Dit wordt ook wel artrose genoemd. De kop en kom kunnen dan minder gemakkelijk over elkaar heen bewegen en dit kan pijnklachten geven. Ook kan de bewegingsvrijheid hierdoor beperkt worden. Daarnaast zijn de klachten vaak in de ochtend het ergst, dit wordt ook wel startstijfheid genoemd.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een versleten schouder?

Een veelvoorkomende oorzaak van een versleten schouder is veroudering van het gewricht. Daarnaast komt een versleten schouder vaker voor bij mensen die eerder letsel hebben gehad aan de schouder. Pezen en spieren zijn dan beschadigd geraakt waardoor er een te grote druk op het gewricht is gekomen.

Ook langdurige overbelasting van de schouder, door bijvoorbeeld bepaalde werk of een sport waarbij de schouder veel belast wordt, kan slijtage veroorzaken.

Versleten schouder oorzaak

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een versleten schouder?

Een fysiotherapeut kan u helpen om het functioneren van het gewricht en de omliggende spieren en weefsels te verbeteren om zo pijn te verlichten en te zorgen dat u zo min mogelijk beperkt wordt in het dagelijks leven.

Onze fysiotherapeut zal onderzoeken waar het probleem precies vandaan komt om zo te bepalen welke behandeling nodig is.

Met verschillende oefeningen voor de schouderspieren en banden worden deze versterkt, waardoor er minder druk op het schoudergewricht komt en de klachten hierdoor verminderen.

Dit zorgt voor een vermindering van de pijn en geeft het weefsel de kans om tot rust te komen.

Fysiotherapeutische zorg bij een versleten schouder bij Fysiotherapie Zeeburg

Herkent u bovenstaande symptomen en denkt u dat u last heeft van een versleten schouder? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen onderzoeken waar de klachten precies vandaan komen door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek.

Daarna zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen en uw functioneren te verbeteren.

Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×