Revalideren van een gescheurde kniepees

Revalideren van een gescheurde kniepees

Een gescheurde kniepees wordt ook wel patellapeesruptuur genoemd en kan er in de ergste gevallen voor zorgen dat u uw knie niet meer kunt strekken, waardoor u gelijk naar het ziekenhuis moet. De pees kan gedeeltelijk of volledig gescheurd zijn en in beide gevallen kan een fysiotherapeut u helpen tijdens de revalidatie. Dit kan door een fysiotherapeut van Fysiotherapie Zeeburg.

Maar wat kunnen zij precies voor u betekenen?

De anatomie van de knie

De bovenbeenspier, de rectus femoris die zich aan de voorkant van uw been bevindt, is verbonden met de knieschijf middels een pees. Aan de onderzijde van de knieschijf zit een pees die de knieschijf verbindt met het scheenbeen, dit is de kniepees. Een pees is een verbinding tussen de spier en het bot en deze zorgt ervoor dat spieractiviteit op het bot wordt overgedragen.

Oorzaken van een gescheurde kniepees

Wanneer de pees op een onnatuurlijke manier of te ver gerekt wordt, kan deze scheuren. De pees kan ook beschadigd raken door overbelasting, waarbij de pees langdurig en herhaaldelijk wordt belast en er onvoldoende hersteltijd is.

Er treedt dan verslechtering, ofwel degeneratie, van het weefsel op waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan en de pees verzwakt. Wanneer een pees verzwakt is kan deze makkelijker scheuren. Vooral bij sporten waarbij veel wordt gesprongen of bij het maken van een misstap, treden deze klachten op.

Er wordt onderscheid gemaakt in drie gradaties peesletsel. Allereest kunnen de vezels van de pees op rek gekomen zijn, maar ze zijn nog niet gescheurd. Bij de tweede gradatie is de pees deels ingescheurd. Bij de derde gradatie is de pees volledig gescheurd en kan de knie niet meer gestrekt worden.

Knie pijn

Symptomen van een gescheurde kniepees

Bij het scheuren van de kniepees kunt u een ploppend geluid horen of voelen. Daarna kan de knie pijn doen en opzwellen. Bij een volledige scheur is het strekken van de knie direct niet meer mogelijk.
Andere symptomen die kunnen voorkomen bij een gescheurde kniepees zijn:

  • een blauwe plek;
  • een hoogstand van de knieschijf, wat betekent dat er een verhoogde afstand is tussen de aanhechting van de knieschijfpees op het scheenbeen en het gootje waar de knieschijf doorheen glijdt;
  • moeite met of niet meer kunnen lopen;
  • instabiliteitsgevoel van de knie;
  • een kuil direct onder de knieschijf;
  • onvermogen om het been gestrekt op te tillen.

Meestal zijn de klachten na een gescheurde kniepees zo heftig dat mensen direct naar het ziekenhuis gaan. Hier wordt dan door een arts de diagnose gesteld. Deze kan gebruik maken van een MRI of röntgenfoto. Met echografie of een MRI-scan kan de kniepees goed in beeld worden gebracht.

De behandeling en revalidatie

Wanneer de pees gedeeltelijk gescheurd is, kan deze vanzelf herstellen met eventueel hulp van gips of een brace en een aantal versterkende oefeningen. In de meeste gevallen is er een volledige scheur, die een operatieve behandeling vereist. Bij de operatie worden de peesuiteinden bij elkaar gebracht met behulp van hechtdraad. Eventueel wordt een losgelaten botstuk van de knieschijf vastgezet met een schroef. Na zes weken is er controle bij de arts om te controleren of de pees goed is geheeld. Als dat het geval is mag vanaf dit moment er rustig belasting op de pees worden opgebouwd.

Dit kan met hulp van een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan u helpen om de spieren in het bovenbeen, die erg zijn verzwakt na de operatie, sterker te maken. Daarnaast kan degene u helpen met het weer bewegelijk maken van de knie, want doordat het been een aantal weken in gestrekte positie heeft gestaan, gaat dit vaak moeizaam. Deze behandeling kunt u doen bij Fysiotherapie Zeeburg.

Een behandeling bij Fysiotherapie Zeeburg

Fysiotherapie Zeeburg is een praktijk met een brede expertise en ervaring. Wij hebben verschillende specialisaties in huis en kunnen u dus zeker helpen bij de revalidatie van een gescheurde kniepees. Wij kunnen u helpen de knie weer beter belastbaar te maken en spierkracht te vergroten. Maak snel een afspraak door te bellen of via het contact formulier.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×