Kinderfysiotherapie voor kinderen met hoofdpijn

Kinderfysiotherapie voor kinderen met hoofdpijn

Vanaf de leeftijd van zes jaar kan uw kind hoofdpijn krijgen. Kinderen geven dan aan een vervelend gevoel in hun hoofd te hebben. De hoofdpijn kan als stekend, drukkend of bonzend worden ervaren. Bij kinderen duurt hoofdpijn vaak kort, hoogstens een paar uur. De hoofdpijnklachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Vaak speelt de houding of de conditie van uw kind een rol. Bij Fysiotherapie Zeeburg kunnen we met behulp van kinderfysiotherapie uw kind helpen de hoofdpijn te verlichten.

In dit artikel krijgt u informatie over de oorzaken en risicofactoren van hoofdpijn bij kinderen en leest u wat onze fysiotherapeuten voor uw kind kunnen doen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Soorten hoofdpijn

De meest voorkomende vormen van hoofdpijn bij kinderen zijn spanningshoofdpijn en migraine. Uw kind kan echter ook hoofdpijn krijgen bij een verkoudheid of door het drinken van frisdrank waar cafeïne in zit. Van alle kinderen ouder dan zes jaar heeft de helft minstens twee keer per jaar last van hoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kenmerkt zich door pijn aan beide kanten van het hoofd. Uw kind kan een doffe, drukkende pijn ervaren en de pijn kan toenemen na het gebruik van een telefoon of door lezen. De hoofdpijn duurt vaak een half uur tot een paar uur.* De pijn van uw kind kan uitstralen naar de nek en de schouders. Deze vorm van hoofdpijn ontstaat na een te hoge spierspanning in de spieren van de nek en de spieren van het achter- en voorhoofd. Bij spanningshoofdpijn kan uw kind vaak nog naar school of spelen.

Migraine

Migraine kenmerkt zich door bonzende hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd of in het voorhoofd. De pijn is zo vervelend dat uw kind stopt waar het mee bezig was. Kinderen kunnen bijvoorbeeld niet naar school en moeten rust nemen. U kunt merken dat uw kind migraine heeft als uw kind niet meer wilt bewegen en/of fel licht of hard geluid vervelend vindt. Misselijkheid en overgeven komen soms ook voor bij migraine. De migraine aanval van uw kind zal ongeveer één tot vier uur duren.

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut [1] onderzoekt samen met u en uw kind de oorzaak van de hoofdpijn. Vaak spelen vermoeidheid, aanhoudende spanning of stress of een verkeerde houding een rol bij het ontstaan van de hoofdpijn.

Daarnaast speelt de conditie van uw kind een rol. Wanneer de conditie van uw kind onvoldoende is, is het veel moeilijker om een juiste houding aan te nemen. Sporten en bewegen zijn daarom heel belangrijk om hoofdpijn te voorkomen.

Kinderfysiotherapie bij hoofdpijn
Behandeling

De kinderfysiotherapeut zal eerst met u en uw kind onderzoeken welke factoren een rol spelen bij de hoofdpijn. De eerste afspraak zal voornamelijk bestaan uit een vraaggesprek. Ieder kind is verschillend en zo ook de aard van de hoofdpijn. In de meeste gevallen zijn de klachten door spanningshoofdpijn na drie tot zes behandelingen volledig weg. Voor het verhelpen van migraine zijn doorgaans iets meer behandelingen nodig.

De fysiotherapeut kan de behandeling richten op pijnmanagement: uw kind leert wat pijn is en ermee om te kunnen gaan. Bij ontspanningstherapie zijn de oefeningen gericht op de ontspanning van het hele lichaam. De beweeglijkheid van het nek- en schoudergebied worden geoptimaliseerd door mobilisatie oefeningen. De algehele conditie van uw kind kan daarnaast ook worden verbeterd. De fysiotherapeut zal met u en uw kind onderzoeken wat het beste zal werken voor uw kind om de hoofdpijn te verhelpen.

Wij helpen uw kind graag

Heeft uw kind klachten die passen bij hoofdpijn en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze kinderfysiotherapeuten? Bij Fysiotherapie Zeeburg zijn u en uw kind van harte welkom! Als u een afspraak wilt maken of eerst nog vragen heeft, mag u gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan direct via onze website.

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Bronvermelding

[1] Radboudumc. (z.d.). “Wat doet de kinderfysiotherapeut?” | Radboud UMC.  https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/poliklinieken/fysiotherapie/polikliniek-kinderfysiotherapie/wat-doet-de-kinderfysiotherapeut

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×