Hulp van een fysiotherapeut bij tintelingen in de handen of armen
Het kan heel vervelend of soms zelfs angstig zijn wanneer u tintelingen voelt in uw handen of armen. Deze sensaties, vaak omschreven als een prikkelend of doof gevoel [1], kunnen uw dagelijks functioneren ook nog eens belemmeren.
Het is dan ook logisch dat u wilt weten wat de reden is dat u deze klachten heeft. Natuurlijk wilt u er ook zo snel mogelijk vanaf.
Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van deze klachten. Bij Fysiotherapie Zeeburg in Amsterdam staat een team van deskundige therapeuten klaar om u te helpen de oorzaken van tintelingen aan te pakken en uw mobiliteit te herstellen.
Oorzaken van tintelingen in de armen of handen
Tintelingen in uw armen of handen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende is een beknelling van zenuwen, bijvoorbeeld door een slechte houding of door repetitieve bewegingen. Zenuwcompressies, zoals het carpaletunnelsyndroom [2], kunnen ook leiden tot tintelingen in de handen. Daarnaast kunnen problemen in de nek, zoals een hernia, een uitstralende sensatie in de armen veroorzaken.
Dan zijn er nog chronische aandoeningen, zoals diabetes, die kunnen leiden tot zenuwschade. Die vervolgens tintelingen kan geven.
Het is belangrijk om de exacte oorzaak van de tintelingen vast te stellen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het identificeren van deze oorzaken door middel van een grondige evaluatie. Tijdens een eerste consult wordt gekeken naar uw houding, mobiliteit, en mogelijke spanningsgebieden in de spieren.
Hoe kunnen onze ervaren fysiotherapeuten u helpen?
Bij tintelingen in de handen of armen is onze zorg gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld het verbeteren van de houding zijn om druk op de zenuwen te verlichten.
Bij Fysiotherapie Zeeburg maken we gebruik van op maat gemaakte behandelplannen. We onderzoeken u en maken dan een behandelplan dat volledig op u is afgestemd. Deze behandelingen kunnen bestaan uit manuele therapie, oefeningen en houdingscorrecties.
Manuele therapie helpt om blokkades of stijfheden in gewrichten te verminderen. Dit verbetert de mobiliteit van gewrichten en geeft meer ruimte voor andere structuren. Hierdoor kan de druk op de zenuwen verminderen en nemen de tintelingen af [3].
Daarnaast kunnen specifieke oefeningen met u doen. Deze zijn gericht op het versterken van de spieren in de nek, schouders en armen. Hierdoor is er minder druk op de zenuwen die daar lopen.
Ook ergonomisch advies is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Zeker voor mensen die lange tijd achter een computer werken of repetitieve handelingen verrichten, is het essentieel om een goede werkhouding aan te nemen. Onze fysiotherapeut kan helpen bij het aanpassen van uw werkplek om zo toekomstige klachten te voorkomen.
Het herstelproces bij tintelingen in handen of armen
Bij Fysiotherapie Zeeburg wordt u gedurende het hele proces begeleid om ervoor te zorgen dat u op een veilige en effectieve manier herstelt. Wij ondersteunen u dus tijdens uw hele herstelperiode.
Naast de fysieke behandelingen speelt uitleg en advies ook een cruciale rol. Door u te informeren over hoe u uw lichaam op de juiste manier gebruikt, wordt de kans op herhaling van de klachten verkleind.
Dit kan door simpele aanpassingen in het dagelijks leven, zoals het aanpassen van de werkhouding of het vermijden van bepaalde bewegingen en houdingen.
Wanneer een fysiotherapeut inschakelen?
Wanneer u last heeft van aanhoudende tintelingen in de armen of handen, is het raadzaam om een van onze ervaren fysiotherapeuten te raadplegen.
Tijdig ingrijpen kan helpen om ernstige complicaties te voorkomen. Wacht dus niet te lang als u deze symptomen ervaart!
Tintelingen kunnen veel ongemak veroorzaken, maar met de juiste behandeling en begeleiding kunt u uw mobiliteit en comfort herstellen.
Fysiotherapie Zeeburg staat voor u klaar om u te helpen bij dit proces en u weer pijnvrij te laten bewegen.
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856
Bronvermelding
[1] Sitanala, S. (2021, 25 augustus). Tintelende vingers of kramp in je nek? Dan heb je misschien een muisarm. NU.nl. Geraadpleegd op 3 oktober 2024, van https://www.nu.nl/slimmer-leven/6153112/tintelende-vingers-of-kramp-in-je-nek-dan-heb-je-misschien-een-muisarm.html
[2] Bialoszewski, D., Lewczuk, E., Osiński, Ł., & Gajewska, E. (2019). Effectiveness of physiotherapy in carpal tunnel syndrome (CTS). ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/333723012_Effectiveness_of_physiotherapy_in_carpal_tunnel_syndrome_CTS
[3] Alamdari, N. M., Ziaee, M., & Lotfollahi, V. (2020). Effects of carpal tunnel syndrome on grip strength, pinch strength, and manual dexterity in women. Archives of Bone and Joint Surgery, 8(6), 662-668. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824970/