Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij klachten door zwangerschapsischias?

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij klachten door zwangerschaps-ischias?

Veel mensen in Nederland hebben last van lage rugklachten, waaronder ischias. Ongeveer 39 per 1000 mensen hebben hier last van. Een groot deel hiervan bestaat uit vrouwen die tijdens de zwangerschap last krijgen van ischias.

Het lichaam verandert sterk tijdens de zwangerschap, wat helaas ook vervelende klachten kan veroorzaken. De meeste vrouwen krijgen hier last van in het tweede deel van de zwangerschap. Het is belangrijk om op tijd hulp in te schakelen wanneer je klachten ervaart, zodat de klachten zo snel mogelijk afnemen en deze jouw functioneren niet te veel beperken.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van ischias, hoe dit tijdens de zwangerschap kan ontstaan, welke symptomen hierbij passen en hoe een fysiotherapeut kan helpen om deze klachten te verminderen.

Wat is ischias?

Ischias is een term die gebruikt wordt voor zenuwpijn die veroorzaakt wordt door druk op of irritatie van de nervus ischiadicus. Dit is de langste zenuw in het lichaam en wordt ook wel ‘de heupzenuw’ genoemd.

De nervus ischiadicus loopt vanaf de lendenwervels tot aan de voet en stuurt spieren aan in de heupregio en in het been.

Door druk op de wortels van de nervus ischiadicus kunnen er pijnklachten ontstaan. Een voorbeeld hiervan is een rughernia. Hierbij puilt de zachte gel die in de tussenwervelschijven zit uit en drukt tegen de zenuw.

Andere oorzaken van ischias kunnen zijn: chronische stress, veel zitten, overbelasting van de rug, overbelasting van de bil of een verkeerde beweging maken.

Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij de druk op de zenuw toeneemt of de zenuw geïrriteerd raakt.

Zwangerschapsischias

Hoe ontstaat ischias tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap worden bepaalde hormonen aangemaakt in je lichaam, waardoor je gewrichten en ligamenten soepeler worden. Dit is belangrijk om ruimte voor de baby te creëren tijdens de zwangerschap en voor de bevalling.

Helaas vergroot dit ook de kans op beknelling van de heupzenuw, waardoor pijnklachten ontstaan in de onderrug, bil en/of benen. Dit kunnen hevige pijnscheuten zijn, maar het kan ook een constante zeurende pijn zijn.

Wanneer de pijn uitstraalt naar een van de benen, kan het zijn dat je minder kracht hebt in dit been en het lastiger is om deze op te tillen. Ook kan er een doof of tintelend gevoel ontstaan in de bil en het been waar de pijn naar uitstraalt.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij klachten door zwangerschaps-ischias?

Een fysiotherapeut zal als eerste proberen te achterhalen waar de klachten precies vandaan komen. Verder is het belangrijk om te testen hoe de kracht, stabiliteit en beweeglijkheid rondom de rug en heup is.

Op basis hiervan kan de fysiotherapeut kiezen voor rekoefeningen en krachtoefeningen om de kracht en mobiliteit te verbeteren.

Wanneer de spieren sterker worden door middel van verschillende krachtoefeningen, kunnen deze meer kracht opvangen en zal de druk op de gewrichten verminderen.

Rekoefeningen zijn belangrijk als er veel spanning op bepaalde spieren rondom de gewrichten staat. Door deze te rekken wordt er meer ruimte gecreëerd en zorgt het voor ontspanning van de spieren. Beide kunnen zorgen voor de verlichting van pijn.

Fysiotherapie Zeeburg

Herken je bovenstaande klachten en weet je niet goed hoe je van deze klachten af moet komen?

Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek proberen om erachter te komen waar de klachten precies vandaan komen.

Zo weten we hoe we je het beste kunnen helpen om deze klachten te verminderen en om het functioneren weer te verbeteren.

Als er een duidelijk beeld is van jouw klachten zullen we een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk van jouw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×