Sportfysiotherapie bij herstel van een spierscheuring

Sportfysiotherapie bij herstel van een spierscheuring

Een spierscheuring is een veelvoorkomende blessure in de sport. Deze blessure komt echter ook voor bij niet-sporters en ouderen.

In dit artikel bespreken we wat een spierscheuring is, de oorzaken voor het optreden van een spierscheuring en de klachten bij een spierscheuring. Vanzelfsprekend vertellen we u ook hoe een sportfysiotherapeut u hierbij kan helpen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Wat is een spierscheuring?

Een spierscheuring is een blessure van de spier, meer specifiek de spiervezels. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijke of een totale spierscheuring. Wanneer we het hebben over een gedeeltelijke spierscheuring, dan zijn er een aantal spiervezels gescheurd. In het geval van een totale spierscheuring, is de gehele spier gescheurd.

De locatie en ernst van de scheuring zijn bepalend voor de duur van het herstel. Bij een gedeeltelijke spierscheuring ligt het herstel meestal rond de 6 tot 10 weken. Terwijl bij een totale spierscheuring er vaak een herstelperiode van minimaal 8 weken tot zelfs een jaar nodig is.

Wat zijn de oorzaken van een spierscheuring?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor een spierscheuring. Een spierscheuring treedt vaak sneller op wanneer de spier verkort, stijf of vermoeid is. Een goede warming up en het doen van rekoefeningen, beschermen daarom tegen spierscheuringen. Eenzijdige trainingsvormen, een verstoring in de spierkrachtbalans en slecht schoeisel zijn mogelijke oorzaken voor een spierscheuring. Wanneer een spier plotseling krachtig moet aanspannen, zoals bij sprinten, springen en afzetten, is de kans op een spierscheuring aanwezig.

Er zijn een aantal sporten waarbij die kans aanzienlijk groot is, zoals voetbal, atletiek en volleybal. Zoals gezegd, hebben ook ouderen kans op een spierscheuring. Dit omdat ouderen een verminderde peesreflex hebben. Dit zorgt ervoor dat de kracht die op de spieren komt te staan minder goed kan worden opgevangen. Waardoor de kans op een scheuring groter is. Ook is de rekbaarheid van het spierweefsel bij ouderen minder dan bij jongere mensen. Wat de kans op een spierscheur vergroot.

Spierscheuring schouder

Wat zijn de klachten bij een spierscheuring?

Op het moment van de spierscheuring zelf wordt de pijn vaak omschreven als een zweepslag, of een messteek. Veel mensen geven aan dat het voelt alsof er iets knapt. Na een spierscheuring is het vaak heel moeilijk om dat lichaamsdeel te gebruiken of te bewegen. Bij het scheuren van een spier, scheuren er ook vaak bloedvaatjes mee. Wat zorgt voor een bloeduitstorting op de plek van de spierscheuring. De spier wordt na scheuring vaak gezwollen en stijf. Het rekken of aanspannen van de getroffen spier veroorzaakt dan ook vaak pijn.

Sportfysiotherapie bij een spierscheuring

In eerste instantie kunt u zelf de getroffen spier koelen met ijs gedurende 15 tot 20 minuten. De kou zorgt voor vernauwing van de beschadigde bloedvaten, waardoor het bloeden zal verminderen. Daarnaast is het nemen van rust enorm belangrijk voor het herstel van een spierscheur. Een fysiotherapeut kan u helpen om de ernst van de blessure te bepalen en een behandelplan op te stellen. Hierbij heeft de fysiotherapeut als doel om u te begeleiden in het opbouwen van de belastbaarheid van de aangedane spier. Dit zal worden gedaan met behulp van verschillende kracht- en rekoefeningen om de spier te versterken en de kans op nieuwe klachten te minimaliseren.

Fysiotherapie Zeeburg in Amsterdam bij spierklachten

Fysiotherapie Zeeburg is de nummer één fysiotherapeut van Amsterdam Oost / Watergraafsmeer. Wij hebben verschillende specialismen binnen onze praktijk, waardoor u in zeer goede handen bent bij ons. Onze fysiotherapeuten bij Fysiotherapie Zeeburg helpen u graag bij het verminderen van uw klachten. Dus mocht u klachten herkennen of graag iemand naar uw klachten willen laten kijken? Twijfel niet langer en neem nu contact met ons op!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×