Herstel snel met fysiotherapie van een hernia
Heeft u last van pijn in uw rug of benen in combinatie met een tintelend gevoel? Dan is de kans groot dat u last van een hernia heeft. Vroeger werd er bij deze aandoening dan snel een operatie ingepland. Tegenwoordig weten we dat fysiotherapie veel effectiever [1] is.
We vertellen u in dit artikel dan ook graag meer over wat een hernia is en hoe wij u kunnen helpen bij deze nare klachten.
Want bij Fysiotherapie Zeeburg in Amsterdam staat een team van ervaren fysiotherapeuten klaar om u te begeleiden bij het herstel van een hernia en u te helpen de pijn te verminderen.
Wat is een hernia?
Dit veroorzaakt druk op nabijgelegen zenuwen, wat pijn, tintelingen en soms spierzwakte kan veroorzaken. Een hernia komt het meest voor in de onderrug (lumbale wervelkolom), maar kan ook in de nek of bovenrug voorkomen.
De pijn bij een hernia kan variëren van mild tot ernstig en kan soms uitstralen naar de benen (bij een lumbale hernia) of de armen (bij een cervicale hernia). Dit kan het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals lopen, zitten of zelfs slapen.
Gelukkig biedt fysiotherapie een niet-invasieve oplossing om de symptomen te verlichten en de hernia te behandelen!
Hoe helpt fysiotherapie bij een hernia?
Bij Fysiotherapie Zeeburg stellen we allereerst een individueel behandelplan op, om de specifieke symptomen en oorzaken van uw hernia aan te pakken.
Het doel van onze fysiotherapie bij een hernia [2] is om de pijn te verlichten, de mobiliteit te herstellen en verdere schade aan de wervelkolom te voorkomen.
Dit gebeurt door middel van een combinatie van actieve en passieve behandelingen, zoals:
- Pijnverlichting door manuele therapie: De fysiotherapeut kan zachte mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom uitvoeren om de druk op de zenuwen te verminderen. Dit kan helpen om de pijn te verlichten en de flexibiliteit van de rug te verbeteren.
- Oefeningen voor kracht en stabiliteit: Een belangrijk onderdeel van het herstel bij een hernia is het versterken van de spieren rondom de wervelkolom. Dit helpt om de wervelkolom beter te ondersteunen en herhaling van de hernia te voorkomen. Bij Fysiotherapie Zeeburg wordt u begeleid bij specifieke oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de rug- en buikspieren.
- Houdingscorrectie en ergonomisch advies: Een verkeerde houding kan bijdragen aan het ontstaan van een hernia of de symptomen verergeren. De fysiotherapeut zal u adviseren over de juiste houding en manieren om dagelijkse activiteiten, zoals tillen en zitten, op een veilige manier uit te voeren. Dit helpt om de druk op de rug te verminderen en het herstel te bevorderen.
- Mobiliteits- en flexibiliteitsoefeningen: Het verbeteren van de flexibiliteit van de spieren en gewrichten rond de rug is essentieel voor een goed herstel. Deze oefeningen helpen om spanning in de rugspieren te verminderen en de bewegingsvrijheid te vergroten.
Het belang van actieve revalidatie
Tijdens het revalidatieproces wordt u nauwlettend in de gaten gehouden om te zien hoe uw lichaam reageert op de behandelingen en oefeningen. Uw fysiotherapeut zal het programma aanpassen op basis van uw voortgang, zodat u op een veilige en verantwoorde manier kunt herstellen.
Het uiteindelijke doel is niet alleen om de pijn te verlichten, maar ook om ervoor te zorgen dat u weer volledig kunt deelnemen aan uw dagelijkse activiteiten.
Het voorkomen van herhaling van de hernia
Een hernia kan, zelfs na een succesvolle behandeling, terugkomen. Daarom is preventie een belangrijk onderdeel van onze behandeling. Dit betekent niet alleen het versterken van de spieren en verbeteren van de houding, maar ook het leren van technieken [3] om de rug tijdens dagelijkse activiteiten te beschermen.
Door deze preventieve maatregelen in acht te nemen, kunt u het risico op een terugkerende hernia flink verkleinen. Daarnaast kan een aanpassing van uw levensstijl, zoals het verbeteren van uw conditie, afvallen bij overgewicht, en het vermijden van zware belasting van de rug, helpen om toekomstige problemen te voorkomen.
Bij Fysiotherapie Zeeburg krijgt u de nodige ondersteuning en advies om deze veranderingen door te voeren. Want u wilt niet alleen van uw klachten afkomen, u wilt ook dat ze wegblijven.
Wanneer een fysiotherapeut inschakelen?
Als u vermoedt dat u een hernia heeft of last heeft van aanhoudende rugpijn [4] die uitstraalt naar uw benen of armen. Dan is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen.
Een tijdige behandeling kan ernstige complicaties voorkomen en het herstelproces versnellen. Bij Fysiotherapie Zeeburg kunt u rekenen op deskundige begeleiding en een op maat gemaakt behandelplan dat volledig is afgestemd op uw klachten en behoeften.
Fysiotherapie kan u helpen om de pijn van een hernia te verlichten en uw rug sterker en gezonder te maken. Met de juiste zorg en begeleiding van de specialisten bij Fysiotherapie Zeeburg kunt u werken aan een volledig herstel en een toekomst zonder rugklachten.
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856
Bronvermelding
[1] Fleuren, N. (2024, 5 juni). Hernia in Nederland later én minder geopereerd. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. https://www.ntvg.nl/artikelen/hernia-nederland-later-en-minder-geopereerd
[2] Van Middelkoop, M., Rubinstein, S. M., Kuijpers, T., Verhagen, A. P., Ostelo, R., Koes, B. W., & van Tulder, M. W. (2011). The effectiveness of non-surgical treatments for lumbar disc herniation: A systematic review. PM&R, 3(3), 251-267. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036018/
[3] Kreiner, D. S., Hwang, S. W., Easa, J. E., Resnick, D. K., Baisden, J. L., Bess, S., Cho, C. H., DePalma, M. J., Dougherty, P. 2nd, Fernand, R., Ghiselli, G., Hanna, A. S., Lamer, T., Lisi, A. J., Mazanec, D. J., Meagher, R. J., Nucci, R. C., Patel, R. D., Sembrano, J. N., Sharma, A. K., Summers, J. T., Taleghani, C. K., Tontz, W. L. Jr, & Toton, J. F. (2014, 14 januari). An evidence-based clinical guideline for the diagnosis and treatment of lumbar disc herniation with radiculopathy. The Spine Journal, 14(5), 834-849. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24239490/
[4] Awadalla, A. M., Aljulayfi, A. S., Alrowaili, A. R., Souror, H., Alowid, F., Mahdi M Mahdi, A., Hussain, R., Alzahrani, M. M., Alsamarh, A. N., Alkhaldi, E. A., & Alanazi, R. C. (2023, 29 oktober). Management of lumbar disc herniation: A systematic review. Journal of Pain Research, 16, 2293-2305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10683841/