Goede fysiotherapie kan veel verschil maken bij artrose klachten in de schouder

Heeft u last van een pijnlijke schouder, met name na een periode van inactiviteit? Wellicht heeft u dan last van artrose. Fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg helpen u graag om deze klachten te verminderen!

In dit artikel leest u meer over artrose en wat fysiotherapie voor u kan betekenen bij het verminderen van uw klachten.

Wat is artrose precies?

Bij artrose in de schouder is er sprake van een geleidelijke vermindering in kwaliteit van het kraakbeen. Kraakbeen zorgt normaal gesproken voor het soepel houden van de beweging van de gewrichten en voor schokdemping. Wanneer het kraakbeen in kwaliteit afneemt, kunnen de botten tegen elkaar gaan wrijven. Dit kan vervolgens klachten veroorzaken.

Bij artrose neemt niet alleen het kraakbeen af, maar kunnen er ook botuitsteeksels langs de randen van de gewrichten vormen. Dit kan de symptomen verergeren en bijdragen aan de afname van functionaliteit van een gewricht.

Schouder artrose

Wat voor klachten ervaart u bij artrose?

Pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen van de schouder komen het meeste voor. Daarnaast wordt er bij artrose vaak startpijn of ochtendstijfheid ervaren. Dit houdt in dat de pijn het ergst is wanneer u na een tijd van rust weer in beweging komt. Meestal neemt deze stijfheid weer af na 10 tot 30 minuten bewegen.

Ook na overbelasting kunnen de klachten erger worden. Een juiste balans tussen inspanning en ontspanning is daarom essentieel om de klachten van artrose te verminderen.

Naast pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen kunnen er ook krakende geluiden hoorbaar zijn bij het bewegen van de schouder.

Dit wordt veroorzaakt door wrijving tussen de bot oppervlakken in de schouder. Belangrijk om te weten is dat deze geluiden niet betekenen dat er iets kapot gaat in de schouder.

Wie lopen er risico om artrose te ontwikkelen?

Artrose is een normaal verouderingsproces. De meeste mensen met artrose zijn dan ook ouder dan 65 jaar, maar het kan ook optreden bij jongere mensen (onder de 40 jaar). De vermindering in kwaliteit van kraakbeen kan versneld worden door overbelasting.

Artrose kan zich in elk gewricht van het lichaam ontwikkelen, maar komt dus het meeste voor in gewrichten die veel gebruikt worden.

Naar overbelasting kan ook een letsel, waarbij het kraakbeen beschadigd is geraakt, de kans op artrose doen toenemen. Daarnaast komt artrose in sommige families meer voor en zou een erfelijke aanleg een rol kunnen spelen. Tevens kunnen andere medische aandoeningen, zoals reuma, ook zorgen voor meer risico op artrose.

Artrose in de schouder

Hoe kan Fysiotherapie Zeeburg u helpen?

Zoals al eerder benoemd, is het in beweging blijven van groot belang bij het verminderen van de klachten en het vertragen van het beloop van artrose. Hoewel artrose niet kan worden genezen, kunnen behandelingen helpen om de symptomen te verminderen, de functie van het gewricht te behouden en zo de kwaliteit van leven te verbeteren.

Fysiotherapeutische zorg kan u hierbij uitstekend helpen!

Nadat uw klachten uitgebreid in kaart zijn gebracht, stelt de fysiotherapeut een persoonlijk behandelplan op, waarbij rekening wordt gehouden met uw behoeftes en voorkeuren. De focus van de behandeling ligt op het behoud van mobiliteit, het versterken van de spieren rondom de schouder en het verminderen van de pijn.

Naast het trainen van de schouder bent u bij de fysiotherapeut ook aan het juiste adres voor advies. De fysiotherapeut kan u bijvoorbeeld advies geven over uw houding tijdens dagelijkse activiteiten om de belasting van de schouder te verminderen en verdere schade te voorkomen.

Fysiotherapie Zeeburg

Herken je bovenstaande klachten en weet je niet goed hoe je van deze klachten af moet komen?

Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek proberen om erachter te komen waar de klachten precies vandaan komen.

Zo weten we hoe we je het beste kunnen helpen om deze klachten te verminderen en om het functioneren weer te verbeteren.

Als er een duidelijk beeld is van jouw klachten zullen we een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk van jouw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×