Fysiotherapie bij SAPS klachten
Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS), ook wel bekend als schouder impingement syndroom, is een veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn.
De aandoening wordt gekenmerkt door pijn en beperkte mobiliteit in de schouder, vaak veroorzaakt door irritatie of beschadiging van de rotator cuff spieren en pezen die door de subacromiale ruimte lopen.
Een operatie is niet nuttig. Maar is fysiotherapie een effectieve behandeling om de pijn te verlichten en de functionaliteit te herstellen?
Ja, in onze praktijk helpen wij veel mensen bij langdurige schouderklachten zoals SAPS. Wij vertellen u graag meer over hoe wij dit doen.
Wat is SAPS?
SAPS ontstaat meestal door herhaalde bewegingen boven het hoofd, langdurige belasting of een acuut trauma.
Dit kan leiden tot een ontsteking van de pezen en slijmbeurzen in de schouder, waardoor de ruimte onder het acromion (een benig uitsteeksel van het schouderblad) vermindert. Hierdoor kunnen de pezen en slijmbeurzen bekneld raken, wat pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaakt.
Diagnostiek van schouderklachten zoals SAPS
Bij het eerste bezoek zal de fysiotherapeut een grondige evaluatie uitvoeren om de oorzaak en ernst van de klachten vast te stellen. Dit omvat een medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek. Soms is er aanvullend onderzoek nodig zoals echografie of een MRI.
Op basis van de onderzoeken, wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld dat we met u bespreken.
De prognose voor patiënten met SAPS die fysiotherapie ondergaan is over het algemeen goed. Veel patiënten ervaren een grote afname van pijn en een verbeterde schouderfunctie na een paar weken tot maanden van behandeling.
Het succes van de therapie hangt echter af van de ernst van de aandoening en de mate van naleving van de voorgeschreven oefeningen en adviezen.
Fysiotherapeutische behandelmethoden bij SAPS
Het doel is om de pijn te verminderen, de mobiliteit en kracht te verbeteren en verdere schade te voorkomen.
Onze fysiotherapeut zal hiervoor een individueel behandelplan opstellen dat rekening houdt met de specifieke symptomen en oorzaken van uw aandoening. Uw omstandigheden zijn dus een belangrijke factor voor het behandelplan.
De behandeling van SAPS door een fysiotherapeut kan verschillende methoden bevatten:
Oefentherapie: Gericht op het verbeteren van de kracht en flexibiliteit van de rotator cuff en schouderblad spieren. Specifieke oefeningen helpen de subacromiale ruimte te vergroten en de druk op de pezen te verminderen.
Manuele therapie: Hands-on technieken zoals mobilisaties en manipulaties om de gewrichtsbeweging te verbeteren en pijn te verminderen.
Dry needling: Een techniek waarbij dunne naalden in de spieren worden ingebracht om triggerpoints te behandelen en spierspanning te verminderen.
Houdingscorrectie en ergonomisch advies: Om de belasting op de schouder te verminderen en verdere irritatie te voorkomen.
Preventie en het voorkomen van terugval bij SAPS
Regelmatige follow-ups met onze fysiotherapeut helpen bij het monitoren van de voortgang van de blessure. Hierdoor kunnen we direct bijsturen wanneer we nieuwe klachten zien optreden zodat deze niet erger worden.
Naast de directe behandeling richt fysiotherapie zich ook op het revalideren en voorkomen van toekomstige klachten. Dit betekent het aanleren van correcte bewegingstechnieken en het aanpassen van dagelijkse activiteiten om overbelasting te voorkomen.
Kom naar Fysiotherapie Zeeburg in Amsterdam bij SAPS klachten
Fysiotherapie biedt een effectieve en niet-invasieve benadering voor de behandeling van SAPS klachten. Door een combinatie van oefentherapie, manuele technieken en advies op maat kunnen patiënten hun pijn verminderen en hun functionaliteit verbeteren.
Wij bieden al deze expertise in onze praktijken. Wij kunnen u dus het hele traject ondersteunen. Om meer te weten te komen over de mogelijkheden, kunt u ons altijd bellen of een bericht sturen.
Wij informeren u dan graag over wat er allemaal mogelijk is.
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856